1 / 5

1. Care vor fi efectele economice ale unei coabitari furtunoase?

Dupa ce tensiunile politice din ultima perioada au afectat economia, dupa cum considera majoritatea analistilor economici, se naste urmatoarea intrebare: ce se va intampla in conditiile in care coabitarea dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu va fi furtunoasa? Cel mai probabil, situatia isi va pune amprenta si mai mult asupra economiei, care este si asa slabita.

Analistul Florin Citu avertizeaza ca cel mai important lucru este ca politica fiscala si cea monetara sa nu fie folosite pentru atragerea electoratului in campania din aceasta toamna. "Atata timp cat politica monetara ramane independenta, iar politica fiscala ramane axata pe reducerea deficitului si a cheltuielilor statului, nu o sa fie probleme. In schimb, daca va fi folosita politica fiscala ca in orice an electoral, iar politica monetara va fi fortata sa nu mai fie independenta, va fi greu sa nu avem efecte in economie", a declarat Citu, pentru Wall-Street.ro.

De asemenea, coabitarea furtunoasa ne poate afecta pe canalul increderii investitorilor straini in Romania, ceea ce se va vedea in dobanzile pe care le vom plati pentru finantarea deficitului. Cel mai pesimist scenariu este in situatia in care tensiunile politice se vor inflama, iar viitorul acordului preventiv va fi pus sub semnul intrebarii, fiind probabil ca investitorii sa isi retraga banii din Romania. Efectele? O depreciere puternica a leului si o crestere a randamentelor obligatiunilor.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri