Ionut Dumitru, Raiffeisen: Crestere maxima de 0,3% fata de trimestrul precedent

Ionut Dumitru, Raiffeisen: Crestere maxima de 0,3% fata de trimestrul precedentPotrivit lui Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, economia Romaniei ar putea urca cu maximum 0,3% in T2, fata de trimestrul precedent, deoarece ultimii indicatori publicati de Institutul National de Statistica (INS) sunt destul de slabi.

"As spune ca 0,3% este maximul pe care putem sa il atingem in acest trimestru. Depindem foarte mult de agricultura, dar nu cred ca putem depasi 0,3%-0,4%", a spus Dumitru.

Economistul Raiffeisen este increzator in agricultura, care ar trebui sa aiba un an bun, dar in schimb constructiile si industria vor performa destul de slab. Constructiile continua sa schiopateze si sa traga in jos economia, in timp ce industria ar trebui sa fie in zona zero sau chiar sa scada usor.

"Per total, cred ca activitatea economica s-a deteriorat in T2", a conchis Dumitru.

In privinta cererii interne, estimarile Raiffeisen vizeaza o crestere foarte modesta a consumului, dependent foarte mult si de contextul international, care s-a deteriorat semnificativ in ultima perioada.

Institutul National de Statistica va prezenta marti, 16 august, datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

Lucian Anghel, BCR: Trimestrul doi va fi cel mai prost din acest an

Lucian Anghel, BCR: Trimestrul doi va fi cel mai prost din acest anEconomisul sef al BCR, Lucian Anghel, sustine ca motoarele economiei au incetinit usor in trimestrul doi, iar avansul PIB-ului de la an la an se va tempera la 1,5%, comparativ cu 1,7% dupa primul trimestru din 2011.

Pe de alta parte, Anghel crede ca avansul economiei va fi modest trimestru la trimestru, de 0,2-0,4%, dar explica ca cea mai importanta cifra este cea de la an la an, pentru ca este o radiografie mai buna a ce se poate intampla cu PIB-ul pana la sfarsitul anului.

"In al doilea rand, cred ca trimestrul doi va fi cel mai slab in acest an”, a spus economistul BCR, explicand ca atat productia industriala cat si vanzarile de retail erau la cote mult mai ridicate in perioada similara din 2010.

Fata de acest an, vanzarile cu amanuntul au fost mult mai bune in 2010, datorita efectului pe care l-a avut majorarea TVA-ului. Masura luata de Guvern a incurajat populatia sa cumpere mai mult pe ultima suta de metri inainte de scumpirle de la 1 iulie 2010.

"Anul acesta cred ca T3 va fi cel mai bun pentru Romania, din cauza productiei agricole care se va simti cel mai mult in aceasta perioada", a concluzionat Anghel.


Vlad Muscalu, ING: Rata de crestere trimestriala va de minus 0,1%

Vlad Muscalu, ING: Rata de crestere trimestriala va de minus 0,1%Economistul de la ING Bank este mai pesimist cu privire la evolutia economiei in T2 fata de trimestrul I, considerand ca vom avea o scadere cu 0,1% a PIB-ului. Cu toate acestea, estimarea ING pentru cresterea anuala este de 1,2%.

De asemenea, Muscalu crede ca productia industriala a franat putin economia in trimestrul II, in conditiile in care "primul trimestru s-a dovedit foarte puternic si era dificil ca al doilea trimestru sa reuseasca sa il depaseasca".

Mai mult, el mentioneaza ca si prognozele pentru zona euro erau tot pentru o decelerare a productiei industriale.

Pe de alta parte, exporturile au mers mai putin bine fata de primul trimestru, agricultura se va simti mai degraba in T3, iar constructiile par sa fi avut o usoara expansiune, dar destul de modesta, este de parere economistul ING.

"Consumul, cel putin in trimestrul acesta, nu pare probabil sa fi inregistrat o crestere daca ne uitam la vanzarile cu amanuntul", a adaugat Muscalu.

Dragos Cabat, CFA Romania: Crestere trimestriala in jurul a 0,5%

Dragos Cabat, CFA Romania: Crestere trimestriala in jurul a 0,5%Vicepresedintele CFA Romanie, Dragos Cabat, mizeaza pe un avans trimestru la trimestru de 0,5%, economia fiind trasa in sus de exporturi si chiar si de productia industriala.

In luna iunie, productia industriala (serie bruta) s-a redus fata de mai cu 1,5%, din cauza scaderii tuturor sectoarelor industriale, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a suferit un declin de 2,2%.

Pe de alta parte, raportat la primul semestru din 2010, productia industriala a urcat in S1 cu 7,5% in serie bruta si cu 7,7% in serie ajustata.

“Consider ca exporturile au mers foarte bine, in ciuda faptului ca exportatorii se plang ca le este greu”, apreciaza Cabat.

In privinta cererii interne, Cabat este pesimist, asemeni celorlalti economisti, considerand ca o revenire se va simti cel mai devreme din trimestrul IV al acestui an.

"Daca nu se vede in T4, cu siguranta vom avea o revenire a cererii interne in primul trimestru din 2012”, a conchis vicepresedintele CFA.

Prognoza Guvernului: Economia urca cu 0,3-0,4% in T2

Prognoza Guvernului: Economia urca cu 0,3-0,4% in T2Potrivit premierului Emil Boc, incetinirea productiei industriale si a exporturilor ar putea sa cantareasca greu in evolutia economiei in T2, motiv pentru care va fi nevoie de "maximizarea" investitiilor si lucrarilor in trimestrul trei.

"Avem o crestere economica prognozata de 1,5% (pentru anul in curs - n.r.), dar aceasta crestere nu va fi atinsa daca trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru ca el are una dintre cele mai mari ponderi in PIB intr-un an. Am aflat dimineata ca in luna iunie se constata o incetinire a productiei industriale si a exporturilor, ceea ce s-ar putea sa ne incetineasca cresterea economica pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atat mai mult in trimestrul trei trebuie sa avem grija sa maximizam investitiile si tot ce inseamna lucrari", a spus Boc.

Pentru trimestrul doi, autoritatile mizeaza pe o crestere de 0,3%-0,4% fata de trimestrul anterior, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR s-a aratat destul de optimist de impactul pe care il va avea un an agricol bun, care ar putea aduce 1 miliarde de euro in acest an si o depasire a estimarii de 1,5% pentru 2011.