2 / 4

De ce ai nevoie pentru a a-ti depune dosarul la o universitate din strainatate

Pe langa foaia matricola, media de la bacalaureat si cunostinte de limba engleza, Alexandru Ghita enumera alte conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat.

"Mai este nevoie de formularul de aplicare, scrisori de recomandare (in majoritatea cazurilor), eseuri personale, scrisori de intentie si o descriere a profilului candidatului (tip CV). In functie de tipul programului uneori mai sunt solicitate si elemente de portofoliu, precum desene/ picturi, modele, inregistrari, mai ales pe programe de tip arhitectura, design, muzica. Conditiile specifice si cerintele minimale difera de la program la program dar sunt foarte multe universitati cu o calitate buna care accepta candidati cu medie generala, BAC, licenta, incepand de la 8, 8.5, 9", spune Ghita.

De asemenea, de ajutor sunt si activitatile extracurriculare, in special in cazurile in care se obtin performante semnificative.

Alexandru Ghita nu incurajeaza plecarea in strainatate inainte de studiile universitare, decat in cazul deosebite.

"Nu incurajam plecarea copiilor in strainatate la nivel de liceu decat in cazuri absolut speciale, respectiv o scoala foarte buna pentru copii cu talente artistice, sportive evidente si performante demonstrate. Adolescenta e o perioada foarte critica in care sunt foarte importante sustinerea emotionala din partea parintilor si sprijinul pentru depasirea unor situatii dificile si evitarea riscurilor specifice varstei. Aceste structuri de suport dispar daca exista o distanta fizica mare sau lipsa de disponibilitate imediata", afirma el.


Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in acest week-end la Bucuresti si marti, 25 octombrie la Cluj.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri