FMI: Am trecut hopul!

FMI: Am trecut hopul!Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, spune ca observa, comparand cu un an sau doi in urma, o ameliorare a activitatii economice in Romania si are sentimentul ca "hopul" a fost trecut.

"Mergand pe strazile Bucurestiului si facand comparatia cu un an, doi in urma, observ o ameliorare a activitatii economice. In loc sa vad magazine care se inchid, vad magazine care se deschid. Cred ca exista sentimentul ca am trecut hopul", a spus Franks la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Cu toate acestea, el admite ca perceptia este una superficiala.

9. Buffett: Europa NU poate rezolva criza

9. Buffett: Europa NU poate rezolva crizaMiliardarul american Warren Buffett, seful companiei de investitii Berkshire Hathaway, a declarat ca nu investeste in obligatiuni europene intrucat nu este clar ca Europa are vointa si capacitatea "de a face tot ce este necesar" pentru a rezolva criza datoriilor.

Buffett este ingrijorat de lipsa de incredere din Europa, victima unei retrageri, partiale, a investitorilor.

Seful Berkshire a declarat ca analizeaza in fiecare zi obligatiuni ale statelor europene, dar nu a inceput sa investeasca din nou. In plus, compania pe care o conduce nu are plasamente in banci din zona euro si nu a observat inca oportunitati de achizitie.

UE introduce tigarile care se sting automat daca sunt lasate nesupravegheate

UE introduce tigarile care se sting automat daca sunt lasate nesupravegheateTigarile lasate nesupravegheate reprezinta una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese in Europa. Numarul acestora poate fi redus cu peste 40% prin introducerea tigarilor cu ”capacitate redusa de incendiere” (CRC).

Aceste tigarete se sting automat cand sunt lasate nesupravegheate si, in consecinta, sunt mai putin susceptibile sa provoace un incendiu. Aceasta masura de siguranta este deja practicata in unele tari ale lumii (SUA, Canada, Australia) si in UE, in Finlanda, din aprilie 2010.

Fabricantii de hartie pentru tigari si-au schimbat productia de hartie in sensul introducerii a doua inele din hartie mai groasa in doua puncte de-a lungul tigarii. Daca tigara este lasata nesupravegheata, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele si ar trebui atunci sa se stinga pentru ca inelul restrange alimentarea cu aer/oxigen.

Citeste aici mai multe detalii

7. Ungaria e in flacari!

7. Ungaria e in flacari!Datoria de stat a Ungariei a urcat in trimestrul al treilea la 82% din PIB, aproape de maximul istoric atins la inceputul anului 2009 dupa incheierea acordului cu FMI, principala cauza a cresterii fiind deprecierea forintului.

Imprumuturile noi ale statului au generat doar 35% din crestere, restul reprezentand efectul deprecierii forintului, potrivit portalului de stiri, care citeaza datele bancii centrale de la Budapesta.

Luand in calcul deprecierea forintului de la sfarsitul lunii septembrie pana in prezent, datoria de stat probabil a continuat sa creasca fata de PIB, desi guvernul a rambursat intre timp imprumuturi in valuta de 3 miliarde euro.

Forintul s-a depreciat in raport cu euro cu peste 7% in ultima luna si jumatate, de la un nivel de 292,12 forinti/euro la 313,23 forinti/euro.

6. Se dezgheata investitiile imobiliare?

6. Se dezgheata investitiile imobiliare?In urmatoarele patru luni vor fi finalizate tranzactii de investitii imobiliare in valoare totala de 300 milioane de euro, cele mai multe fiind cu spatii de birouri, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers, care a intermediat deal-ul de tip joint venture dintre NEPI si canadienii de la CD Capital si Benevo.

In prezent, se afla in desfasurare tranzactii de investitii de peste 300 milioane de euro cu proprietati comerciale (n.r: birouri, retail si industrial), ce vor fi finalizate in urmatoarele patru luni, au anuntat reprezentantii Colliers, mentionand ca cele mai multe deal-uri au ca obiect cladirile de birouri.

Citeste aici mai multe detalii


5. Atentie la Spania! Situatia e mai dramatica decat in Italia si Grecia

5. Atentie la Spania! Situatia e mai dramatica decat in Italia si GreciaSpania este un motiv mai mare de ingrijorare decat Italia si Grecia in privinta sectorului bancar, a datoriei de stat, a somajului ridicat si a economiei in stagnare, potrivit analistilor citati de CNBC.

Spania a revenit in aceasta saptamana in centrul atentiei pietelor europene, in conditiile cresterii randamentelor obligatiunilor, odata cu cele ale altor economii mari, precum Italia, si a alegerilor generale de saptamana viitoare, care vor avea ca rezultat formarea unui nou guvern.



4. Creditarea nu va mai fi un mod de viata

4. Creditarea nu va mai fi un mod de viataCreditarea nu va mai reprezenta un scop in sine, ci un mijloc de a atrage clienti, spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, in contextul in care activitatea ar urma sa fie orientata pe business-ul de baza al unei banci comerciale.

"Vrem sa ne orientam pe business-ul de banca comerciala, adica sa atragem depozite si sa dam credite. In acelasi timp, vom reduce activitatile de trading in masura in care acestea nu sunt cerute in mod expres de clienti", explica Radu.

Oficialul bancii avertizeaza ca expansiunea creditarii in Romania nu se va mai putea realiza doar pe baza resurselor externe, ci va fi nevoie de consolidarea procesului de economisire.

In acest context, UniCredit Tiriac Bank va miza mai mult anul viitor pe atragerea de depozite, pentru a completa resursele de finantare din exterior.

Citeste aici mai multe informatii

3. Octavian Radu negociaza vanzarea a doua companii din RTC

3. Octavian Radu negociaza vanzarea a doua companii din RTCOmul de afaceri Octavian Radu, care a vandut recent distribuitorul de papetarie si birotica Proffice Experience fondului de investitii Oresa, este in discutii pentru vanzarea altor doua firme din grupul RTC.

"Acum sunt in discutii pentru vanzarea serviciilor postale din TCE si a unei alte firme, dar este confidential", a declarat Octavian Radu, citat de Mediafax.

TCE Holding este rezultatul fuziunii dintre TCE Logistica si compania de curierat Curiero. La finele anului trecut, compania avea afaceri de 19 milioane euro si datorii de 40,5 milioane lei (9,5 milioane euro). Firma a inregistrat in primul semestru o crestere a cifrei de afaceri cu 15%, pana la 11 milioane euro.

2. Valentin Ionescu a fost concediat de la conducerea Bursei

2. Valentin Ionescu a fost concediat de la conducerea BurseiConsiliul Bursei de Valori Bucuresti a hotarat incetarea contractului de mandat al lui Valentin Ionescu, directorul general al companiei. Pana la numirea unui inlocuitor, postul interimar va fi ocupat de directorul adjunct Alin Barbu.

Consiliul Bursei motiveaza decizia prin faptul ca nu si-a indeplinit angajamantele de performanta asumate. “Nu sunt motive care sa incredinteze Consiliul Bursei ca va indeplini angajamanetele de performanta asumate la preluarea postului, tinta principala contractual fiind indeplinita in proportie de 10%”, se arata in comunicatul Bursei.

Revocarea lui Valentin Ionescu din functia de director a Bursei de Valori Bucuresti a luat prin surprindere intreaga piata. Daca in septembrie 2010 brokerii si managerii salutau numirea sa, concedierea de acum le ridica multe semne de intrebare. Care au fost, de fapt, motivele?

Dupa ce in comunicatul remis de institutie, motivatiile erau destul de neclare si insuficiente, Stere Farmache, presedintele BVB, a explicat pentru Wall-Street.ro care sunt argumentele si ce urmeaza pentru executivul operatorului.

1. Cel mai mare avans al economiei din ultimii trei ani

1. Cel mai mare avans al economiei din ultimii trei aniEconomia a crescut in al treilea trimestru cu 1,9% fata de precedentele trei luni si cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, releva primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS).

Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul III 2011 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9% comparativ cu trimestrul II 2011 (date ajustate sezonier).

Wall-Street.ro a luat la cald pulsul oamenilor de afaceri, dupa ce Statistica a anuntat cea mai mare crestere economica din ultimii trei ani. A simtit mediul de business avansul record din trimestrul al treilea?

Desi datele privind cresterea spectaculoasa a economiei in trimestrul al treilea au surprins placut economistii si analistii, Bursa nu a reactionat aproape deloc la aceasta stire. Sa fie pentru ca investitorii nu cred in sustenabilitatea acestor cifre sau sunt prea concentrati pe contextul international?