10. 5 companii care tin in picioare o intreaga tara

10. 5 companii care tin in picioare o intreaga taraDaca spui Rusia, spui Gazprom si Lukoil. SUA? Exxon Mobil si JPMorgan. Romania? Petrom si Dacia. Fiecare tara are o serie de companii emblematice care sprijina economia si care impreuna pun umarul la cresterea sau scaderea PIB-ului. Care sunt insa companiile care aproape singure sustin economia tarii in care sunt inregistrate?

Petrom si Dacia

Chiar daca Romania nu este nici macar aproape de a intra in top 5, merita remarcat faptul ca vanzarile Petrom si Dacia reprezinta un procent notabil din PIB-ul tarii.

Venitul companiilor ca procent din PIB: 5,8%

Citeste aici articolul complet

9. Cei mai mari datornici ai FMI

9. Cei mai mari datornici ai FMICriza financiara mondiala a reconfirmat rolul de creditor de ultima instanta al Fondului Monetar International (FMI) si foarte putine economii din Europa nu au avut nevoie sau nu se gandesc sa apeleze la finantarea ieftina de la FMI. Ca urmare, fiecare european s-a imprumutat cu pana la 4.900 euro de la FMI si urmeaza sa plateasca datoriile facute de stat in urmatorii ani.

Serbia a incheiat in ianuarie 2009 un acord stand-by cu FMI, de aproape 3 miliarde de euro, insa doar jumatate din bani au fost accesati, potrivit datelor de pe site-ul Fondului Monetar International.

Avand in vedere populatia Serbiei, de 7,4 milioane de locuitori, fiecare cetatean a fost finantat de FMI cu 200 euro.

Citeste topul complet

8. Cinci strategii de investitii pe care un "euro-realist" le aplica

8. Cinci strategii de investitii pe care un "euro-realist" le aplicaKiron Sarkar este unul dintre cei mai cunoscuti si influenti administratori de investitii din Londra, acesta obisnuind sa ofere opinii transante despre evolutia pietelor de capital sau despre politicile financiare ale liderilor europeni si americani. Care sunt principalele cinci recomandari ale acestuia in conditiile actuale de piata?

7. Finlanda, noua furtuna europeana

7. Finlanda, noua furtuna europeanaGrecia este privita de majoritatea investitorilor ca fiind prima tara care ar putea parasi zona euro, insa, in ultima perioada, Finlanda da semne ca ar dori sa renunte la moneda unica.

Cel care a creat noua furtuna europeana este ministrul de externe finlandez, Erkki Tuomioja, care a declarat ca tara sa se pregateste sa iasa din zona euro.

6. Blocurile noi, de 4 ani in criza: unde sunt cele mai mici preturi

6. Blocurile noi, de 4 ani in criza: unde sunt cele mai mici preturiPeste 50 de proiecte rezidentiale noi din Bucuresti sunt promovate pe site-urile imobiliare, iar preturile incep chiar de la 20.000 euro.

Dupa 4 ani de criza, rezidentialul este un colaj intre vechile proiecte, lansate in boom, si multe constructii noi, insa de mici dimensiuni, realizate chiar in perioada crizei, de dezvoltatori persoane fizice.

Constructiile investitorilor “anonimi” , care au cumparat terenuri mai ieftin, in zona periferice, dar cu infrastructura buna, si au construit la preturile din criza, au fost cele care au mai animat putin dezvoltarile din domeniu in perioada crizei. In rest, marii dezvoltatori au mai finalizat cate un bloc din marile proiecte demarate, dar intr-un ritm lent, pe masura dinamicii vanzarilor.

Citeste aici articolul complet

5. Efectele unui posibil mariaj Real-Auchan

5. Efectele unui posibil mariaj Real-AuchanViitorul operatorului de hipermarketuri Real, prezent in Romania cu 24 de magazine, revine in atentie dupa ce agentia de stiri Bloomberg a anuntat recent ca operatiunile internationale ale retailerului sunt de vanzare. Favorit in cursa pentru preluarea acestora este Auchan, care in Romania are 10 hipermarketuri.

Despre vanzarea lantului de hipermarketuri Real, parte a grupului german Metro AG, catre alti jucatori din piata de retail europeana exista zvonuri din 2010. In noiembrie 2011, Metro a suspendat discutiile privind vanzarea Real pe fondul anuntului privind retragerea din functie a CEO-ului Metro AG, Eckhard Cordes. Un oficial al grupului anunta atunci ca nu existau, la acel moment, negocieri active. Cu alte cuvinte, Cordes esuase in a gasi cumparatori pentru Real.

Citeste articolul complet

4. Tranzactie record in retail: un metru patrat la pret de garsoniera

4. Tranzactie record in retail: un metru patrat la pret de garsonieraCocor SA, compania care detine centrul comercial cu acelasi nume din centrul Bucurestiului, a vandut in luna august un spatiu comercial de 196 mp amplasat pe Bulevardul Unirii, la valoarea de 3,98 milioane de euro, ceea ce inseamna 20.348,6 euro/mp.

Spatiul comercial se afla in proprietatea Cocor din 1994 si era inclus in lista proprietatilor scoase la vanzare in cadrul strategiei aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor (AGEA) in sedinta din 16 iulie.


3. Cand iese Hidroelectrica din insolventa?

3. Cand iese Hidroelectrica din insolventa?Hidroelectrica trebuie sa obtina acordul creditorilor pentru reesalonarea datoriilor avute de companie, moment dupa care producatorul de energie va putea sa iasa din insolventa, spune Remus Borza, seful Euro Insol – administratorul judiciar al companiei de stat.

“Teoretic, procedural, iesirea din insolventa se poate face si in noiembrie sau decembrie 2012. Eu incerc sa conving creditorii pana la aceasta data, dar este foarte greu sa faci asta intr-o luna – doua. In schimb, mi-am luat o marja, 30 iunie 2013, care este un termen mai mult decat rezonabil si realist in cazul Hidroelectrica”, a declarat Borza, raspunzand la o intrebare cu privire la momentul in care compania ar putea sa iasa din insolventa.

Cu o saptamana in urma toata presa romaneasca vuia dupa ce administratorul judiciar al Hidroelectrica daduse cateva exemple de salarii din cadrul companiei de stat aflata in insolventa: 9.900 lei pentru un sofer si 1.600 de euro salariul mediu sunt cifrele care la acel moment au starnit o intreaga serie de reactii. Ce spun insa angajatii obisnuiti ai companiei sau chiar soferii despre aceste salarii si cum vad ei trecerea prin chinurile insolventei precum si pregatirea pentru privatizare?

2. Traian Basescu a revenit la Cotroceni

2. Traian Basescu a revenit la CotroceniPresedintele Traian Basescu a revenit, marti, la Palatul Cotroceni, dupa 52 de zile de suspendare prin decizia Parlamentului din 6 iulie si dupa ce la referendumul de demitere din 29 iulie nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru ca acesta sa fie validat.

Presedintele, aflat intr-o masina escortata de alte vehicule ale SPP si Politie, a intrat in incinta Palatului Cotroceni prin poarta principala de la Platoul Marinescu.

1. DOSARUL ROMPETROL: Dinu Patriciu a fost achitat

1. DOSARUL ROMPETROL: Dinu Patriciu a fost achitatOmul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei, anunta Mediafax.

Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, printre care Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache.

Decizia de marti, care nu este definitiva, a fost luata dupa doua amanari ale pronuntarii, in 2 si 20 august.

Dinu Patriciu a declarat ca se asteapta la aceeasi decizie si in cazul unui recurs al procurorilor, deoarece s-a stiut "intotdeauna nevinovat", iar "banii contribuabililor" puteau fi folositi mai bine de autoritati.