4 / 6

Parafiscalitatea ramane un subiect sensibil pentru oamenii de afaceri

Reducerea numarului de taxe a fost un subiect des dezbatut in ultimii ani, iar la incheierea misiunii FMI de duminica chiar presedintele Basescu a readus in discutie o viitoare revedere a sistemului de taxe.

Bineinteles, reducerea parafiscalitatii este privita ca o masura foarte buna de mediul de afaceri, intrucat antreprenori prefera sa se concentrez pe domeniul de activitate, fara sa descurce itele sistemului.

“In plus, reducerea acestor biruri nu ar avea un impact negativ major asupra bugetului de stat, stiut fiind faptul ca sumele colectate prin aceste canale sunt mici, uneori chiar derizorii. Disparitia lor ar lasa afara obiectul muncii unui numar de functionari care ocupau un loc caldut si care apasau pe cheltuielile bugetare. Din acest punct de vedere, putem spune ca este un scenariu "win-win", atat pentru mediul de afaceri cat si pentru stat”, a declarat pentru Wall-Street.ro Gabriel Sincu, partener in cadrul Mazars Romania.

La inceputul acestui an, premierul Emil Boc a dat asigurari mediului de afaceri ca sistemul declaratiei unice va fi perfectionat, acest proces conducand la reducerea numarului de taxe parafiscale.

Cu toate acestea, in opinia secretarului general al AOAR, “parafiscalitatea este complet scapata din maini si complet neexaminata”.

Taxele parafiscale sunt cele care nu sunt reglementate de codul fiscal, ci de actele normative emise de autoritatile centrale sau locale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri