10. Concluziile FMI

10. Concluziile FMIFMI a agreat in discutiile cu autoritatile romane plata TVA la incasare din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizari ale companiilor de stat, o serie de masuri pentru stimularea crearii de noi locuri de munca si amanarea coplatii in sistemul medical.

9. Cum a daramat Aviva mitul expatilor de succes in Romania

9. Cum a daramat Aviva mitul expatilor de succes in RomaniaEste cunoscut faptul ca majoritatea expatilor a adus in mediul romanesc de business un nou model de lucru, bazat pe niste principii sanatoase, care au ridicat stacheta in privinta profesionalismului. Dar, exista si exceptii de la regula, asa cum reteta expatilor nu s-a dovedit un sanatoasa in privinta Aviva.

Prezent pe piata locala incepand cu data de 11 octombrie 2000, grupul britanic Aviva, initial sub numele de Commercial Union Asigurari de Viata Romania, s-a numarat printre pionierii pietei de asigurari de viata locala, alaturi de alti jucatori internationali, precum olandezii de la ING.

8. IKEA isi evalueaza brandul la 9 MLD. euro

8. IKEA isi evalueaza brandul la 9 MLD. euroRetailerul suedez de mobila IKEA evalueaza propriul brand la noua miliarde de euro, cifra la care a ajuns folosind date interne si analize externe, potrivit unor informatii prezentate de companie in cadrul unei modificari a structurii corporatiste.

"Nu vom fi niciodata la fel de transparenti ca o companie listata. De cativa ani, ambitia noastra a fost sa devenim mai transparenti si mai usor de inteles", a declarat purtatorul de cuvant al IKEA, Anders Bylund.

7. Ce campioni ai economiei TREBUIE sa fie listati pe Bursa

7. Ce campioni ai economiei TREBUIE sa fie listati pe BursaPrintre principalele companii private care ar avea sanse reale de succes pe Bursa se numara si Interagro, cea mai mare companie privata cu capital romanesc, in functie de cifra de afaceri. Firmele din grupul Interagro au activitate in agricultura, industria chimica, energetica si a turismului. Grupul este detinut de catre omul de afaceri Ioan Niculae.

6. Investitiile straine directe, in cadere libera

6. Investitiile straine directe, in cadere liberaInvestitiile straine directe au totalizat in primele sase luni 621 milioane de euro, nivel in scadere cu 28,9% fata de perioada similara a anului trecut, cand fluxul de capital strain atras de Romania a fost de 874 milioane de euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR).

5. Un singur ministru este investitor pe Bursa

5. Un singur ministru este investitor pe BursaMihai Voicu il inlocuieste pe Lucian Isar, care si-a anuntat demisia saptamana trecuta. Voicu are un portofoliu de investitor de 57 mii lei (aproximativ 12 mii euro), fiind client Tradeville.

Conform declaratiei sale de avere, acesta are detineri la Alumil, Antibiotice SA, SSIF Broker, BRD, OMV, Banca Transilvania si toate cele 5 SIF-uri. Detinerile sale insumeaza 48,5 mii lei (peste 10.000 de euro). De asemenea, Voicu mai are de primit si dividende de aproape 1000 de euro de la o parte dintre aceste companii. Cea mai importanta pondere in portofoliul sau o are Banca Transilvania (21,5%), urmata de Petrom (11% din portofoliu).

4. Cum a devenit coplata "cartoful fierbinte" din mainile guvernantilor

4. Cum a devenit coplata "cartoful fierbinte" din mainile guvernantilorMasura nepopulara, greu de acceptat pentru pacienti si dificil de impus pentru politicieni, mai ales in preajma alegerilor, coplata se afla pe masa ministrilor Sanatatii de aproape zece ani. Revenita in atentie acum cateva zile, coplata a fost iar amanata. Deloc surprinzator daca ne uitam la istoricul unei masuri care a fost deopotriva sustinuta si criticata.

3. Primul sofer care va face inconjurul lumii cu o masina electrica

3. Primul sofer care va face inconjurul lumii cu o masina electricaRafael de Mestre, un spaniol care vrea sa deschida un showroom pentru masini electrice in Romania, face inconjurul lumii in modelul electric Tesla Roadster.

Pentru a fi prima persoana care conduce in jurul lumii o masina de serie electrica, Rafael de Mestre traverseaza trei continente. Punctul de plecare a fost in Barcelona, Spania, in mai 2012.

Sursa foto: facebook.com/80eDays

2. Cum vedem viitorul pietei de capital

2. Cum vedem viitorul pietei de capitalAnii urmatori vor aduce o serie de listari pe Bursa de la Bucuresti, atat de stat, cat si private. Lichiditatea va creste si anul se va incheia cu evolutii pozitive. In urmatorii 3 ani, Bursa va deveni o sursa importanta de finantare pentru companiile locale. Cat de adevarate sau false sunt aceste afirmatii? Jurnalistii Wall-Street.ro continua noul format de articole, original si inedit – noi venim cu afirmatii pe care specialisti din piata le comenteaza si le noteaza in functie de gradul de veridicitate si propriile convingeri.

O afirmatie a Wall-Street.ro a fost notata de la 1 la 10, in functie de gradul de corectitudine al ei. Astfel, daca o afirmatie primeste nota 1 inseamna ca specialisul din piata o considera total falsa/imposibil de realizat, in timp ce nota 10 inseamna ca este complet de acord cu respectiva afirmatie.

1. Economia risca sa ramana sub potential pana in 2015

1. Economia risca sa ramana sub potential pana in 2015Economia romaneasca va avea o performanta sub potential cel putin pana in 2015, dupa cum estimeaza atat BNR si Comisia Nationala de Prognoza, dar si FMI dupa recenta vizita de evaluare. Practic, potentialul de crestere sanatoasa a economiei este redus, iar orice avans mai mare al PIB pe o perioada mai lunga va fi inflationist.

Potentialul de crestere al economiei romanesti s-a diminuat drastic in ultima perioada, undeva spre maximum 2%, iar unii analisti sunt chiar mai pesimisti mentionand cifre de pana in 1%.

Bineinteles, de vina este socul provocat de criza financiara declansata in 2008.