"Probabil ca ati aflat ca fac parte din nu stiu ce grupuri care pun la cale omenirea"

"Probabil ca ati aflat ca fac parte din nu stiu ce grupuri care pun la cale omenirea""Lumea trece printr-o transformare deosebit de importanta. Ce se va intampla? Nu stiu. Si v-o spun clar, nu stiu ce se va intampla cu toate ca circul in toate aceste cercuri in care se discuta si de viitorul omenirii si al bancilor centrale, nu stiu nici ei foarte clar. Nu cred in conspiratii, probabil ca ati aflat ca fac parte din nu stiu ce grupuri care pun la cale omenirea, ne adunam si...astea sunt... Dar sincer nu se intampla numai in Romania, minti din astea bolnave si dominate de ideea conspiratiei mondiale exista peste tot", a mai spus guvernatorul BNR, potrivit Mediafax.

El sustine ca o crestere economica nu se poate realiza doar daca dai mai multi bani in economie si ca pentru o crestere economica sanatoasa trebuie asigurata, in principal, stabilitatea preturilor.

"Nu inseamna ca daca dai mai multi bani in economie ai crestere economica. Foarte triviala chestiunea. E ca atunci cand vorbesti cu fiul tau si vrea mai multi bani. «Dar ce faci cu ei ?» «Fac asta si asta». «Incearca sa faci cu bani mai putini», si e greu. Nu e vorba de baiatul meu, e vorba de o discutie intre tata si fiu, e un principiu. Cu bani multi oricine poate sa faca, treaba e sa faci cu bani putini, aia inseamna dezvoltare.

Deci, bagarea banilor in economie, in orice conditii, fara niciun fel de discernamant este un mare pericol, de regula duce la inflatie, la deprecierea banilor. Cred cu tarie ca daca vrei sa ai crestere economica sanatoasa trebuie sa asiguri, in principal, stabilitatea preturilor, sanatatea monedei", a afirmat Isarescu.

"Intarzierea reformelor a creat economiei romanesti probleme"

"Intarzierea reformelor a creat economiei romanesti probleme"Intarzierea reformelor dupa caderea comunismului, prin solutii de compromis nefunctionale, a creat economiei romanesti probleme care se regasesc si in prezent, situatia din agricultura, de exemplu, fiind o consecinta a tergiversarii solutionarii proprietatii, "Lipsa reformelor ne-a creat probleme, pentru ca s-a fracturat, n-am avut situatia Chinei, s-a prabusit monopolul Partidului Comunist, s-a fracturat tot centralismul, tara nu a mai ramas condusa in '91-'92. Asta este adevarul. La noi a fost o fractura datorita eruptiei populare, ca sa n-o numesc altfel. Si intarzierile ne-au introdus intr-un fel de spagat, ca sa zic asa. Am avut o exprimare chiar dura, in '93 am spus «ramanem cracanati», nici in economie centralizata, ca nu mai ai instrumente, nu mai aveai plan, nici economie de piata. A fost un mare pericol. Intarzierea reformelor pe forme din acestea care nu functionau ne-au creat marile probleme pe care le avem si in prezent. Problema proprietatii, am discutat-o mai devreme, o tii nerezolvata atata vreme, bineinteles ca ai agricultura care, nici cu terenuri mici, nici cu terenuri mari.... o agricultura faramitata, iti ridica foarte, foarte, multe probleme", a afirmat Isarescu.

El a tinut sa precizeze ca singurul punct in care BNR a manifestat un activism constant si a renuntat la pozitia de neutralitate a fost cel privind introducerea si accelerarea reformelor.

BNR si-a pastrat neutralitatea

BNR si-a pastrat neutralitateaBancile centrale ar trebui sa se implice in salvarea unor institutii financiare cu probleme, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu, fara a se pronunta pe fond in favoarea activismului monetar sau neutralitatii bancilor centrale, in conditiile in care arata ca BNR si-a pastrat neutralitatea.

"Se pare ca multe banci centrale sunt invitate la activism si nu sunt invitate de oricine, ci de nume grele ca Nouriel Roubini, alti economisti de vaza, care au caderea in lumea de astazi. Activism monetar. Activism monetar ca altfel economia mondiala se duce spre prapastie, se duce spre criza. Nu spun nici ca este bine sa ramanem neutri, noi ca banci centrale, nici ca sa fim activisti, va spun un singur lucru, ca este un punct de disputa. Si unde au dreptate cei care vorbesc despre activism este acel lucru ca prabusirea bancilor... de exemplu, daca FED-ul nu ar fi fost activ in salvarea anumitor banci, stiti consecintele. El a devenit activ cu AIG-ul, cu societatea lor de asigurari, cand a venit cineva si a spus un lucru simplu, daca dupa Lehman Brothers, AIG-ul, societatea de asigurari, se prabuseste, toate zborurile, cele 40 de linii aeriene americane mari sunt blocate, nu mai zboara un avion, a explicat guvernatorul BNR la Universitatea Ovidius din Contanta.

“Va dati seama de consecinte. Pentru ca, numai preluarea asigurarilor, numai pentru aceste zboruri, ar fi insemnat enorm. Nu mai spun de 60-80 de milioane de familii americane care s-ar fi intrebat unde sunt banii nostri de asigurari".