1 / 8

Rusia adopta o pozitie concilianta

  • Kremlinul a anuntat recent ca Vladimir Putin a discutat la telefon cu Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko, despre situatia din estul Ucrainei si, in special, despre punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk. Cei patru au apreciat ca "una dintre prioritati este schimbul de prizonieri intre fortele ucrainene si rebeli". Ei au mentionat ca partile implicate in conflict trebuie sa retraga armamentul greu de pe linia de front. Cei patru lideri au subliniat necesitatea de a reconstrui infrastructura in estul Ucrainei si de a oferi ajutor umanitar populatiei. Liderii au discutat despre reconstruirea regiunilor afectate de conflict si importanta respectarii armistitiului, care trebuie sa fie de lunga durata.
  • Daca situatia se va tempera sanctiunile Uniunea Europeana / NATO impuse Rusiei ar putea fi retrase treptat, ceea ce va stabiliza economia tarii. In luna martie, UE si Statele Unite au decis sa limiteze accesul companiilor din Rusia la finantare, dupa anexarea Peninsulei Crimeea. Ulterior, scaderea pretului petrolului si deprecierea constanta a rublei au contribuit la accentuarea problemelor economice din Rusia.
  • Moneda rusa s-a depreciat cu 50% fata de nivelul atins la sfarsitul lunii iunie, la nivelul din 2008, iar pretul petrolului Brent a coborat sub 60 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din 2009 pana in prezent, dupa ce OPEC a anuntat ca nu va reduce productia, in pofida cererii slabe. In acest context, in noaptea de luni spre marti, banca centrala a Rusiei a crescut dobanda de politica monetara de la 10,5% la 17%. In aceste conditii, indicele bursier RTS a coborat la cel mai scazut nivel din martie 2009.

Timofeev Sergey / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri