1 / 6

Tintele de deficit convenite cu FMI sunt rigide

Romania a convenit prin acordul de tip preventiv incheiat cu FMI sa respecte pentru acest an o tinta de deficit de 4,4%, iar pentru 2012 sa se incadreze in limita de 3%.

Potrivit lui Andrei Radulescu, analist la Target Capital, o masura similara cu cea a Spaniei ar putea fi luata si in Romania, dar "din nefericire trebuie sa ne tinem de programul cu FMI".

Astfel, programul de consolidare fiscala trebuie sa continue si sa se accelereze atragerea de fonduri structurale, mai ales ca riscurile unei incetiniri a economiei au crescut.

"Urmeaza momente grele si pentru buget, pentru ca, daca nu se va realiza prognoza de crestere economica, sunt periclitate si tintele de deficit", a explicat Radulescu.

In scenariul negativ, daca cresterea economica va dezamagi, Romania va trebui sa restructureze in continuare sau sa renegocieze cu FMI tintele, dar "cel mai bine este sa se taie in continuare din cheltuielile inutile si sa se investeasca".

Situatia Spaniei este oarecum similara cu cea din piata imobiliara din Romania, iar reducerea TVA la constructii este menita sa deblocheze unul dintre cele mai gripate sectoare din Spania.

Potrivit analistului Target Capital, boom-ul imobiliar din Spania a durat aproape 20 de ani, fiind un motor important al cresterii, exact cum a fost si pentru Romania pana in 2007.

"El (sectorul - n.r.) trebuie deblocat pentru ca acolo s-au blocat resurse financiare si umane", a conchis Radulescu.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri