10. BNR spune STOP extinderii nesustenabile a creditarii

10. BNR spune STOP extinderii nesustenabile a creditarii"Trecerea de la standardele romanesti de contabilitate (RAS) la standardele internationale (IFRS) nu va duce la o extindere nesanatoasa a creditarii, pentru ca filtrele prudentiale introduse de banca centrala nu vor duce la o crestere artificiala a indicatorilor de solvabilitate, a spus primviceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Filtrele prudentiale au ca obiectiv primordial consolidarea soliditatii fiecarei banci in stadiul actual si a sistemului bancar in ansamblu, prin evitarea extinderii in mod nesustenabil a creditarii fara o baza de capital suplimentar care sa justifice o asemenea actiuneȚ, a spus Georgescu cu ocazia seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Astfel, bancile isi vor calcula provizioanele in standardele internationale de contabilitate (IFRS) avand in vedere aceste filtre prudentiale, introduse de BNR de comun acord cu bancile din piata.

Citeste aici mai multe detalii

9. Top 10 riscuri geopolitice in 2012

9. Top 10 riscuri geopolitice in 2012Riscul politic este, fara indoiala, impredictibil si cel mai dificil de administrat, avand o dispersie larga, in intreaga lume. Pietele sunt, de asemenea, afectate de problemele geopolitice, iar in 2012, evenimentele din zona euro si Statele Unite se anunta, de departe, a fi cele mai importante, arata un raport al bancii japoneze Nomura.

Situatia financiara a Malaeziei nu este una buna, iar bugetul prezentat in Parlament in luna octombrie anunta noi alegeri generale pentru startul anului 2012.

Mai mult, organizarea unor noi alegeri ar putea conduce la o dezordine politica in statul sud asiatic.

Citeste aici intregul top

8. Amenzile retailerilor IT in 2011: Ce nereguli a sanctionat ANPC

8. Amenzile retailerilor IT in 2011: Ce nereguli a sanctionat ANPCAmenzile date de Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pentru activitatile online intreprinse de principalii jucatori de pe piata electroIT s-au ridicat pana la finalul lunii octombrie la suma de 19.000 de lei. Cuantumul amenzilor a fost insa la jumatate fata de 2010, jucatorii din online aliniindu-se rapid normelor Autoritatii.

In perioada ianuarie-octombrie 2011, deci inainte de „Black Friday”, Altex, eMag, Domo si magazinele ce tin de brandul FiT Distribution au fost sanctionate pentru activitati online cu 6 amenzi in valoare de 19.000 de lei si 4 avertismente. Aceiasi jucatori au primit in 2010 amenzi in valoare de 35.000 de lei, conform Autoritatii. Flanco, un alt jucator important, nu a primit nicio sanctiune pe online de la ANPC.

Informatiile oferite de ANPC se refera doar la sectiunea de comert electronic a acestor retaileri – de notat ca Altex si Domo vand preponderent prin canale traditionale, pe cand eMag si PCFun sau ElectroFun vand preponderent online.

Citeste aici mai multe informatii.

7. Cum arata planul anticriza al Italiei

7. Cum arata planul anticriza al ItalieiGuvernul italian al lui Mario Monti a adoptat ieri un plan anticriza de o rigoare draconica pentru a incerca sa puna Italia la adapost de criza datoriilor, au anuntat surse guvernamentale, citate de AFP.

Planul este estimat la 24 de miliarde de euro, iar adoptare a fost devansata de seful Guvernului pentru duminica in loc de luni, potrivit Mediafax.

Potrivit primelor estimari, acesta contine taieri ale cheltuielilor publice, o crestere a fiscalitatii in special in domeniul imobiliar, precum si o reforma a pensiilor denuntata de sindicate.

Noile masuri ar trebui sa ii permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate in iulie si in septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv.

6. Ne asteapta doi ani nebuni: Top 10 predictii

6. Ne asteapta doi ani nebuni: Top 10 predictiiGrupul american Goldman Sachs a facut publice primele sale predictii despre cum va arata peisajul global in urmatorii doi ani si vestile nu arata prea bine.

Cresterea economica in cazul tarilor dezvoltate va ramane lenta si in urmatorii doi ani. Efectele masurilor de austeritate luate de autoritati vor impacta atat Statele Unite ale Americii cat si majoritatea statelor europene. In plus, banca de investitii americane estimeaza o crestere a disponibilizarilor in cazul statelor dezvoltate, in special in sectorul bancar.

Citeste aici toate predictiile

5. Ce se intampla daca o banca intra in insolventa?

5. Ce se intampla daca o banca intra in insolventa?Cat de sigure sunt depozitele pe care le aveti la bancile din Romania si cum iti poti recupera banii in cazul in care o institutie de credit intra in insolventa? Afla raspunsurile la aceste intrebari in contextul in care riscurile pe pietele financiare sunt in crestere, iar un scenariu negativ poate insemna chiar insolventa unei mari banci din Romania.

Cu toate ca sistemul bancar din Romania este stabil, dupa cum ne asigura oficialii bancii centrale, este bine de stiut ce se intampla in cazul in care o banca intra in insolventa.

Intr-un astfel de scenariu pesimist intervine Fondul National de Garantare a Depozitelor, care garanteaza depozitele persoanelor fizice pana la 100.000 de eur

4. Care sunt efectele COPLATII in sanatate

4. Care sunt efectele COPLATII in sanatatePacientii si medicii sustin ca introducerea coplatii va insemna limitarea accesului asiguratilor la serviciile publice medicale, persoanele cele mai afectate fiind cele cu venituri mici.

Despre introducerea coplatii se tot discuta inca din 2009, atunci cand ea a devenit unul dintre angajamentele pe care Guvernul le-a luat fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Taraganata vreme de peste un an si jumatate, Legea 220/2011 privind coplata a fost publicata in Monitorul Oficial la finele lui noiembrie intr-o forma care difera mult de proiectul de lege dezbatut public ce propunea sume fixe aferente coplatii.

Citeste aici mai multe detalii

3. Cifrele care vor da insomnii bancherilor

3. Cifrele care vor da insomnii bancherilorBancile europene au nevoie de capital suplimentar cumulat de 114,7 miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro mai mult decat estimarile initiale, pentru a respecta noile prevederi introduse ca reactie la criza datoriilor suverane din zona euro, potrivit Autoritatii Bancare Europene (EBA).

Astfel, bancile din Grecia au nevoie de 30 de miliarde de euro, cele din Italia 15,4 miliarde de euro, iar cele din Germania 13,1 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al EBA.

Agentia precizeaza ca pachetul pentru Grecia a fost definit in baza programului cu UE si FMI, pentru a nu intra in contradictie cu acordurile deja incheiate. Programul de asistenta defineste deja un set de tinte pentru banci, inclusiv obiective cantitative pentru rata Tier1, care sunt monitorizate regulat.

2. Zile nebune pentru euro

2. Zile nebune pentru euroDupa ce a redus in premiera ratingul Statelor Unite ale Americii de la „AAA” la „AA+”, agentia Standard and Poor’s (S&P) este pusa pe fapte mari si in Europa, unde ameninta ca va retrograda notele maxime ale Germaniei, Austriei, Finlandei, Frantei, Luxemburgului si Olandei.

Totodata, alte noua tari au fost plasate „sub supraveghere negativa”. S&P si-a motivat decizia prin faptul ca tensiunile sistemice din zona euro au crescut in ultimele saptamani pana la punctul in care se fac presiuni in scadere asupra gradului de solvabilitate al zonei euro.

Cea mai sifonata din aceasta analiza a iesit Franta, S&P avertizat ca ar putea retrograda tara cu doua trepte de la ratingul „AAA”.

Grecia este departe de zilele cand se imprumuta singura de pe pietele internationale, astfel ca Fondul Monetar International (FMI) reprezinta principalul creditor al tarii din aceasta perioada.

Aflat in vizita oficiala pe continentul european, secretarul de stat al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a incercat sa convinga tarile din zona euro sa adopte deciziile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Geithner a declarat ca este increzator in proiectul propus luni de liderii Frantei si ai Germaniei, care vizeaza modificarea Tratatului UE pentru a introduce controale si penalizari clare ale tarilor care nu isi respecta tintele de deficit.

Optimismul care a caracterizat cea mai mare parte a zilei de miercuri a disparut complet spre seara, dupa oficialii germani au declarat, sub protectia anonimatului, ca au renuntat aproape complet la speranta de a convinge toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sa sustina propunerea franco-germana de modificare limitata a tratatului UE.

Citeste aici mai multe detalii


1. Summit istoric pentru Europa

1. Summit istoric pentru EuropaNoul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi inchiat de cele 17 state membre ale acesteia, carora li se vor alatura alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

Cele 17 membre ale zonei euro plus alte sase tari vor incheia un acord interguvernamental", a declarat el presei, dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile respective.

Statele din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord, vineri, pentru emiterea, chiar si intr-un viitor indepartat, a euroobligatiunilor pentru mutualizarea datoriilor, a declarat presedintele UE Herman Van Rompuy, dupa o noapte de tratative, relateaza AFP

Vezi aici care sunt cele mai importante decizii luate in cadrul summitului liderilor din Uniunea Europeana (UE).