Acord preventiv pe doi ani cu FMI si CE de 4 MLD. euro

Acord preventiv pe doi ani cu FMI si CE de 4 MLD. euroAutoritatile romane au convenit cu FMI si CE un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

"CE, FMI si BM au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul sa fie unul pe doi ani. Autoritatile romane isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor sa traga din resursele financiare. Accesul propus ar fi in total de patru miliarde euro, suma impartita egal de CE si FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de boardul FMI, reuniune programata in cursul toamnei", a declarat intr-o conferinta de presa, Andrea Schaechter (foto), seful misiunii FMI in Romania, la finalul misiunii FMI privind discutiile in legatura cu noul acord de imprumut.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca noul acord va avea o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare.

FMI a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei

FMI a revizuit prognoza de crestere economica a RomanieiFondul Monetar International (FMI) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice in primul semestru si a unei productii agricole mai bune. Anterior, FMI si autoritatile romane au estimat o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.

In acelasi timp, FMI anticipeaza ca deficitul de cont curent va continua sa se reduca, pana la 2-2,5% din PIB in acest an, iar inflatia va scadea, urmand sa intre in intervalul tintit de BNR inainte de finele anului.

Acordul cu FMI nu include si noi companii de privatizat

Acordul cu FMI nu include si noi companii de privatizatNoul acord incheiat de Guvern cu FMI nu include noi companii de stat care sa fie privatizate majoritar, potrivit premierului Victor Ponta (foto).

La randul sau, seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat ca in noul program economic convenit exista intentia de a se mari detinerile private in intreprinderi de stat, care au fost anuntate anterior, prin oferte publice, fiind actionariat minoritar, in special in sectorul energetic.

"In noul program economic exista intentia sa se mareasca detinerile private in intreprinderi de stat si predominant este vorba de actionariat minoritar", a mentionat Schaechter.

FMI despre CFR Marfa: Asteptam finalizarea privatizarii

FMI despre CFR Marfa: Asteptam finalizarea privatizariiFMI a anuntat ca va lasa procesul de privatizare a CFR Marfa sa se deruleze "asa cum trebuie" si asteapta finalizarea privatizarii, care a fost un punct important in acordul precedent al institutiei cu autoritatile romane.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Presedintele si premierul au o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT. Potrivit Executivului, neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.

FMI: Ministerul Sanatatii sa defineasca pachetul de baza

FMI: Ministerul Sanatatii sa defineasca pachetul de bazaMinisterul Sanatatii trebuie sa defineasca pachetul de baza al serviciilor nationale oferite beneficiarilor din sistemul public de sanatate, iar serviciile suplimentare sa fie furnizate printr-o asigurare suplimentara, potrivit sefului misiunii FMI in Romania.

"Se vizeaza o redirectionare catre serviciile de asistenta primara si in ambulatoriu, ceea ce ar reduce substantial costurile din sistemul de sanatate si ar elibera deci resurse care ar putea fi folosite in alte domenii si ar imbunatati calitatea serviciilor", apreciaza oficialul FMI.

Cresterea calitatii serviciilor medicale este un obiectiv prioritar pe agenda Guvernului, dar pentru a obtine astfel de servicii trebuie asigurata si o finantare adecvata, este de parere Schaechter. Ea spune ca este necesara analizarea posibilitatilor de castiguri si de eficienta in sistem, atragand atentia ca Romania, ca multe alte tari, are o populatie imbatranita, tendinta care va continua.

FMI: Modificarile la Codul Fiscal trebuie facute la pachet

FMI: Modificarile la Codul Fiscal trebuie facute la pachetOrice modificari ale Codului Fiscal ar trebui sa fie sub forma unui pachet, astfel incat impactul general sa poata fi evaluat, Guvernul avand la dispozitie mai multe optiuni in privinta impozitarii, pe care le poate combina in diferite moduri, potrivit FMI.

"Exista in evolutie o viziune cu privire la taxele pe proprietate. De asemenea, discutam de impozitarea pe zona energiei. E necesara si largirea bazei de contributii sociale, astfel incat sistemul sa poata fi durabil si sustenabil. Toate acestea sunt optiuni diferite, care pot fi combinate de maniere diferite", a declarat Andrea Schaechter. In ceea ce priveste relaxarea fiscala, oficialul FMI spune ca este esentiala mentinerea stabilitatii macroeconomice si stabilitatea finantelor publice.

Schaechter: Clauzele abuzive pot submina sistemul financiar

Schaechter: Clauzele abuzive pot submina sistemul financiarMasura prin care clauzele abuzive ale creditelor bancare ar urma sa fie denuntate in instanta si eliminate din contracte poate submina sistemul financiar, afectand milioane de deponenti, astfel ca trebuie gasit un echilibru intre protectia debitorilor si stabilitatea sectorului, potrivit FMI.

"Pe de o parte, trebuie protejati cei care au luat credite bancare, dar pe de alta parte trebuie sa tinem seama si de stabilitatea sistemului financiar. Acestea merg mana in mana, pentru ca, din nou avem milioane de persoane, cu depozite in banci, care ar putea fi afectate", a declarat miercuri seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.

Posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicata din luna iulie, a fost din nou amanata de catre autoritati, de data aceasta pana in luna octombrie, dupa ce Guvernul a fost informat ca bancile ar pierde peste 1 mld euro.

FMI: Ministerele sa nu se implice in conducerea companiilor

FMI: Ministerele sa nu se implice in conducerea companiilorMinisterele nu trebuie sa intervina in conducerea companiilor de stat, aceste atributii revenind managerilor privati, care sa fie selectati transparent, asa cum prevede legea, a declarat seful FMI in Romania, Andrea Schaechter.

"Va fi important ca autoritatile sa se retina de la interventie in conducerea companiilor de stat, ministerele de resort sa se abtina sa intervina in conducerea acestor intreprinderi, care ar trebui lasata pe mana managerilor privati, care trebuie selectati intr-o maniera transparenta, asa cum prevede legea", a mai spus oficialul FMI. Selectia managerilor privati la companiile de stat este una dintre obligatiile asumate in relatia cu FMI.