Declinul PIB pe cap de locuitor se opreste in doi ani

Declinul PIB pe cap de locuitor se opreste in doi aniIn cursul crizelor financiare din istorie, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor a fost puternic afectat, inregistrand in medie o scadere de 9,3%, potrivit unui studiu realizat de Institutul Bancar Roman cu ocazia seminarului EU-COFILE , organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Studiul are la baza cartea economistilor Kenneth Rogoff si Carmen Reinhart "The Aftermath of Financial Crises".

Declinul PIB real/locuitor se opreste in medie dupa aproape doi ani de la inceperea crizei financiare.

In istorie, cea mai puternica scadere a PIB pe cap de locuitor a avut loc in Statele Unite, in timpul Marii Depresiuni din 1929. PIB/locuitor a scazut atunci cu aproape 30%, pe durata a 4 ani.

Sursa foto: Freedigitalphotos



Preturile la locuinte scad in medie 6 ani

Preturile la locuinte scad in medie 6 aniPiata imobiliara este printre cele mai afectate sectoare in timpul unei crize financiare. In medie, potrivit analizei facute de Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff in cartea "The Aftermath of Financial Crisis", preturile la locuinte au scazut cu 35,5%.

Totodata, declinul pietei imobiliare dureaza in medie 6 ani.

Cea mai drastiga prabusire a preturilor la locuinte din ultimii 100 de ani a avut loc in 1997, in Hong Kong, cand piata imobiliara a cazut timp de peste cinci ani cu aproape 55%.


Piata de actiuni scade in medie peste 3 ani in crize

Piata de actiuni scade in medie peste 3 ani in crizeCel putin in teorie, piata actiunilor anticipeaza ce urmeaza sa se intample cu economia reala.

In medie, crizele anterioare au aratat ca piata actiunilor inregistreaza o scadere de 56%, iar durata pe care se intinde piata "bear" este de circa trei ani si jumatate.

Islanda ocupa primul loc in ceea ce priveste scaderile de pe Bursa, cu pierdere de 90% in timpul crizei financiare incepute in 2007, dar scaderea a fost de scurta durata, un an.

Sursa foto: Freedigitalphotos

Somajul creste timp de aproape 5 ani in crizele financiare

Somajul creste timp de aproape 5 ani in crizele financiareSomajul este cel mai dureros aspect al unei crize si este in acelasi timp cel mai greu de abordat de catre factorii de decizie datorita persistentei.

Media istorica a somajului in crize se situeaza la 7%, iar durata de crestere a somajului este de circa 5 ani.

Marea Criza din 1929 ramane in istorie, cel putin in Statele Unite, pentru somajul care atinsese cote nemaiintalnite, de peste 20%. In Marea Depresiune, somajul s-a stabilizat dupa 4 ani, dar Japonia a cunoscut in timpul crizei financiare incepute in 1992 o crestere a somajului pentru mai bine de zece ani.

Sursa foto:
Freedigitalphotos

Datoria publica se dubleaza dupa crizele financiare

Datoria publica se dubleaza dupa crizele financiarePotrivit analizei facute de Reinhart si Rogoff, datoria publica creste cu 86% intr-o perioada de trei ani dupa o criza financiara.

Din punct de vedere istoric, Columbia a inregistrat in 1998 o crestere a datoriei publice de circa 175%, iar Finlanda a avut aceeasi crestere in dupa criza din 1991.

Sursa foto: Freedigitalphotos