Deficitul de cont curent

Deficitul de cont curentUngaria sta mult mai bine decat Romania in ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta fiind estimat la circa 4% in cazul Romaniei, in timp ce pentru Ungaria surplusul de cont curent ar putea ajunge la 2% din PIB.

Cu toate acestea, Romania a reusit sa isi corecteze semnificativ dezechilibrul balantei de plati, de la un deficit cu doua cifre catre 4-5%.




Surse grafice: blogul analistului Florin Citu

Deficitul bugetar

Deficitul bugetarDe asemenea, Ungaria a avut un excedent bugetar estimat de circa 2% din PIB pe 2011, comparativ cu Romania care s-a incadrat, dupa ultimele estimari ale Guvernului, in tinta de deficit de 4,4% convenita cu Fondul Monetar International (FMI).



Datoria publica

Datoria publicaDatoria publica este un capitol la care Ungaria sta mult mai rau decat Romania, fiind de circa 76% , comparativ cu 34% din PIB in cazul Romaniei.

Potrivit lui Florin Citu, desi Romania are un nivel mult mai redus al datoriei publice ca procent din PIB, aceasta s-a dublat din 2008 pana in prezent, ceea ce este mult mai grav avand in vedere ca Romania este o tara mai saraca decat Ungaria.




Evolutia forintului si a leului

Evolutia forintului si a leuluiIn primele zile din acest an, forintul a fost supus unor presiuni crescute, care a condus la o depreciere pana la minimele istorice, dar ulterior moneda maghiara a recuperat teren.

In ceea ce priveste leul, acesta se tranzactioneaza intr-un culoar de variatie destul de larg incepand cu anul 2009, fiind in prezent aproape de minimele istorice in relatie cu euro.


Rezervele valutare

Rezervele valutareUngaria sta mai bine decat tara noastra si din punct de vedere al rezervelor valutare, care depaseau 35 miliarde euro la sfarsitul anului trecut.

In schimb, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incheiat anul trecut cu o rezerva valutara de 33,2 miliarde euro.



Inflatia

InflatiaIn ceea ce priveste inflatia, atat Ungaria, cat si Romania au reusit sa isi tempereze rata anuala pana la un nivel similar, de circa 3,5-4% in 2011.

Totusi, inflatia a fost pentru Romania o problema mult mai mare in 2010, in timp ce in Ungaria a fost mentinuta la un nivel suportabil pe tot parcursul crizei.