10. Cum arata topul preferintelor hotilor de masini

10. Cum arata topul preferintelor hotilor de masiniAnul acesta au fost furate in primele 8 luni peste 2.400 de autoturisme, cifra in scadere cu 18% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Lunar sunt sustrase peste 300 de masini, o parte fiind insa recuperate, potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Ultimul loc este ocupat de Daewoo, cu sub 100 de unitati, iar lider este Dacia - cu peste 700 de unitati.

Continuarea articolului: Topul celor mai furate masini in Romania. Dacia - campioana

9. Care este combinatia fatala pentru Romania in opinia guvernatorului BNR

9. Care este combinatia fatala pentru Romania in opinia guvernatorului BNRGuvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat ca o combinatie intre birocratia de la Bruxelles si cea locala, postcomunista, poate fi fatala pentru Romania.

“Trebuie continuate reformele structurale pentru eliminarea birocratiei. Cresterea economica durabila la nivelul UE depinde in foarte mare masura de coerenta politicilor economice. Criza ne-a dovedit ca nu exista un inlocuitor valid al politicilor economice valide. Noi in Romania ne-am obisnuit ca visul nostru european sa treaca printr-un examen dureros si dur”, a precizat Isarescu in cadrul unui eveniment organizat de Banca Nationala.

Guvernatorul bancii centrale a explicat ca in urma cu 11 ani era “imperios” ca bancile din Romania sa fie capitalizate cu mari banci cu capital strain european.

Continuarea articolului: Care este combinatia fatala pentru Romania in viziunea lui Mugur Isarescu

8. Pentru binele cui sa ne rugam: al chinezilor sau nemtilor

8. Pentru binele cui sa ne rugam: al chinezilor sau nemtilorDaca economistii de talie mondiala se roaga sa creasca China cu 9%, pentru a duce in spate toata economia mondiala, economistii romani spera ca Germania sa isi accelereze motoarele, pentru ca Romania sa poata supravietui din cererea externa, in contextul in care consumul intern se lasa inca asteptat.

Revenirea tarii noastre la nivelurile de dinaintea crizei financiare ar putea avea loc abia in 2014, ceea ce inseamna ca Romania va sta practic in criza 6 ani. "In 2011 vom reveni la produsul intern brut (PIB-ul) din 2006-2007, urmand sa ajungem la PIB-ul din 2008 (cand Romania a incheiat cu o crestere de peste 7% - n.r.) undeva in 2014", a declarat managerul Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu (foto), cu ocazia conferintei unei conferinte despre riscul de tara.

Continuarea articolului: Pentru binele cui sa ne rugam: Al chinezilor sau al nemtilor?

7. Cine sufera cand Grecia se indreapta spre faliment

7. Cine sufera cand Grecia se indreapta spre falimentPe masura ce optimismul si pesimismul investitorilor cu privire la situatia Greciei se schimba aproape de la o zi la alta, guvernele si oficialii Uniunii Europene, puternic expuse pe datoria elena, incearca din nou sa evite un faliment ce ar putea avea consecinte catastrofale.

Cele mai mari doua economii din UE ar fi puternic lovite de unda de soc a unui faliment grecesc. Cu o expunere totala de 56,7 miliarde de euro, Franta si bancile din aceasta tara au cea mai mare expunere pe datoria Greciei, potrivit unui studiu al Bank for International Settlements.

Urmeaza Germania, care detine bonduri grecesti in valoare totala de 33,9 miliarde euro. Doua treimi din aceasta suma reprezinta expunerea privata, cel mai mare nivel inregistrat in randul tarilor luate in calcul. Principalul creditor german al Greciei este KfW, banca detinuta de Guvernul de la Berlin.

De altfel, KfW a aprobat recent imprumuturi in valoare de 8,4 miliarde euro pentru Atena, sumele fiind platite ca parte din pachetele de ajutoare financiare acordate de UE si Fondul Monetar International.

Continuarea articolului: Grecia, spre faliment. Cine sufera? [INFOGRAFIC]

6. De ce nu pot fi impozitati bancherii

6. De ce nu pot fi impozitati bancheriiTaxarea suplimentara a sistemul bancar romanesc se va rasfrange imediat asupra clientilor, care vor suporta in cea mai mare parte o eventuala taxa de tip "Robin Hood", in timp ce cresterea economica ar putea sa fie descurajata pe termen mai lung, potrivit unei analize Wall-Street.ro.

Criza financiara si cresterea excesiva a datoriilor publice a adus in discutie in multe tari idea taxarii sistemului financiar, in cateva dintre acestea fiind deja introduse astfel de taxe denumite “Robin Hood”. Recent, un oficial al Ministerului de Finante a recunoscut ca si Romania analizeaza o astfel de taxa asupra tranzactiilor financiare.

"Resursele directe ale UE ar putea sa creasca prin taxarea bancilor, lucru pe care si noi il studiem si avem nevoie de elemente suplimentare pentru a vedea impactul asupra Romaniei. Sa nu ne trezim cu bancile care vor avea probleme, ceea ce va genera probleme mai departe. Va trebui sa facem impactul foarte atent", a explicat secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

Continuarea articolului: De ce nu pot fi impozitati cei care au pe mana finantele mondiale

5. Cum putem rezista in fata unui eventual faliment al Greciei?

5. Cum putem rezista in fata unui eventual faliment al Greciei?Kevin Arnold, directorul executiv al retelei Nexia International, a declarat, intr-un mini interviu acordat Wall-Street.ro, ca Romania ar trebui sa isi optimizeze cat mai bine economia pentru a rezista unui posibil faliment al Greciei si ar fi indicat sa abordeze si o strategie de sustinere a cresterii economice.

Directorul Nexia crede ca orice tara supraindatorata trebuie sa isi optimizeze economia cat de bine poate, sa devina mai eficienta si mai prietenoasa cu investitorii, pentru a suferi cat mai putin de pe urma unui default al statului elen.

"Sa speram ca Grecia va trece peste masurile dure de austeritate pe care le-a luat, pentru ca daca nu o va face nu doar Romania va fi afectata, ci intreaga lume va avea de suferit", apreciaza Arnold.

El remarca ca in prezent pe scena economica mondiala s-a ajuns la un nivel la care oamenii ar trebui sa ceara politicienilor si factorilor de decizie sa se opreasca din vorbit si sa faca mai mult.

Continuarea articolului: Ce poate sa faca Romania pentru a rezista unui faliment al Greciei?

4. Cum a fost pentru Valentin Ionescu primul an in calitate de CEO al BVB

4. Cum a fost pentru Valentin Ionescu primul an in calitate de CEO al BVBAcum un an, pe 27 septembrie 2011, Valentin Ionescu incepea oficial mandatul de director general al Bursei de Valori Bucuresti. Desi adoptase deja o pozitie oficiala la momentul interviului, entuziasmul ii domina discursul. Bilantul primului an nu contine doar realizari, ci si neimpliniri.

Lucrurile nu se opresc aici si, mai mult, continua la o cadenta mai mare pe un drum cu o singura destinatie: dezvoltarea pietei de capital romanesti.

In toamna anului trecut, decizia lui Valentin Ionescu de a se intoarce in Romania, dupa ce isi consolidase cariera in domeniul financiar pe pietele din regiune, a starnit curiozitatea. Misiunea sa era de a resuscita piata, asumandu-si acest task ca pe un proiect important si provocator.

“Nu va fi usor, bursa trece prin moment dificile. Dar este un proiect special si am decis sa imi folosesc cunostintele acumulate in acesti 15 ani pentru a imi aduce contributia. Puteam sa raman sa muncesc in continuare la Viena sau Praga, dar vad un potential foarte mare si vreau sa consolidez BVB. Cu sprijinul de care beneficiez, cu strategia la care imi voi aduce un plus valoare si cu o colaborare intensa cu toti participantii si institutiile, vom reusi sa iesim din acest moment”, declara Valentin Ionescu, intr-un interviu din septembrie 2010.

Continuarea articolului: Cum a trecut primul an in conducerea Bursei [INTERVIU VIDEO]

3. De ce spune seful Vodafone Romania ca recesiunea a devenit ceva normal

3. De ce spune seful Vodafone Romania ca recesiunea a devenit ceva normalInaki Berroeta, spaniolul care conduce operatiunile Vodafone Romania, considera ca perioada de recesiune face ca lucrurile sa fie si asa dificile, deci este mai bine sa ai umor si sa incepi ziua de munca zambind, glumind, chiar si in perioadele grele. Piata telecom din Romania nu va mai atinge cresterile din perioada 2005-2008, prioritatea companiei fiind sa ofere clientilor noi perspective asupra serviciilor pe care le ofera.

Berroeta a venit la conducerea celui de-al doilea operator telecom de pe piata in urma cu circa zece luni, conducand aproximativ 3.000 de oameni. Numarul angajatilor companiei a ramas relativ stabil din 2008 si Beroeta spune ca nu are in plan modificari pe acest segment.

Vodafone Romania a inregistrat anul trecut afaceri de 823,7 mil. euro si un profit net de 115,6 mil. euro.

Wall-Street.ro: Sunteti de noua luni in Romania. Cum vi s-au schimbat perspectivele asupra tarii in timpul acesta?

Inaki Berroeta: Ca sa fiu sincer, nu stiam multe despre Romania inainte sa devin CEO al filialei locale a Vodafone. Ultima oara am fost in tara in 1998 si de atunci nu am mai vizitat Bucurestiul. De atunci, unicul meu contact cu tara s-a rezumat la articole din presa sau dialogul cu colegi de-ai mei care proveneau de aici. In 1998 erau inceputurile Connex (companie achiziitonata ulterior de Vodafone – n.r.), era o perioada de recesiune mare.

Continuarea articolului: Recesiunea a devenit ceva normal, dar tu alegi daca incepi ziua zambind sau trist

2. De ce a crescut puternic riscul de default al Romaniei

2. De ce a crescut puternic riscul de default al RomanieiProbabilitatea ca statul roman sa intre in default (incetare de plati) in urmatorii cinci ani este de 8,9%, dupa ce riscul pentru urmatoarele 12 luni a crescut de aproape doua ori saptamana trecuta, de la 0,76% la 1,35%, in contextul temerilor privind economia mondiala, potrivit Moody's.

In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%, se arata intr-un raport al Moody's privind riscurile suverane. Agentia de evaluare financiara calculeaza riscul cumulativ pe cinci ani in cazul Romaniei la 8,9%, scrie Mediafax.


Probabilitatea de default a Romaniei a ajuns saptamana trecuta aproape de nivelul unor state precum Spania (1,2%), Vietnam (1,39%) sau Angola (1,45%).

Riscul este masurat in functie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency - Rata Anticipata de Default), care reprezinta o evaluare colectiva a pietelor financiare, extrasa din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap - costul de asigurare a datoriilor), ajustata pentru un default generator de pierderi si pretul riscului de pe pietele fiananciare.

Continuarea articolului: Riscul de default al Romaniei creste puternic

1. De ce a hotarat Nokia sa plece din Romania

1. De ce a hotarat Nokia sa plece din RomaniaPlecarea Nokia din Romania ar putea avea un impact de pana la 1% in Produsul Intern Brut (PIB) de anul viitor, dar cea mai grea lovitura va fi la nivel reputational, in contextul in care investitorii straini ar putea fi descurajati de aceasta relocare, considera economistii chestionati de Wall-Street.ro.

Potrivit economistului sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, sectorul economic din care face parte Nokia reprezinta 1,5% din PIB-ul Romaniei, fiind luate in calcul exporturile, dar totodata pe acelasi segment sunt inregistrate si importuri semnificative, de 1% din PIB.

"Daca ne gandim ca vor disparea complet exporturile de telefoane mobile, acest lucru va avea un impact de pana la 1% in cresterea economica", explica Chidesciuc, care ia in calcul o mentinere a importurilor pe acest segment de 0,5-0,6% din PIB.

Pe de alta parte, economistul ING crede ca investitiile de la Jucu nu vor disparea si ca este rezonabil sa presupunem ca fabrica va fi preluata, iar "in aceasta ipoteza am vorbi de un impact de 0,5-0,8% in cresterea economica".

Continuarea articolului: Plecarea Nokia, o lovitura de imagine. IMPACTUL ECONOMIC - 1% din PIB!