Cursul de schimb, la un nou maxim istoric

Cursul de schimb, la un nou maxim istoricCursul leu/euro a inceput sa creasca incet din a doua parte a zilei de marti, in contextul in care USL ameninta sa schimbe presedintii ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului, lucru pe care l-a si facut.

Dupa aceste serii de "executii" politice si in contextul inceperii procesului de suspendare a presedintelui Traian Basescu, cursul de referinta a urcat miercuri la 4,4715 lei/euro si a atins un nou maxim istoric.



Potrivit Mediafax, BNR a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a incetini deprecierea leului, cauzata de ordine de cumparare plasate de jucatori straini pe fondul tensiunilor politice din Romania. Paritatea afisata este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, inregistrat la 24 mai. Totodata, cursul este in crestere cu 2,1 bani fata de rata publicata marti, de 4,4505 lei/euro.

"Este posibil ca BNR sa lasa un pic cursul sa se duca in sus. Aceste momente de accelerare apar pe fondul unei volatilitati induse politic, dar tendinta cursului este data de iesirile de capital, iar tendinta pe trmen lung este clar de depreciere", a spus, pentru Wall-Street.ro, analistul economic Florin Citu.


Bursa reactioneaza. Evolutiile negative nu se vor opri aici

Bursa reactioneaza. Evolutiile negative nu se vor opri aiciPana acum, bursa a reactionat destul de slab la turbulentele din mediul politic. Mitingurile in strada sau caderile de guvern au trecut aproape neobservate, investitorii continuandu-si activitatea.

De aceasta data, insa, loviturile din ultimele zile de pe scena politica a lovit si bursa. Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 3,21% iar BET-FI a scazut cu 2,77%. BET-XT, a scazut cu 2,95% iar noul noul indice BET-BK, a coborat cu 2,26%.

"Evolutiile negative au fost determinate, in mare parte, de tensiunile din mediul politic. Mesajul este extrem de negativ. Pe actiunile Fondului Proprietatea abia s-a tinut cumpararea, s-a vandut continuu, pe ordine mari. Este absolut imposibil sa explici unui investitor strain ce se intampla la noi.. Situatia este diferita acum, fata de mitingurile USL sau schimbarile de guvern. Si cred ca multi nu realizeaza inca gravitatea situatiei. Tendinta de scadere va continua, pe masura ce oamenii vor citi mai mult si vor intelege ce se intampla", a declarat pentru Wall-Street.ro Bogdan Ceuca, director de tranzactionare la Transilvania Capital.

In sedinta de miercuri, investitorii au transferat in total actiuni de 22,5 milioane lei (5 milioane euro), valoare cu 48% peste rulajul de marti, de 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), scrie Mediafax.

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 10 milioane lei, si au acoperit 45% din rulajul bursei. Cotatia acestor titluri a scazut cu 4,47%, la 0,459 lei.

Sursa foto: Shutterstock

Dobanzile in piata interbancara

Dobanzile in piata interbancaraDobanzile la credite ar putea urca in perioada urmatoare pe fondul tensiunilor politice de la Bucuresti.

Desi cotatiile CDS-urilor (costurile asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata) au scazut miercuri, de la 400 la 390 de puncte de baza, am putea asista in urmatoarele zile la o crestere a riscului de tara, ceea ce va induce costuri suplimentare pentru banci.

Indicele Robor overnight (rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara ) a urcat de la 5,3% la 5,33%, dupa ce la finele lunii iunie se inregistra un nivel de 4,71%.


















Indicele Robor la 3 luni, printre cel mai folosit de banci pentru stabilirea dobanzilor variabile, a crescut usor pana la 5,32%.
































Slide realizat de George Dobre

Reactia mediului de afaceri

Reactia mediului de afaceriMediul de afaceri a fost intotdeauna sensibil la turbulentele scenei politice si in special la schimbari dramatice in ceea ce priveste guvernarea.

Potrivit secretarului general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, instabilitatea politica din ultimele zile nu va afecta pe termen scurt mediul de afaceri.

Mai mult, el da exemplul Belgiei, care a stat 500 de zile fara Guvern si a functionat normal.

"Si Romania a mers fara Guvern, cand a fost suspendat Emil Boc, si am remarcat ca in acele luni incasarile bugetare au fost cele mai bune. Pana la urma, exista acest semnal ciudat ca o economie merge mai bine cand Guvernul se ocupa de altceva", a spus, pentru Wall-Street.ro, Cristian Parvan.

Insa, pe termen lung lucrurile nu vor ramane asa, pentru ca "legile nescrise ale mediului de afaceri" ne spun ca astfel de fenomene ridica semne de intrebare.

"Evident ca vor exista niste costuri daca lucrurile se prelungesc si daca anumite decizii, cum ar fi viitorul buget, sunt amanate", completeaza secretarul general al AOAR.

Dar, incertitudinile sunt deocamdata mult mai mari cu privire la evolutia pietelor europene, pentru ca o companie se loveste in primul rand de piata, nu de guvernare.

Imaginea Romaniei la nivel international

Imaginea Romaniei la nivel internationalCu siguranta ca imaginea Romaniei in strainatate a avut de suferit ca urmare a instabilitatii politice din ultimele doua zile, iar dovada stau reactiile vehemente ale ambasadorului SUA si comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding

Ea a comentat atacurile asupra Curtii Constitutionale de la Bucuresti, in doua postari consecutive pe Twitter.

"Sunt foarte ingrijorata de atacurile recente la independenta Curtii Constitutionale a Romaniei. Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie", a scris Reding pe Twitter.

De asemenea, ambasadorul Statelor Unite in Romania, Mark Gitenstein a reactionat dupa asaltul politic de marti, in urma caruia au fost schimbati presedintii celor doua camere ale Parlamentului, sefii televiziunii si radioului public si Avocatul Poporului

"Sunt profund ingrijorat despre orice tentativa de amenintare a independentei instituriilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor voastre, in special la adresa Instantelor, nu este ingrijoratoare doar pentru guvernului SUA, dar si pentru modul in care Romania va fi perceputa de pietele financiare", a spus Gitenstein, intr-un comentariu pe site-ul institutiei.

De asemenea, Le Monde scria ca "razboiul este deschis in Romania, intre noua coalitie de centru-stanga, aflata la putere, Uniunea Social Liberala si presedintele de centru-dreapta, Traian Basescu", iar agentia franceza de presa AFP adauga ca numeroase organizatii neguvernamentale, intre care Fundatia Soros, sunt ingrijorate, de o saptamana, de "presiunile Guvernului asupra vocilor si institutiilor independente".