1 / 15

Banca Transilvania cumpara Bancpost si intra in actionariatul unei banci din R. Moldova

Cea mai mare achizitie a Bancii Transilvania in acest an a fost Bancpost, banca detinuta de grupul elen Eurobank aflata in top 10 pe piata romaneasca. Tranzactia pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de catre Eurobank Group in capital social al Bancpost a fost anuntata la final de noiembrie si va fi supusa aprobarilor BNR si Consiliului Concurentei.


"In cadrul tranzactiei, BT dobandeste si participatii in capitalul social al societatilor din Grupul Eurobank din Romania, respectiv ERB Retail Services IFN SA si ERB Leasing IFN SA. Atat Banca Transilvania cat si Bancpost S.A. vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, urmand ca doar dupa aceasta data sa aiba loc procesul de integrare a Bancpost SA in cadrul BT. Integrarea Bancpost SA in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea procedurilor legale si dupa solicitarea si obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente", se precizeaza in raportul BT.


Conform acordului incheiat cu autoritatile de concurenta din Uniunea Europeana, pana in 2018 Eurobank trebuie sa vanda active in afara Greciei in valoare de 8,7 miliarde de euro. Eurobank a anuntat ca potentiala vanzare va include subsidiarele sale din Romania: Bancpost, ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN.


Dupa preluarea Bancpost (aproape 3% cota de piata dupa active), BT a depasit o cota de piata de 13% in piata locala, depasind BRD si apropiindu-se de liderul BCR, care are putin peste 16% din piata.


Clujenii de la BT ar fi platit pentru Bancpost, conform informatiilor vehiculate de mai multe surse, peste 200 milioane de euro.

Banca Transilvania a iesit la shopping si in Republica Moldova


Banca Transilvania a anuntat tot in noiembrie ca vrea sa investeasca in Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova, in urma unui parteneriat strategic cu BERD prin care vrea sa aplice modelul care s-a dovedit castigator in Romania. Initial, BT ar urma sa cumpere 39% din capitalul social al bancii de peste Prut.


Ca urmare a intrarii Bancii Transilvania in capitalul Victoriabank, cei doi parteneri - BT si BERD - vor detine impreuna pachetul majoritar in Victoriabank. In conformitate cu legislatia in vigoare, acestia vor face o oferta pentru achizitionarea celorlalte actiuni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri