Afacerile din comertul auto

Afacerile din comertul autoCifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut anul trecut cu 5,2%, ca serie bruta, respectiv cu 4,6% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Comertul cu autovehicule a inregistrat o scadere de 7,4% in 2012, comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule s-a redus cu 2,2%, iar afacerile din zona intretinerii si repararii autovehiculelor au coborat cu 2%. Comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente si servicii de intretinere si reparare a motocicletelor a crescut cu 3,5%.

Productia industriala

Productia industrialaProductia industriala in serie bruta a stagnat anul trecut, cu toate ca au fost inregistrate cresteri la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, dar si la industria extractiva.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a crescut cu 0,3%, sustinuta de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,6%) si de industria extractiva (1,5%). Industria prelucratoare a scazut cu 0,2%, potrivit INS.

Volumul lucrarilor de constructii

Volumul lucrarilor de constructiiVolumul lucrarilor de constructii a scazut cu 0,2% ca serie bruta anul trecut, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut cu 1,6%.

Anul trecut a scazut volumul lucrarilor de intretinere si reparatii curente, cu 11,4%, si cel al lucrarilor de reparatii capitale, cu 8,9%.

Volumul lucrarilor a crescut la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale, cu 2,9%, respectiv cu 2,1%. La cladirile rezidentiale, volumul lucrarilor a scazut cu 15,4%.

Salariul mediu net

Salariul mediu netCastigul salarial mediu nominal net a fost in decembrie anul trecut de 1.697 lei, in crestere cu 7,7% (122 lei) fata de noiembrie si cu 5,8% comparativ cu aceeasi luna din 2011, cea mai mare valoare inregistrandu-se in intermedieri financiare si cea mai mica in hoteluri si restaurante, potrivit INS.

Astfel, in intermedieri financiare castigul salarial mediu nominal net a fost de 4.576 lei, iar in hoteluri si restaurante de 904 lei.

Preturile productiei industriale

Preturile productiei industrialePreturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au scazut in decembrie 2012 cu 0,2% comparativ cu luna precedenta, dar au crescut cu 4,9% fata de luna corespunzatoare din anul 2011.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna cat si preturile productiei industriale pentru piata externa au scazut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntulVolumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor) a crescut anul trecut cu 3,3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, potrivit datelor anuntate de INS.

Ca serie bruta, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut in 2012 cu 2,9%.

Rata somajului

Rata somajuluiRata somajului in forma ajustata sezonier s-a redus in decembrie cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara, la 6,5%, iar comparativ cu decembrie 2011 este in scadere cu un punct procentual, numarul somerilor in varsta de 15-74 ani ajungand la 661.000 de persoane.

In decembrie 2012 in Romania erau 661.000 de someri, fata de 674.000 in noiembrie si 751.000 in decembrie 2011.

Autorizatiile de constructie

Autorizatiile de constructieNumarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a scazut anul trecut cu 4% fata de 2011, la 37.863, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Scaderi importante s-au inregistrat in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-615 autorizatii), Sud-Muntenia (-423 autorizatii) si Sud-Est (-415 autorizatii). In regiunile de dezvoltare Vest si Bucuresti-Ilfov s-au inregistrat cresteri cu 260 autorizatii, respectiv cu 60 autorizatii.

Numarul de turisti cazati in hoteluri si pensiuni

Numarul de turisti cazati in hoteluri si pensiuniNumarul de turisti care s-au cazat in hotelurile si pensiunile din Romania a crescut anul trecut cu 9,3%, pana la 7,6 milioane de persoane, dintre care aproape 80% au fost romani, iar numarul de innoptari a urcat cu 6,6%, potrivit INS.

Sosirile in hoteluri detin in anul 2012 o pondere de 75,5% din total in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de anul 2011, sosirile in hoteluri in anul 2012, sunt in crestere cu 7,7%.

Rata inflatiei

Rata inflatieiRata inflatiei a fost, in decembrie, de 4,95% fata de decembrie 2011, in afara intervalului tintit de BNR, dupa ce in decembrie preturile de consum au crescut cu 0,6% fata de noiembrie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si nealimentare si a unei usoare scaderi inregistrate la servicii, astfel ca rata medie pe 12 luni (ianuarie-decembrie 2012), fata de precedentele 12 luni a fost de 3,33%.

In luna decembrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,9%, iar tarifele serviciilor au scazut cu 0,2%, potrivit INS.