1 / 8

Ce gaseste FMI in Romania?

Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM) vor incepe de marti o noua misiune de evaluare a acordului de finantare cu Romania, pe ordinea de zi fiind negocierea mai multor masuri fiscale si analizarea proiectului de buget pentru 2013.

De altfel, delegatia FMI va fi condusa in premiera de catre olandezul Erik de Vrijer. Cum vor gasi institutiile internationale Romania la demararea misiunii de evaluare?

In primul rand, deficitul bugetar, principala tinta in relatia cu FMI, a fost de 1,12% din PIB dupa primul semestru, fiind in limitele impuse de institutia internationala.

„Faptul ca tintele nominale au fost atinse la finalul primului semestru se datoreaza si unei cresteri economice mai robuste pentru trimestrul doi. Totusi, guvernul trebuie sa fie prudent cu cheltuielile bugetare pentru ca urmeaza doua trimestre cu cresteri economice de maxim 0,5%. Desi referendumul a trecut, spiritele nu s-au calmat si poate discutiile cu FMI vor mai tempera taberele din politica”, a explicat sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank, Melania Hancila.

O alta tema pe ordinea de zi la intalnirea cu FMI va fi incheierea unui nou acord de tip preventiv pentru perioada 2013-2015, asa cum a anuntat ministrul Finantelor publice, Florin Georgescu.

Romania a ajuns in 2009 la o intelegere cu FMI, CE si BM pentru un pachet financiar de 20 miliarde euro, fiind urmat de un acord preventiv de 3,6 miliarde euro cu Fondul si de 1,4 miliarde euro cu Comisia Europeana. Totodata, Banca Mondiala a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliarde euro. „Un nou acord cu FMI este o veste buna deoarece vine ca o garantie ca actualul guvern nu va deraia de la o consolidare fiscala. E bine sa ai o umbrela deasupra capului in conditiile in care resursele sunt tot mai scumpe. Nu vad de ce ar trebui sa ne imprumutam cu 6-7% cand sursele de finantare de la institutiile financiare sunt mai ieftine”, a completat Hancila.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri