5 / 9

Exporturile in China vor duce contul curent pe excedent in 2014

Exporturile de produse agroalimentare catre China, care vor incepe de la 1 ianuarie 2014, vor conduce la trecerea contului curent al Romaniei pe excedent, probabil pentru tot anul, nu doar pentru jumatate de an, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prezent la un forum economic, potrivit Mediafax.

"Vorbim de exporturi romanesti in China care vor incepe de la 1 ianuarie 2014, exportul de produse agroalimentare pe piata chineza, ceea ce va pune din nou contul curent al nostru pe excedent, poate nu doar pentru jumatate de an, ci pentru tot anul. Este o piata uriasa si noi aici nu am excelat pana acum la produse agroalimentare", a afirmat Voinea, prezent la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.

El a aratat, pe de alta parte, ca investitiile chineze in Romania sunt graduale, iar multe dintre proiectele discutate ar trebui sa apara pe parcursul anului viitor, fara a comenta cifrele vehiculate privind investitiile care urmeaza sa fie facute.

"Este momentul unei reporniri a investitiilor private dintr-o zona de unde exista lichiditate. Problema investitorilor straini in ultimii ani a fost ca in tarile lor de origine au existat dificultati pe capitalizarea bancilor sau pe investitiile companiilor si au retras banii din Romania, dar si din toate tarile. China nu are acest gen de probleme, dimpotriva, are capital de investit. Sumele, desi par mari, sunt plauzibile, in sensul ca investitiile despre care se vorbeste sunt de valoare mare, iar motivul pentru care nu au fost pana acum nu este lipsa eficientei lor, ci lipsa capitalului", a mai spus Voinea.

Ministrul a mentionat ca un investitor mare nu urmareste investitii mici si ca eficienta este ridicata la un volum mare, chiar daca rata profitului este mica.
In ceea ce priveste lipsa de predictibilitate si stabilitate invocata tot mai des in ultimul timp de investitorii straini si mediul de afaceri, Voinea considera ca in Romania nu exista o lipsa de predictibilitate majora, "nici macar pe legislatia fiscala".

"Ce este cert sunt taxele mari (principale - n.r.), care nu se modifica, in rest ce s-a facut in ultimele luni a fost ca s-au eliminat niste exceptari. Nu cred ca acest lucru este de natura sa sperie investitiile de ordinul milioanelor sau sute de milioane (de euro - n.r.), acolo important este nivelul taxelor principale, iar acestea nu se modifica, oricum nu in rau", a precizat ministrul pentru Buget.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri