Redefinirea impozitelor pe munca

Redefinirea impozitelor pe muncaPotrivit lui Petru Luhan, una dintre masurile ce urmeaza sa fie propusa la Bruxelles pentru reformarea pietei este redefinirea impozitelor percepute pe munca.

Se doreste astfel incurajarea ocuparii fortei de munca si promovarea activitatilor independente si intreprinderile nou-infiintate.

De altfel, costurile ridicate cu munca sunt o problema importanta semnalata si de mediul de afaceri romanesc.

Daca Uniunea Europeana ar face o prioritate din reducerea costurilor cu munca, putem spera la o relaxare si in Romania. In planul de guvernare al USL exista intentia relaxarii fiscalitatii in zona muncii, prin reducerea CAS, dar nu s-a facut inca niciun pas in acest sens.

Transformarea muncii la negru

Transformarea muncii la negruMunca la negru nu este o problema doar in Romania, desi la noi este practicata la nivel de arta.

Comisia Europeana vrea sa recomande statelor membre masuri mai accentuate pentru transformarea muncii la negru intr-o incadrare in munca reglementata.


Dinamizarea pietei muncii

Dinamizarea pietei munciiEuropa este recunoscuta pentru rigiditatea pietei muncii, motiv pentru care Statele Unite a reusit sa depaseasca mai usor recesiunea si sa aduca mai repede somajul pe un trend descrescator.

Uniunea Europeana isi propune acum sa reformeze piata muncii pentru a o face mai adaptabila, mai dinamica si mai eficienta.

Asteptam sa vedem prin ce mijloace si cat de rezistente la schimbare vor fi statele membre.

Imbunatatirea legislatiei muncii

Imbunatatirea legislatiei munciiO alta directie de abordare a Comisiei si Parlamentului Europeana pentru reformarea pietei muncii vizeaza imbunatatirea legislatiei in vederea asigurarii conditiilor de concurenta echitabila.

De asemenea, UE tinteste si o coordonare solida a sistemelor de asigurari sociale si imbunatatirea capacitatii lucratorilor de a-si pastra, mentine sau transfera drepturile dobandite, in special in ceea ce priveste portabilitatea pensiilor dincolo de frontiere.