1 / 5

'Daca te gandesti la un castig imediat nu este genul de afacere'

Fost cadru militar, Marin Dumbrava a investit in urma cu 3 ani intr-o microferma de legume bio situata la 15 km de Bucuresti, in comuna Joita. A pornit afacerea cu aproape un hectar pe care a incercat mai multe tipuri de culturi – de la rosii, ardei, vinete pana la castraveti – achizitionand semintele de la niste cunostinte din Braila. “Am construit afacerea pentru fiul meu, dar si din dorinta de a manca sanatos si curat”, spune agricultorul.

Dupa trei ani a obtinut certificarea bio si acum cultiva pe o suprafata de 8.400 mp toata gama de legume de sezon – varza, conopida, broccoli, dovlecel, castraveti – dar si kale, andive, menta, cimbru. In plus, antreprenorul mai cultiva fructe de padure, vita de vie si detine 100 de pomi fructiferi. “Incerc sa ma profilez pe acele legume pentru persoane cu probleme grave de sanatate, care cumpara din Ungaria legume la un pret mult mai mare”, declara Marin Dumbrava.

Investitia se ridica la circa 25.000 de euro, bani alocati sistemelor de irigatii, solaria, plase de umbrire, un adapost pentru 200 de gaini ouatoare. Agricultorul estimeaza ca va amortiza investitia dupa 4-5 ani. “Daca te gandesti la un castig imediat nu este genul de afacere, clientii si increderea oamenilor se obtin foarte greu. Sa produci bio nu este usor. Sunt pierderi mari, dezvoltarea culturilor este lunga, productia este mica”, mai spune Dumbrava.

Distributia se realizeaza fie la punct fix in Bucuresti, fie la domiciliu sau direct de la firma. “Cei mai multi clienti sunt din Bucuresti. Clientii sunt fie oameni cu probleme de sanatate, fie cei care vor sa le asigure copiilor lor o hrana sanatoasa sau cei care doresc sa manance sanatos si curat”, afirma agricultorul.

Media unei comenzi este 80 de lei, insa sunt si clienti care comanda legume si fructe de 300 de lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri