1 / 5

Cu ce proiecte vrea Boc sa-i atraga pe asiatici

Reprezentantii Guvernului discuta cu potentialii investitori chinezi despre realizarea unor proiecte precum reactoarele 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, noi capacitati de carbune Termoelectrica la Doicesti, autostrada Sibiu-Pitesti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, precum si despre vanzarea la bursa a 15% din actiunile Transelectrica, potrivit Mediafax.

Cele doua grupuri de productie a energiei de la Doicesti inseamna o investitie de 700 de milioane de euro, iar Termoelectrica a semnat deja un acord cu China Huadian Engeneering. Compania chineza si-a exprimat interesul pentru intrarea in EnergoNuclear, societate infiintata pentru proiectul de patru miliarde de euro al constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Discutii privind proiectul nuclear se poarta si cu Nuclear Power Station Guangdong.

In plus, State Grid Corporation of China este interesata sa preia 15% din actiunile transportatorului de energie Transelectrica. Reprezentantii Guvernului au precizat doar ca vanzarea actiunilor se va realiza prin oferta publica.

Boc spera totodata sa atraga si investitori pentru realizarea, in parteneriat public-privat, a autostrazii Sibiu-Pitesti, o investitie evaluata la 3,2 miliarde de euro. In plus, si linia privata de metrou Bragadiru-Voluntari, dar si podul rutier peste Dunare Braila-Tulcea, sunt pe lista Executivului pentru a fi realizate in parteneriat public-privat.

Vezi in slideul urmator ce vor chinezii de la Guvernul roman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri