1 / 8

Guvernul a adoptat OUG privind pensiile militare si cele de serviciu, care nu vor mai putea depasi nivelul salariului

Guvernul a adoptat, vineri, Ordonanta de Urgenta care stabileste ca pensiile de serviciu, printre care si cele ale militarilor, nu vor mai fi actualizate in functie de nivelul salariului, ci doar cu rata inflatiei, iar aceste venituri nu vor mai putea depasi media salariilor din anii de activitate, anunta News.ro.


Ordonanta de urgenta stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la cresterile salariale, ci doar in functie de coeficientul de inflatie, asa cum se procedeaza, in prezent, in cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, ca valoarea neta a pensiei de serviciu nu va mai putea depasi media soldelor/salariilor nete cuprinse in baza de calcul a pensiei.


"Niciuna dintre pensiile de serviciu aflate in plata nu va fi micsorata ca urmare a adoptarii prezentei ordonante de urgenta. Totodata, nu sufera modificari nici baza de calcul si nu intervin schimbari nici in ceea ce priveste varsta si vechimea avute in vedere la data depunerii cererii de pensionare. Masurile au fost adoptate in vederea eliminarii inechitatilor dintre categoriile de pensionari, dar si in contextul in care exista pensii de serviciu care au crescut si cu 300% in ultimii ani, ca urmare a cresterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate", precizeaza Guvernul.


Executivul da, ca exemplu, o pensie de serviciu stabilita la aproximativ 7.000 de lei in anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei in anul 2017, ca urmare a corelarilor cu cresterile salariale, efectuate ulterior pensionarii.


"Adoptarea acestor masuri era necesara in contextul in care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede cresteri anuale semnificative ale salariilor in urmatorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate", se mai arata intr-un comunicat al Guvernului.


Actul normativ reglementeaza pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informatii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic si Consular, al Curtii de Conturi, cel auxiliar din instante si parchete, al functionarilor parlamentari, dar si al membrilor Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor.


Pensiile magistratilor nu sunt incluse in categoriile enumerate mai sus pe motiv ca acestea au facut obiectul a doua decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri