Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe UniteEmiratele Arabe Unite au unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din lume, de 48.200 dolari, si nu percepe taxe pe veniturile personale sau pe castigurile de capital.

In loc sa se bazeze pe impozitele pe venituri pentru a contribui la buget, tara, care este al treilea mare exportator de titei la nivel mondial, este dependenta de taxele pe care le percepe de la companiile petroliere. Acestea vireaza catre stat pana la 55% din profit, iar bancile straine platesc aproximativ 20%

Sursa foto: Wikimedia Commons

Qatar

QatarQatar a devenit in acest an cel mai bogat stat din lume, potrivit PIB pe cap de locuitor, care a atins 88.000 dolari.

Statul se bazeaza pe rezervele sale de gaze naturale, pe locul 3 ca marime in lume, si ca urmare a investit masiv in construirea infrastructurii necesare pentru lichefierea si transportul acestei resurse.

Qatar nu impune nicio taxa pe veniturile personale, dividende, profituri, castigurile de capital si proprietati. Totusi, cetatenii emiratului platesc 5% din veniturile personale pentru asigurarile sociale, in timp ce firmele contribuie cu 10%.

La inceputul anului, au aparut totusi rapoarte care anuntau ca guvernul ar putea sa introduca o taxa pe valoarea adaugata, in incercarea de a largi baza de impozitare.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Oman

OmanCa si vecinii sai din Orientul Mijlociu, Oman isi obtine majoritatea veniturilor din petrol. Incasarile din titei au sporit cu 35% in aprilie, la 8,49 miliarde dolari, comparativ cu luna similara din 2011. Totodata, petrolul asigura 71% din veniturile intregului sultanat.

Desi statul Oman nu percepe impozite pe veniturile individuale sau castigurile de capital, cetatenii contribuie cu 6,5% la asigurarile sociale, sumele fiind retinute din salariul lunar.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Kuweit

KuweitKuweit este al saselea mare exportator de titei din lume, veniturile de pe urma aurului negru reprezentand 95% din incasarile totale ale tarii.

Statul nu percepe o taxa pe venit, dar cetatenii vireaza lunar 7,5% din salariu pentru a beneficia de asigurari sociale. Angajatorii platesc 11% pentru fondul asigurarilor sociale/

Cu toate ca este una dintre cele mai bogate tari dupa PIB per capita, protestele si grevele angajatilor din sectorul public sunt frecvente si au determinat recent guvernul sa majoreze cu 25% salariile bugetarilor.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Insulele Cayman

Insulele CaymanInsulele Cayman sunt recunoscute ca un centru financiar si un paradis fiscal, in contextul in care beneficiaza de impozit zero pe veniturile personale si castigurile de capital. De asemenea, contributiile la asigurarile sociale nu sunt obligatorii.

Ca urmare, nu este deloc surprinzator ca insulele Cayman sunt ca un magnet pentru bogatii lumii.

Cu toate ca sistemul fiscal nu include o taxa pe valoarea adaugata, statul aplica o serie de taxe indirecte, precum taxele vamale la import, care pot ajunge pana la 25%.


Bahrain

BahrainFara un impozit pe veniturile personale, Bahrain se bazeaza pe productia de la zacamantul petrolifer Abu Safa, pe care il imparte cu Arabia Saudita. Acesta ii asigura 70% din veniturile la buget.

La contributiile sociale, anhajatii cotizeaza cu 7% din veniturile totale, iar firmele platesc 12% pentru fiecare angajat.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Insulele Bermuda

Insulele BermudaInsulele Bermuda este una dintre cele mai bogate tari, costul vietii aici fiind pe masura.

Desi nu exista o taxa pe venit, angajatorii pot cere salariatilor sa contribuie cu 5,75% la o taxa de 16% pe care firma o plateste catre stat pentru primii 750.000 dolari pe care salariatul ii face.

Salariatii mai trebuie sa plateasca 30,4 dolari pe saptamana catre fondul asigurarilor sociale. De asemenea, in Bermuda se mai plateste o taxa anuala pe veniturile din proprietati.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Bahamas

BahamasBahamas este cel mai bogat stat din Marea Caraibelor, fiind dependent puternic de turism si de sistemul bancar permisiv.

Circa 70% din veniturile statului vin din taxele vamale percepute pentru bunurile de import.

Cu toate ca nu exista o taxa pe veniturile individuale, angajatii contribuie cu 3,9% din salariu, pana la un maximum de 26.000 dolari anual, pentru o forma de asigurare sociala. Angajatorii pe de alta parte vireaza 5,9% din salariul angajatului pentru acelasi fond, in timp ce liber profesionistii sunt taxati cu 8,8%.

De asemenea, Bahamas mai are o taxa de pana la 1% pentru proprietati.

Sursa foto: Wikimedia Commons