LOCUL 10: Hong Kong: 56.8

LOCUL 10: Hong Kong: 56.8

Hong Kong ocupa locul 10 in clasamentul celor mai inovatoare state din intreaga lume, cu un scor de 56.8. Hong Kong are un punctaj bun (44.8) la capitolul Cercetare&Dezvoltare, net superior Romaniei, spre exemplu, care are un scor de 12.6 la acest capitol. In functie de usurinta cu care se platesc taxele, Hong Kong se remarca prin punctajul de 96.3, fata de Romania care are un scor de 61.2.

LOCUL 9

LOCUL 9

Cu un punctaj de 56.9, Luxemburg ocupa locul 9 in clasament si reprezinta singurul stat nou care intra in top 10. O trasatura care caracterizeaza toate tarile inovatoare reprezinta abordarea de „tip ecosistem” in raport cu inovatie, adica tocmai capacitatea acestora de a dezvolta politici de inovatie pentru mai multe sectoare, cum ar fi mediul de afaceri, sofisticare din punctul de vedere de businessului, creativitate si stimularea generatiilor tinere.

LOCUL 8

LOCUL 8

Danemarca este una dintre cele sapte tari europene care se plaseaza in primele 10 state, clasament stabilit in functie de inovatie. Statul nordic se remarca la capitolul Cercetare&Dezvoltare (78.2), numar de cercetatori (scor de 95,4 in raport cu 10,9, inregistrat de Romania). O variabila analizata de specialistii INSEAD, autorii acestui clasament, este creativitatea online, capitol la care Danemerca a inregistrat un scor peste medie, de 66.1 (Romania are 36.4).

LOCUL 7

LOCUL 7

Cercetatorii, profesorii si studentii de la INSEAD au acordat anul acesta o atentie deosebita „factorului uman” in inovare, care se concentreaza asupra educatiei, disponibilitatea si motivarea tinerilor talentati si mobilitatea peste granite si intre orase. Singapore este unul dintre cei doi campioni la acest capitol, ceea ce plaseaza „orasul verde” din Asia pe locul 7 in acest clasament.

LOCUL 6

LOCUL 6

Statele Unite ale Americii, o constanta in topul celor mai inovative 10 tari din lume, se remarca printr-un scor foarte bun (98.7) la capitolul „Universitati de top” si la „Infrastructura de Informatii&Comunicatii” (un scor de 83, fata de 37.8, cat are Romania).

LOCUL 5

LOCUL 5

Olanda, locul 5 in clasament, se remarca la mai multe capitole, dar cele mai bune scoruri sunt inregistrate in functie de „participarea online” a institutiilor si a cetatenilor (scor de 100, in raport cu 7.9, cel inregistrat de Romania) si de infrastructura online a guvernului (scor de 96.1).

LOCUL 4

LOCUL 4

Finlanda, locul patru in clasament, a inregistrat scoruri foarte bune atat in ceea ce priveste zona politica si institutionala (stabilitate politica: 99,5; eficienta guvernului: 100!), cat si in segmentul inventincii (88,4 pentru patente).

LOCUL 3

LOCUL 3

Suedia, locul 3 in topul celor mai inovatoare tari, inregistreaza scoruri foarte bune la capitolele „Cunostintele angajatilor”, „Investitii”, „Creativitate” si „Infrastructura”

LOCUL 2

LOCUL 2

Marea Britanie este una dintre economiile din top 10 care au crescut constant in ultimii ani: locul 10, in 2011, locul 5 in 2012, pozitia III in 2013, urmata in 2014 de locul I.

LOCUL 1

LOCUL 1

Elvetia este pe locul I in acest clasament al patrulea an la rand. Scoruri mari sunt inregistrate la capitolele mediul politic (93.4), capital uman si creativitate. Totusi, exista si oportunitati de crestere pentru Elvetia, mai ales pentru mediul de business, usurinta de a incepe afaceri noi si inovatie in sectorul public, potrivit INSEAD.

Ce loc ocupa Romania

Ce loc ocupa Romania

Cu un punctaj general de 38.1, Romania ocupa locul 55 in clasament, dintr-un total de 143 de tari. Romania inregistreaza un scor foarte bun in functie de usurinta de a incepe o afacere (90.8, mai bine si decat Elvetia).

Cum sta Romania la inovatie si motivele pentru care avem potential de crestere in domeniul inovarii.