1 / 11

FMI a impus Guvernului sa vanda minim 20% din actiunile Postei

FMI a impus Guvernului ca pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor sa gaseasca un investitor strategic care sa preia cel putin 20% din actiunile detinute la Posta Romana, in urma unei majorari a capitalului social, si sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie, informeaza Mediafax.

Managerul privat va fi numit la Posta Romana la scurt timp dupa majorarea capitalului social, dar numai in "stransa colaborare" cu noul actionar, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la ultimele negocieri, din toamna acestui an.

Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Nationala Posta Romana este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Investitorul care va intra in actionariatul Posta Romana va fi identificat de catre un consortiu format dintr-o banca de investitii si o casa de avocatura, selectat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.

Scrisoarea de intentie cu FMI, obtinut de Mediafax mai releva ca numarul oficiilor postale va scadea de la 7.100 la 5.800 unitati.
In vara acestui an, Posta Romana a anuntat ca va continua reorganizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitati, operatiune care va impune desfiintarea a 1.400 de posturi.

La randul sau, ministrul Comunicatiilor avansa un numar de circa 2.000 locuri de munca restructurate la Posta Romana.
Directorul general al companiei, Dan Neagoe, declara atunci ca eventualele concedieri vor fi stabilite in urma unei analize.
"Vom vedea daca vor fi si oameni implicati in aceasta restructurare", a spus Neagoe.

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, ameninta la acea data ca peste trei mii de sindicalisti vor iesi in strada, nemultumiti de eventualele disponibilizari din Posta Romana.

Prima etapa de reorganizare, derulata in acest an, a presupus desfiintarea a 900 de unitati, fara sa existe concedieri, potrivit companiei.

Posta Romana are circa 35.000 de angajati.

Potrivit datelor ministerului de resort, reprezentanti ai operatorilor nationali postali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie si Suedia si-au manifestat interesul pentru intrarea in actionariatul Postei Romane.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri