Patriciu si pariul pe Mic.ro

Patriciu si pariul pe Mic.roIn toamna anului trecut omul de afaceri Dinu Patriciu estima ca in 2012 firmele Mic.ro si Macro, ambele parte a grupului Mercadia Holland, vor ajunge la afaceri de 800 milioane de euro.

Mai mult decat atat, Patriciu afirma ca firmele sale vor inregistra o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro in 2013.

Firmele omului de afaceri au intrat insa in faliment in primavara lui 2012, cu datorii ce depasesc un miliard de lei.

Cresterea economica de peste 2%

Cresterea economica de peste 2%Dupa ce anul trecut estimarile de crestere economica ale BNR si chiar si ale presedintelui treceau de 2%, prognozele s-au inrautatit semnificativ in ultima parte din 2012.

Astfel, in unele cazuri estimarile de crestere economica pentru acest an au ajuns chiar si la 0,5%, recolta slaba si tensiunile politice contribuind din plin la scadere.

Revizuirea in scadere a estimarilor de crestere economica a devenit in ultimii ani un lucru normal in majoritatea tarilor europene, chiar si Germania intrand recent in acesta categorie.

Privatizarea companiilor de stat

Privatizarea companiilor de stat2012 se anunta anul privatizarilor si al listarii pe Bursa a mai multor companii de stat.

In cele din urma Guvernul nu a mai listat nicio companie noua pe Bursa, iar la capitolul privatizari s-au inregistrat doua esecuri rasunatoare, la Oltchim si Cuprumin.

Romgaz, Hidroelectrica, Tarom si Nuclearelectrica tebuiau sa ajunga pe BVB in acest an. De asemenea, pachete minoritare de la Transgaz si Transelectrica urmau de asemenea sa fie vandute pe Bursa.

In cele din urma doar oferta Transelectrica a mai fost facuta, situatie mai proasta chiar si decat cele mai pesimiste estimari facute de brokeri.

Revenirea pietei auto

Revenirea pietei autoPiata auto era asteptata sa urce la 100.000 de unitati noi vandute in 2012, estimarea lui Brent Valmar, vicepresedintelui APIA, fiind bazata in primul rand pe nivelul cresterii economice preconizat in decembrie, anul trecut.

Cu o luna in urma insa, Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile a anuntat ca vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale noi nu vor depasi anul acesta 85.000 de unitati, nivel cu 77% mai mic decat in 2007, anul premergator crizei.

"Mania" Facebook

"Mania" FacebookListarea pe bursa a Facebook a generat valuri de reactii in presa din toata lumea si in randul investitorilor. Profitand de adevarata manie care a inconjurat compania, bancherii care au intermediat oferta au marit pretul de IPO de la 28 - 35 dolari, la 34 - 38 dolari, cu doar cateva zile inaintea listarii.

IPO-ul de 16 miliarde dolari, al treilea cel mai mare din istoria SUA, a dezamagit insa mai ales in primele luni de la debutul pe Bursa Nasdaq, cand actiunile retelei de socializare au scazut cu pana la 53%.

Dupa aproape jumatate de an de pierderi, Facebook a inceput totusi sa inregistreze o revenire, titlurile companiei urcand si cu 40% intr-o singura luna.

Inovatia Apple

Inovatia AppleDupa moartea lui Steve Jobs, omul responsabil pentru succesul Apple, 2012 urma sa fie anul in care Tim Cook, noul director al companiei, trebuia sa se afirme la conducerea gigantului IT.

Desi la un profit trimestrial de peste 8 miliarde dolari este imposibil sa spui ca o companie merge prost, inovatia nu a mai fost cuvantul de ordine la Apple in 2013, ultimele modele de iPhone si iPad fiind departe de a starni entuziasmul de alta data.

De asemenea, la inceputul anului aproape toata presa internationala specula asupra noilor segmente pe care Apple s-ar putea extinde in urmatoarele luni, Apple TV fiind cel mai des mentionat proiect. Pana in prezent proiectul nu a fost concretizat in niciun fel.

Implozia zonei euro

Implozia zonei euroData aproape ca sigura la sfarsitul anului trecut, iesirea Greciei din zona euro nu a mai avut loc, in vreme ce moneda unica europeana a ramas in picioare.

Speculatiile privind excluderea Greciei din UE au fost atat de des intalnite incat posibila mutare a primit chiar si un nume propriu: „Grexit”.
A doua runda de alegeri, castigata de Partidul Noua Democratie pe 17 iunie, precum si aprobarea unui buget dur pe anul 2013 a temeperat insa o parte din temerile creditorilor Greciei.

Noi progrese au fost inregistrate si la sfarsitul lunii trecute, cand ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord privind reducerea datoriei statului elen.

Euro va ajunge la acelasi nivel cu dolarul american

Euro va ajunge la acelasi nivel cu dolarul americanTurbulentele din zona euro au pus adesea presiune in ultimii ani asupra monedei unice europene. O parte din analisti au estimat chiar ca euro ar trebui sa ajunga la acelasi nivel cu dolarul american.

Chiar daca se afla cu 12% sub maximul de 1,49 dolari atins in luna mai 2011, cotatiile euro raman peste dolar, in ultimele zile cursul fluctuand in jurul nivelului de 1,30 dolari.

Esimarile super-optimiste pe aur

Esimarile super-optimiste pe aur2.000 de dolari a fost cea mai des intalnita estimare pentru pretul unciei de aur la sfarsitul anului 2012.

Mai mult decat atat, pe termen lung anumite estimari ajung la 2.300 de dolari si chiar la un uimitor nivel de 10.000 de dolari!

La jumatatea lunii decembrie insa, aurul se tranzactioneaza pe pietele internationale la circa 1.700 dolari, si ar mai trebui sa urce cu un spectaculos 18% in doar doua saptamani pentru a depasi nivelul estimat.

Sfarsitul lumii

Sfarsitul lumiiCirca 10% din populatia globului crede ca lumea se va sfarsi pe 21 decembrie 2012, potrivit unui sondaj al companiei de cercetare Ipsos Global Public Affairs. Data corespunde calendarului civilizatiei Maya, in care se estimeaza ca intreaga civilizatie umana va fi distrusa de un dezastru apocaliptic la sfarisitul acestui an.

Chiar daca mai avem inca o saptamana pana la acea data, scenariul este aproape imbosibil de crezut.

Culmea este ca discutiile pe seama acestui subiect au luat o amploare atat de mare incat reputatii cercetatori ai NASA au fost nevoiti sa publice o dezmintire a informatiei pe propriul website.


Sursa imagini: Agerpres,
sxc.hu, freedigitalphotos.net, Flickr