10 state mentin restrictiile de munca pentru romani

10 state mentin restrictiile de munca pentru romaniMarea Britanie, Irlanda, Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda si Malta sunt cele 10 state din UE unde accesul pe piata fortei de munca pentru romani si bulgari este inca restrictionat.

Aceste tari isi pot mentine restrictiile pana la finele anului 2013, potrivit tratatului de aderare la UE.

Investitiile straine directe nu au fost folosite pe deplin

Investitiile straine directe nu au fost folosite pe deplinPremierul Emil Boc a spus ca investitiile straine directe (ISD) nu au fost folosite pe deplin, intrucat Romania a avut sansa unei cresteri economice consistente, dar a ratat ocazia de a moderniza structurile statului.

“In perioada 2007-2008 au fost majorari de beneficii sociale de 70-80%. Era bine daca acei bani ar fi mers in autostrazi. Am ratat ocazia de a moderniza statul in acea perioada, cand era mult mai usor sa faci reforme structurale, insa noi am aplicat politici populiste care nu au avut sustinere in economie”, a explicat Boc.

Premierul a aratat ca Romania a atras in perioada 2003-2010 investitii straine totale de 44 miliarde euro.

Procesul de absortie slab al fondurilor europene

Procesul de absortie slab al fondurilor europeneBoc a mentionat ca fondurile europene raman o neimplinire avand in vedere procesul de absortie.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca Romania a reusit, in pofida unei slabe atrageri a fondurilor europene, sa fie un beneficiar net la bugetul UE.

“In intervalul 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2011 au intrat in tara 11,9 miliarde euro, iar Romania a contribuit cu 6,24 miliarde euro. Constatam ca beneficiul net pentru Romania a fost de 5,67 miliarde euro”, a punctat Orban.

In prezent, rata de absorbtie pentru fondurile structurale si de coeziune se ridica la 5,5%.

Leonard Orban a avertizat ca riscurile majore sunt la finele lui 2013, "cand sumele real absorbite vor trebui sa fie mai mari de 8 miliarde euro".

"Daca eforturile de anul acesta vor fi intrerupte, daca nu va exista continuitate, daca va exista cel mai mic accident, efectele se vor simti foarte puternic la finele lui 2013, cand se va pune problema pierderii a miliarde de euro", a atentionat Orban.

Esecul in eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare

Esecul in eliminarea Mecanismului de Cooperare si VerificarePremierul Emil Boc a explicat ca eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), impus de Comisia Europeana, reprezinta un alt esec al ultimilor cinci ani de la aderarea la UE.

Cand Romania si Bulgaria au intrat in UE, Comisia a creat un mecanism special pentru a asigura continuitatea reformei in justitie si a masurilor anticoruptie.

Presedintele Traian Basescu a spus ca daca Romania nu ar fi avut ezitari, atunci, in mod cert, in vara acestui an s-ar fi incetat functionarea Mecanismului.

Deficitul de competitivitate fata de alte state membre UE

Deficitul de competitivitate fata de alte state membre UEBoc a precizat ca Romania inregistreaza a patra cea mai mica datorie publica raportata la PIB din UE, cu 61% sub media europeana, dar si o productivitate cu 57% mai mica decat media UE.

“Germanii si-au propus sa se orienteze catre energia verde, iar cehii vor sa devina a cincea putere la nivel UE in ceea ce priveste cercetarea. Romania trebuie sa se indrepte catre industriile creative. In prezent, 2 din 10 angajati sunt antrenati in aceste industrii”, a aratat Emil Boc.

Premierul a adaugat ca pentru a recupera decalajul de productivitate, Guvernul va creste de la 63% la 70% rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, va mjora la 2% din PIB ponderea investitiilor in cercetare si va reduce rata saraciei cu 580.000 de persoane.