Statul da bani pe autostrazi care nu exista si uita de educatie sau sanatate. Efectele vor fi dezastruoase

Statul da bani pe autostrazi care nu exista si uita de educatie sau sanatate. Efectele vor fi dezastruoaseStatul roman cheltuie cei mai multi bani, ca pondere in Produsul Intern Brut (PIB), din Uniunea Europeana pentru investitiile foarte mari, de tipul drumuri si autostrazi, in timp ce, pentru educatie si sanatate, resursele alocate ne plaseaza la coada clasamanetului in UE27.

Desi in prezent efectele acestor directii nu se fac simtite la adevarata magnitudine, impactul asupra cresterii economice pe termen lung va fi devastator.

„Cheltuielile de investitii sunt foarte mari ca alocare in PIB, insa infrastructura din Romania e cea mai proasta din Europa. Se poate spune ca e mai degraba hotie ce se intampla la acest nivel. Aparent alocam foarte multi bani pentru infrastructura si foarte putini pentru educatie si sanatate. Educatia si sanatate au un impact asupra cresterii economice pe termen lung devastator. O sa vedem peste 20 de ani ce inseamna o educatie precara si faptul ca in spitale se moare pe capete”, a precizat presedintele Consiliului Fiscal si economist-sef la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, in cadrul unei conferinte organizate de publicatia Finantistii.

Potrivit datelor Eurostat, in perioada 2001-2011, media cheltuielilor cu investitiile in Romania a fost de 5% din PIB, spre deosebire de Polonia cu 4% din PIB sau Germania cu 2% din PIB.

Tanarul care a lansat un site de recrutare in administratie, recrutat de Ponta la Guvern

Tanarul care a lansat un site de recrutare in administratie, recrutat de Ponta la GuvernPremierul Victor Ponta a anuntat ca il va coopta in echipa sa pe Cristian Botan, tanarul doctorand de 25 ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizeaza toate posturile vacante din institutiile statului, informeaza Mediafax.

"Pentru inceput, vom prelua site-ul sau ca pagina oficiala de anunturi privind posturile publice", a afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat duminica, intr-o campanie de teasing pe blogul personal, ca pregateste un "transfer surpriza" in echipa guvernamentala, fiind vorba despre o persoana care va atrage atentia multora si se va alatura luni Cabinetului.

"Romanii trebuie sa afle direct de la mine despre cine este vorba. Tocmai de aceea, am decis sa va spun inca de astazi ca saptamana viitoare pregatim un «transfer surpriza». De maine ni se va alatura, la nivelul echipei din Guvern, o persoana care, sunt convins, va atrage atentia multora dintre voi", sustine Victor Ponta.

El a precizat ca totul a pornit de la o scrisoare deschisa pe care acest tanar i-a transmis-o la inceputul lunii octombrie si din care rezulta ca angajarile "de la stat" se fac de mult prea multe ori fara ca romanii sa stie ce posturi sunt scoase la concurs si ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a le putea ocupa, dar si criteriile care stau la baza deciziei propriu-zise de angajare.

Tarile vecine, cu ochii pe romani: ce locuri de munca poti gasi in strainatate, dar aproape de casa

Tarile vecine, cu ochii pe romani: ce locuri de munca poti gasi in strainatate, dar aproape de casaCei aflati in cautarea unui loc de munca in strainatate nu iau de multe ori in calcul tarile din apropierea Romaniei, ca Ucraina, Serbia sau Ungaria. Dar aceste state in cauta romani si sunt dispusi sa ofere salarii care ajung si la cateva mii de euro. Iata o serie de variante.

De exemplu, pentru Republica Moldova se cauta in Romania candidati pentru postul de asistent manager cu un salariu intre 500 euro si 1.000 euro.

Locul de munca este full time, iar intre responsabilitati se numara organizarea mapei de lucru a directorului de export si participarea in mod direct la intalnirile externe ale acestuia, potrivit eJobs.ro.

Sursa foto: dprp.gov.ro

In SUA, un "robot" de tranzactionare pe bursa face profit 45.000 de dolari/zi. Ce sanse mai au micii investitori?

In SUA, un "robot" de tranzactionare pe bursa face profit 45.000 de dolari/zi. Ce sanse mai au micii investitori?Un reputat economist din Guvernul SUA afirma intr-un raport ca firmele de brokeraj care se folosesc asa-zisii „roboti” de tranzactionare (sofwtware-uri complexe care fac automat tranzactii pe bursa folosindu-se de o serie de algoritmi) au ajuns sa domine piata financiara americana, luand o buna parte din profiturile pe care in mod normal le inregistrau investitorii traditionali, scrie New York Times.

Andrei Kirilenko, economist sef in cadrul Commodity Futures Trading Commission, mentioneaza ca profitul mediu pe care un „robot” ce foloseste tehnici agresive de tranzactionare l-a facut intr-o luna din 2010 a fost de 45.267 dolari/zi.

Intre timp castigurile au mai scazut pe masura ce volumele tranzactionate s-au redus pe bursele americane, in vreme ce costurile tehnologice au continuat sa creasca.

Calugarul in care grecii isi pun sperantele: el a prezis criza acum trei decenii

Calugarul in care grecii isi pun sperantele: el a prezis criza acum trei deceniiTot mai multi greci merg in pelerinaj la mormantul unui calugar foarte respectat, care ar fi prezis in urma cu aproape trei decenii ca Grecia va trece in viitor printr-o "mare distrugere si confuzie", urmata de foamete si tulburari politice, conform Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Credinciosii afirma ca viziunea sumbra a ascetului Paisios cel Batran se referea la dificultatile prin care trece in prezent Grecia incarcata de datorii. Interesul pentru calugar a crescut in ultima perioada, in contextul incercarilor populatiei de a intelege criza severa prin care trece tara.
Paisios cel Batran si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Muntele Athos, un centru al crestinismului ortodox din nord-estul Greciei, unde a murit in 1994, la varsta de 70 de ani.

In zilele de sambata, sute de pelerini asteapta la rand pentru a se ruga la crucea de lemn de la mormantul calugarului. Credinciosii cer ajutor pentru gasirea unui loc de munca, plata facturilor si pentru a trece cu bine peste tulburarile sociale care le-au dat viata peste cap.

"Paisios a prezis multe lucruri, iar profetiile sale se adeveresc. A prevestit criza. Dar a spus ca lucrurile se vor imbunatati, ca vom trece peste si prosperitatea va reveni. A ajutat multi oameni", a afirmat Costas Katsaounis, un ofiter de 41 de ani, aflat in vizita la mormantul calugarului.

Mai putin corupti decat italienii si grecii: clasamentul tarilor imorale

Mai putin corupti decat italienii si grecii: clasamentul tarilor imoraleCoruptia a crescut in ultimul mai ales in tarile afectate de criza, releva un raport al Transparency International, care subliniaza nivelul dezamagitor inregistrat in zona euro. Oarecum surprinzator, Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimul an.

Locul 66 - Romania

Scorul obtinut: 44

Continent: Europa

Populatie: 19 milioane

Romania a urcat noua pozitii in clasamentul general de anul acesta, ocupand locul 66 cu 44 de puncte, pe o scara de la zero la 100, unde 100 reprezinta tara cea mai putin corupta.

Tara noastra a depasit astfel Italia si Grecia, tari din zona euro care au ocupat locurile 72, respectiv 94. Romania se afla la egalitate cu Arabia Saudita si Kuwait.



Topul tarilor din UE dupa riscul de saracie. Romania prinde podiumul!

Topul tarilor din UE dupa riscul de saracie. Romania prinde podiumul!La nivelul Uniunii Europene exista aproape 120 de milioane de persoane care sunt supuse riscului de saracie si excluziune sociala, respectiv 24,2% din populatia totala, arata datele Eurostat. Cehia (15,3%), Olanda (15,7%) si Suedia (16,1%) sunt statele din UE unde rata saraciei inregistreaza cele mai reduse niveluri, in timp ce la polul opus se afla tarile baltice, alaturi de Romania si Bulgaria.

Locul 10 - Cipru;
Locul 9 - Portugalia;
Locul 8 - Spania;
Locul 7 - Polonia;
Locul 6 - Ungaria;
Locul 5 - Grecia;
Locul 4 - Lituania;
Locul 3 - Letonia;
Locul 2 - Romania;
Locul 1 - Bulgaria.

Top: 10 orase unde este cel mai bine sa locuiesti

Top: 10 orase unde este cel mai bine sa locuiestiEuropa ramane, in 2012, continentul cu cele mai multe orase recunoscute pentru calitatea ridicata a vietii oferita locuitorilor. In acelasi timp, orasele din Statele Unite ale Americii abia au prins un loc in randul primelor 30 in clasamentul “Quality of Living worldwide city rankings”, realizat de compania Mercer.

Locul 10 - Sydney (Australia);
Locul 9 - Copenhaga (Danemarca);
Locul 8 - Geneva (Elvetia);
Locul 7 - Frankfurt (Germania);
Locul 6 - Dusseldorf (Germania);
Locul 5 - Vancouver (Canada);
Locul 4 - Munchen (Germania);
Locul 3 - Auckland (Noua Zeelanda);
Locul 2 - Zurich (Elvetia);
Locul 1 - Viena (Austria).



Cat te costa asigurarea RCA si CASCO pentru masinile sub 10.000 de euro

Cat te costa asigurarea RCA si CASCO pentru masinile sub 10.000 de euroAsa cum majoritatea romanilor stiu, in tara noastra pretul conteaza in proportie de peste 50% in momentul achizitionarii unui automobil. Cum acelasi principiu se aplica si in cazul asigurarilor auto, analistii FinZoom, serviciu online de comparatie a produselor financiare, au calculat, la solicitarea Wall-Street.ro, cat costa o asigurare completa (RCA + CASCO) pentru zece dintre cele mai ieftine masini vandute din Romania.

Exemplu:

Dacia Logan 0.9 TCe 90 CP Laureate


Pret DDP: 9.800 euro
Pret CIP: 7.903 euro

RCA: 135,63 euro
CASCO: 375,44 euro

RCA + CASCO: 511,07 euro


Citibank o ia pe urmele RBS: vinde sau renunta la retail

Citibank o ia pe urmele RBS: vinde sau renunta la retailCitibank Romania a luat decizia strategica de a se concentra pe segmentul dedicat persoanelor juridice, in timp ce in cazul portofoliului de retail va fi luata in considerare o posibila vanzare, a anuntat banca intr-un comunicat.

Citeste si Bancile anglo-saxone fug de retail: intai RBS, apoi Citi. Cine urmeaza?

„Desi Citibank Romania are un portofoliu puternic si cu o crestere rapida, in actualul context economic, nu va putea sa atinga, suficient de repede, dimensiunea si profitabilitatea de care compania are nevoie. Din acest considerent, este mai eficient ca Citi sa isi dedice eforturile diviziei destinate persoanelor juridice din Romania, segment pe care banca este puternica”, se arata in comunicatul Citibank.

Banca a anuntat ca in perioada urmatoare nu vor exista modificari in ceea ce priveste felul in care Citibank Romania isi va deservi clientii persoane fizice si in felul in care se vor conduce operatiunile locale de retail.

„Dorim sa subliniem faptul ca aceasta decizie nu va influenta angajamentul bancii fata de Romania, unde avem o prezenta inca din 1996. In viitor, Citibank Romania va continua sa isi dezvolte operatiunile destinate clientiilor companii mari, institutii financiare si intreprinderi mici si mijlocii”, au mentionat reprezentantii institutiei de credit.

In primavara acestui an, britanicii de la RBS au luat o decizie similara cu cei de la Citibank si au hotarat sa-si reorienteze afacerile, prin dezvoltarea in continuarea a segmentului corporate, in timp ce pentru sectorul de retail urmau a fi cautate optiuni.

Citigroup a anuntat in New York o serie de actiuni de natura sa reduca cheltuielile si sa eficientizeze compania. Aceasta repozitionare la nivel global include cateva piete in care banca isi va restrange in mod semnificativ operatiunile de retail.