1 / 8

PIB la semestru creste semnificativ, dar evolutia trimestriala este foarte slaba

Conform primelor estimari ale INS, PIB a scazut in trimestrul II 2014 fata de trimestrul precedent, cu 1% (date ajustate sezonier), dar a crescut cu 1,2% (pe serie bruta) fata de trimestrul similar din 2013, respectiv cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. Totodata, PIB a crescut in semestrul I 2014, comparativ cu S1 2013, cu 2,4% pe serie bruta si cu 2,6% pe serie ajustata sezonier.


INS va publica informatii mai detaliate cu privire la evolutia PIB in trimestrul II in 3 septembrie, cand vom afla si sectoarele care au contribuit cel mai mult la cresterea semestriala. Analistii se asteptau la o incetinire a PIB in termeni anuali, avand in vedere ca evolutia agriculturii a fost destul de slaba si tinand cont de efectul de baza, insa nu anticipau o scadere atat de pronuntate in termeni trimestriali.


Este o contractie stranie, intrucat datele lunare indicau mai degraba o accelerare. Imi este foarte greu sa dau vina doar pe agricultura, chiar daca datele sunt slabe in aceasta zona - Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank


Si Mihai Patrulescu, economist senior in cadrul UniCredit Tiriac Bank, considera cifrele trimestriale "o mare surpriza". "Fondurile structurale au inregistrat o decelerare importanta in T2, dar nu s-a reflectat pe partea de oferta, unde datele cu frecventa lunara aratau bine", a subliniat economistul UniCredit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri