Scenariul 1: Alegeri anticipate

Scenariul 1: Alegeri anticipateIn cazul in care Curtea Constitutionala decide validarea referendumului, atunci vor avea loc alegeri anticipate. Pentru a fi siguri de aceasta decizie, USL a intreprins in ultimele saptamani o actiune de numarare a romanilor cu rezidenta in strainatate, precum si a celor cu actele de identitate expirate.

Astfel, USL a numarat ca aproape 2,5 milioane de romani au rezidenta in strainatate, iar 500.000 au actele de identitate expirate. Liderii PDL si-au acuzat rivalii ca doresc scoaterea de pe listele electorale permanente a acestor doua categorii de romani. In schimb, premierul Victor Ponta a precizat ca Executivul a pus la dispozitie CCR toate cifrele legate de referendum si ca institutia va fi cea care va lua decizia finala.

Dragos Damian, CEO Terapia Rambaxy, spune ca indiferent care va fi decizia CCR, galceava politica va continua pana la alegeri. “Tocmai din aceasta cauza, consider ca dintre cele 3 scenarii, cel care presupune alegeri anticipate este cel mai putin rau pentru economie pentru ca duce tara la un nou start. Politicienii trebuie sa se orienteze catre politica economica si sa inceteze in a se mai lansa in sloganuri. Compania pe care o conduc se gandeste sa investeasca in continuare in Romania, insa suntem ingrijorati de lipsa de predictibilitate a pietei. In cei 6 ani in care am fost la conducere un singur politician a intrat pe poarta companiei sa vada mersul institutiei, desi i-am chemat pe toti”.

Potrivit unui raport ING, validarea referendumului, care ar duce la demiterea presedintelui Traian Basescu, ar creste nivelul potentialelor derapaje fiscale si, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior.

Scenariul 2: Basescu se intoarce la Cotroceni

Scenariul 2: Basescu se intoarce la CotroceniRevenirea la putere a presedintelui suspendat Traian Basescu va intesifica probabil luptele politice.

Totusi, premierul Victor Ponta a mentionat ca in mod evident USL va respecta decizia CCR daca sase dintre cei noua judecatori vor hotari ca referendumul este invalid.

Insa evenimentele din ultimele saptamani au aratat faptul ca nimeni nu mai respecta nicio decizie si ca toate legile sunt interpretabile.

Avocatul Gabriel Biris spune ca dintre scenariul care vizeaza alegeri anticipate si cel bazat pe revenirea la Cotroceni a lui Basescu, cel mai putin rau este al doilea.

“Avand in vedere ca avem speranta ca traim intr-un stat de drept, cred ca solutia cea mai putin rea este intoarcerea lui Basescu. Modul in care s-a realizat demiterea celor doi sefi de Camere (Senat si Camera Deputatilor –n.r.) arata clar ca legea nu a fost respectata. In prezent, cum poate guvernul sa zica ca a organizat un referendum daca nu stia cati alegatori sunt. Cu totii suntem romani, indiferent cati dintre noi lucreaza in afara tarii”, a explicat Biris.

Scenariul 3: Curtea Constitutionala nu ia nicio decizie

Scenariul 3: Curtea Constitutionala nu ia nicio decizieIn mare parte analistii sunt de parere ca in eventualitatea in care Curtea Constitutionala nu va anunta o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pietei.

"Acesta este cel mai rau scenariu, pentru ca se prelungeste starea de incertitudine. Pe termen mediu, investitiile straine directe vor ramane in expectativa, presiunea pe curs se va pastra, dar nu cred ca va fi o depreciere imediat dupa anuntul CCR", a aratat analistul economic Aurelian Dochia.

De aceeasi parere este si Gabriel Biris care considera ca starea de nesiguranta face rau tuturor.

Pe de alta parte, analistul economic Ionel Blanculescu considera ca atat timp ca procedurile sunt democratice, economia nu este afectata, desi taberele politice lasa sa se inteleaga acest lucru.

"Economia functioneaza dupa alte reguli, nu dupa cele politice. Contractele dintre agentii economici se vor incheia si fara cele doua tabere. Din punct de vedere psihologic populatia este daramata, astfel ca ar fi mai bine sa se finalizeze aceste conflicte", a punctat Blanculescu.

El a spus ca un eveniment care afecteaza cu adevarat mediul de afaceri este noul proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice, prin care contribuabilii vor plati penalitati de 30% din principal pentru obligatiile fiscale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala, sanctiune care se adauga dobanzilor si penalitatilor aplicate in prezent pentru intarzierile la plata.