Deficitul bugetar este in limitele convenite cu FMI

Deficitul bugetar este in limitele convenite cu FMIDeficitul bugetar la 9 luni s-a ridicat la 1,18% din PIB, in scadere puternica fata de perioada similara din 2011, cand Romania inregistrase un deficit de 2,4%.

In perioada ianuarie-septembrie, diferenta dintre veniturile la bugetul de stat si cheltuieli a urcat la 7,17 miliarde lei.

Totodata, potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, deficitul bugetar in primele zece luni ar fi urcat nesemnificativ, la 1,2% din PIB, ceea ce inseamna ca Romania are sanse mari sa se incadreze in tinta convenita cu FMI pentru 2012, de 2,2% din PIB.

Investitiile straine directe depasesc cu putin 1 miliarde de euro

Investitiile straine directe depasesc cu putin 1 miliarde de euroInvestitiile straine directe au totalizat in primele noua luni 1,109 miliarde de euro, in crestere cu aproape 30% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor anuntate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 556 milioane euro, iar creditele intra-grup 553 milioane euro, potrivit Mediafax.

In perioada ianuarie-septembrie 2011, investitii directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 861 milioane euro, potrivit datelor revizuite, ceea ce face ca aceasta crestere de 30% sa fie artificiala.

De altfel, nici premierul Victor Ponta nu crede ca volumul investitiilor straine din acest an va depasi nivelul din 2011, de 1,9 miliarde euro.

"Situatia e rea, nu e roza, e foarte rea. Nivelul pentru acest an va fi mai mic sau undeva egal cu 2011, ceea ce e foarte putin", a spus Ponta.




Deficitul contului curent, in scadere

Deficitul contului curent, in scaderePotrivit BNR, contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele noua luni un deficit de 3,67 miliarde euro, in scadere cu 23,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cresteri in zona serviciilor si transferurilor curente si a venituri.

Deficitul contului curent in perioada ianuarie - septembrie 2012 a fost finantat in proportie de 30,2% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, informeaza Mediafax.

Inflatia a atins un maxim in septembrie

Inflatia a atins un maxim in septembrieRata anuala a inflatiei a ajuns in septembrie la un maxim de 5,33%, cu mult peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in contextul in care alimentele s-au scumpit semnificativ in a noua luna a anului, cu 1,18% fata de august.

Cel mai mult s-au scumpit in septembrie legumele, de aproape 10%, iar cea mai mare crestere a fost inregistrata la cartofi, de 27,4%. De asemenea, pretul fructelor a crescut cu 5%, iar ouale s-au scumpit in medie cu 7%.

In octombrie totusi, rata anuala a revenit sub 5%, dupa ce s-a consemnat o usoara scadere a preturilor de consum, cu 0,29%.

Rata somajului, stabila in septembrie

Rata somajului, stabila in septembrieRata somajului in forma ajustata sezonier a ramas constanta in septembrie, la 7,1%, comparativ cu luna anterioara, si a scazut cu 0,6 puncte procentuale fata de septembrie 2011, numarul somerilor cu varste intre 15 si 74 de ani ajungand la aproximativ 699.000 de persoane, potrivit datelor INS.

In luna august in Romania erau 692.000 de someri, iar in septembrie 2011, circa 748.000 de persoane nu aveau de lucru.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu un punct procentual pe cea a femeilor. Astfel, in septembrie erau someri 7,6% dintre barbati si 6,6% dintre femei.