2 / 6

Despre cota unica si TVA

Klaus Iohannis, viitorul presedinte al Romaniei, a sustinut in programul electoral ca, in prezent, Romania inca beneficiaza de pe urma competitivitatii fiscale generate de existenta cotei unice, dar impozitarea muncii este, pe de alta parte, cea mai importanta povara pentru crearea de noi locuri de munca, sugerand astfel ca va mentine cota unica si va incerca sa reduca taxarea pe munca.


"Am avertizat de mai multe ori, inca de la momentul in care Victor Ponta anunta reducerea CAS fara sa existe acordul FMI, ca viitorul fiscal al Romaniei poate insemna abandonarea cotei unice. Si aceasta nu din cauza reducerii CAS, care poate deveni insa mobilul perfect. Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca, pe fondul unei guvernari incepute cu noi, PSD-ul a devenit subit un iubitor al cotei unice de impozitare. Avem cateva exemple clare de politici selective, cum ar fi impozitarea constructiilor speciale, care intra in contradictie cu principiile cotei unice", a declarat Klaus Iohannis intr-un interviu acordat inainte de alegeri pentru WALL-STREET.RO.


PSD abia asteapta sa renunte la cota unica de impozitare!


In schimb, Iohannis crede ca nivelul actual al cotei TVA, de 24%, este "o invitatie deschisa la evaziune fiscala si un obstacol dintre cele mai serioase in calea consumului". Potrivit Comisiei Europene, Romania este pe primul loc in UE privind evaziunea fiscala prin neplata TVA si, in opinia viitorului presedinte al Romaniei acest lucru este "pe deplin explicabil, mai ales in conditiile in care 22 de tari ale UE au TVA mai mica decat Romania".


"Probabil ca cea mai nefasta combinatie fiscal-bugetara pentru Romania este data de cota crescuta de TVA si slaba capacitate de control si administrare fiscala. In planul politicilor de relaxare fiscala si in perspectiva apropiata a guvernarii dreptei romanesti, pentru mine, reprezinta o prioritate absoluta revenirea TVA la 19%, intrucat relaxarea fiscala va duce nu doar la imbunatatirea colectarii veniturilor si a sustenabilitatii finantelor publice, ci mai cu seama la cresterea economiei si a nivelului de trai al romanilor", potrivit programului electoral al lui Iohannis.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri