Acordul cu FMI are o prevedere foarte buna privind CFR Marfa

Acordul cu FMI are o prevedere foarte buna privind CFR MarfaNoul acord de finantare, de tip preventiv, care va fi incheiat cu FMI va include si o prevedere legata de privatizarea CFR Marfa, care este foarte buna pentru Romania, dar foarte proasta pentru "toti cei care se bucura la lucruri mici".

Intrebat de jurnalisti, la finele discutiilor cu FMI, daca exista o precizare legata de privatizarea CFR Marfa in noul acord, premierul a precizat ca exista o astfel de precizare, alaturi de privatizari precum cele de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz.

"Legat de CFR Marfa, miercuri va prezentam exact prevederile. Este o prevedere foarte buna pentru Romania si foarte proasta pentru unii", a spus Ponta.

Solicitat sa precizeze pentru cine anume este o prevedere proasta, Ponta a spus ca pentru "toti cei care se bucura la lucruri mici".

TVA redusa la paine in septembrie. Ce va compensa scaderea?

TVA redusa la paine in septembrie. Ce va compensa scaderea?Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la paine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al masurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare estimate sa fie atrase astfel din accize la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament.

Acciza la alcool va creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, in timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finantelor.

Prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ridicata la 1,9%

Prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ridicata la 1,9%Prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ridicata, in urma discutiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimand insa pentru sfarsitul anului un avans al PIB peste noua tinta, a declarat ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea.

Prima rectificare bugetara din acest an se bazeaza pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, in urcare la 626,2 miliarde lei.

Anterior, FMI si autoritatile romane au estimat o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.


Rectificarea bugetara: bani merg la Sanatate, Educatie, Justitie

Rectificarea bugetara: bani merg la Sanatate, Educatie, JustitiePrima rectificare bugetara din acest an se bazeaza pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetului consolidat va creste de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervati PNDI catre alte proiecte, iar plafonul de garantii va fi majorat cu 2 miliarde de lei.

Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit in urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creste de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

Ministerele Sanatatii, Educatiei si Justitiei vor beneficia de alocari suplimentare, a anuntat premierul Victor Ponta.

Bijuteriile si masinile de lux vor fi accizate din septembrie

Bijuteriile si masinile de lux vor fi accizate din septembrieBijuteriile din aur si/sau platina, cu exceptia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de pana la 14 K inclusiv si cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14 K, masinile cu motor peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro/cmc, acciza la cafea si bere nefiind schimbata.

Pentru masini, acciza va fi aplicata in cazul autoturismelor si autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 centimetri cubi.

Confectiile din blanuri naturale vor fi accizate cu 50 euro la bucata pentru produse cu o valoare unitara intre 500-1.500 euro, cu 200 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 1.501-3.000 euro, cu 450 euro/bucata pentru valori intre 3.001-4.500 euro, cu 750 euro/bucata pentru valori cuprinse intre 4.501-6.000 euro si cu 1.200 euro/bucata pentru produse in valoare mai mare de 6.000 euro.

Armele de vanatoare si cele de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 euro/bucata, in functie de valoare, iar cartutele cu glont vor fi de asemenea accizate cu 0,1-0,4 euro/bucata.

Pentru nave cu vele care au lungime egala sau mai mare de 8 metri va fi aplicata o acciza de 500 euro/metru liniar din lungimea navei.