9 / 11

2. De ce a crescut puternic riscul de default al Romaniei

Probabilitatea ca statul roman sa intre in default (incetare de plati) in urmatorii cinci ani este de 8,9%, dupa ce riscul pentru urmatoarele 12 luni a crescut de aproape doua ori saptamana trecuta, de la 0,76% la 1,35%, in contextul temerilor privind economia mondiala, potrivit Moody's.

In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%, se arata intr-un raport al Moody's privind riscurile suverane. Agentia de evaluare financiara calculeaza riscul cumulativ pe cinci ani in cazul Romaniei la 8,9%, scrie Mediafax.


Probabilitatea de default a Romaniei a ajuns saptamana trecuta aproape de nivelul unor state precum Spania (1,2%), Vietnam (1,39%) sau Angola (1,45%).

Riscul este masurat in functie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency - Rata Anticipata de Default), care reprezinta o evaluare colectiva a pietelor financiare, extrasa din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap - costul de asigurare a datoriilor), ajustata pentru un default generator de pierderi si pretul riscului de pe pietele fiananciare.

Continuarea articolului: Riscul de default al Romaniei creste puternic

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri