Restructurarile in sectorul bancar vor continua

Restructurarile in sectorul bancar vor continuaPiata a fost bulversata luni de anuntul facut de cea mai mare banca din Romania, BCR, care a avertizat ca va da afara in jur de 1.500 anul viitor si va inchide 64 de unitati de retail, in urma unei analize a profitabilitatii.

Totusi, este bine de stiut ca restructurarea sistemului bancar este de abia la inceput, iar disponibilizarile vor continua si astfel de anunturi vor mai fi facute in 2013..

"Cred ca abia a inceput restructurarea. Sa nu uitam ca sistemul bancar, daca ne uitam la total, este neprofitabil sau are un profit foarte subtire. Ca atare trebuie gasite solutii de eficientizarea, produse si servicii noi, oferte tot mai insistente pentru produsele care nu reclama implicarea functionarului de ghiseu (...) Reducerea de personal va continua (...) Am vazut anul asta ca banci mari au redus numarul de personal, banci mici au inchis unitati, banci mari au inchis unitati", a spus Ghetea la un seminar organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.

Vor urma 2 ani de coabitare "pasnica" intre Basescu si Ponta?

Vor urma 2 ani de coabitare "pasnica" intre Basescu si Ponta?In urma alegerilor parlamentare, situatia pe scena politica pare sa se fi linistit. USL are o majoritate confortabila si va conduce Romania printr-un Guvern in care ministerele au fost impartite in mode egal intre PSD si PNL / PC, pe de alta parte.

Seful statului, desi initial a declarat ca nu il va desemna pe Victor Ponta premier, nu a "ridicat sabia" si a facut aceasta numire. In acest context, pana la alegerile prezidentiale din 2014, va urma o coabitare intre un presedinte democrat-liberal si un premier social-democrat.

Desi ideologic vorbind diferentele nu sunt atat de mari intre premier si presedinte, temperamentul lui Traian Basescu si a lui Victor Ponta ne indica ca nu va fi posibila o coabitare atat de pasnica.

Romanii vor ramane printre cei mai nefericiti europeni

Romanii vor ramane printre cei mai nefericiti europeniPotrivit unui studiu al Economist Itelligence Unit, Romania ocupa locul 56 intr-un top al celor mai fericite tari, dupa tari precum Africa de Sud, Cuba, Ungaria, Polonia, Chile, Costa Rica si chiar Grecia.

Si anul viitor, romanii vor ramane probabil printre cei mai nefericiti din Europa, la concurenta cu vecinii nostri de la sud de Dunare, bulgarii.

In clasamentul din acest an, Bulgaria ocupa locul 61, in timp ce Elvetia ocupa prima pozitie in top.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net



Nivelul de trai nu va creste semnificativ

Nivelul de trai nu va creste semnificativAnul viitor economia va continua sa aiba o performanta sub-optima, cele mai bune estimari mergand pana la o crestere de pana la 1,5% din PIB.

Totusi, majoritatea estimarilor sunt in jurul lui 1 la suta, ceea ce inseamna ca sporul in ceea ce priveste nivelul de trai nu va fi resimtit.

Economistii cred ca romanii vor incepe sa simta o crestere a nivelului de trai dupa ce economia va incepe sa avanseze cu peste 2-3%.

Fraudele bancare vor continua

Fraudele bancare vor continuaRecent, piata financiara a fost zguduita de o frauda bancare de 85 milioane euro. Mai multe persoane au fost retinute si alte zeci sunt cercetate pentru luarea sau facilitarea unor credite fara acoperire.

Anul acesta a fost condimentat cu mai multe cazuri de frauda in sectorul bancar, probabil o consecinta a celor 4 ani de criza, dar si a avansului creditelor neperformante.

Prin urmare, 2013 nu se anunta mai bun. Investigatia procurorilor in dosarul fraudei de 85 milioane euro va continua si probabil vom vedea primele condamnari, dar nu este exclus sa iasa la suprafata alte cazuri de frauda.

... platim mai mult pentru un revelion pe Valea Prahovei decat unul in Paris

... platim mai mult pentru un revelion pe Valea Prahovei decat unul in ParisPretul pe care trebuie sa-l plateasca turistii romani pentru un pachet de revelion pe Valea Prahovei si Poiana Brasov ajunge la multe hoteluri intre 400 si 1.000 de euro, mai scump decat in capitalele europene, inclusiv Paris sau Roma, unde 4-5 nopti de cazare, cu zbor inclus, costa sub 600 de euro.

Hotelurile detinute de George Copos la Poiana Brasov sunt printre cele mai scumpe de la munte. Tariful pentru un pachet de cinci nopti la hotelul Sport, cu demipensiune, este de 968 de euro de persoana.

In schimb, un sejur de 4-5 noti de cazare la patru stele in Madrid sau Barcelona costa de Revelion sub 500 de euro, iar pretul la un hotel de trei stele la Paris, cu avion inclus, mic dejun si croaziera pe Sena este mai mic de 550 de euro.

... platim acelasi numar aberant de taxe

... platim acelasi numar aberant de taxeRomanii vor plati in continuare un numar aberant de taxe, 113 potrivit celui mai recent studiu al PwC, fapt ce plaseaza tara noastra pe locul 182 dintr-un total de 183 de tari.

La nivel global, Romania este depasita la acest capitol doar de Ucraina, tara unde numarul impozitelor ajunge la 135.

De asemenea, birocratia din sistem face ca in fiecare an firmele romanesti sa fie nevoite sa aloce aproximativ 222 ore (peste noua zile) pentru plata taxelor.

construim cele mai scumpe autostrazi din Europa

Dupa ce ca ne putem lauda cu doar 312 kilometri de autostrazi, Romania construieste, si probabil va continua sa construiasca, foarte scump.

Costurile unui kilometru de autostrada variaza in Romania intre 3,5 mil. euro si 8,5 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Transporturilor. Autostrada Transilvania face exceptie, costurile constructiei primilor 54 de kilometri fiind de 1,25 mld. euro (23 mil/km). Cu 23 mil. euro sarbii si bulgarii construiesc circa 16 km. de autostrada.

De asemenea, Germania si Austria cheltuiesc in medie 10 mil. euro/km in zonele de campie si 25 mil. euro in Muntii Alpi.

... ne batem cu Botswana pentru atragerea afacerilor straine

... ne batem cu Botswana pentru atragerea afacerilor strainePe locul 60 in lume in clasamentul Forbes al celor mai atractive economii din perspectiva mediului de afaceri, Romania se va lupta in continuare cu tari precum Botswana pentru atragerea investitiilor straine.

Economia romaneasca inregistreaza cele mai slabe scoruri la regimul fiscal si inovatie, luptand din greu cu state precum Rwanda, Oman si Botswana, toate clasate in fata Romaniei.

Cele mai bine plasate state din Europa Centrala si de Est sunt Estonia (22) si Slovenia (23), care depasesc ca atractivitate Austria (26).

avem (sau nu?) o bursa aflata in aceeasi categorie cu Bulgaria si Botswana

Ramanem vecini de clasament cu Botswana si in privinta burselor. Mai exact, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este incadrata de catre grupul FTSE in categoria pietelor de frontiera, alaturi de alte 25 de state printre care Bulgaria, Botswana si Slovenia.

Macinata in ultimii ani de conflicte interne, cu tranzacii in continua scadere si eterne promisiuni nerealizate din partea statului privind listarea unor noi companii, BVB ramane una dintre pietele minore din Europa