1 / 14

Economie: "Tigrul Europei", impins de la spate de consum si masuri fiscale

Impulsionata de politica fiscala expansionista, cresterea economica a Romaniei a fost una dintre cele mai mari inregistrate in UE de-a lungul ultimilor ani. Astfel, daca in 2016 Romania inregistra o crestere a PIB de 4,6%, in 2017 aceasta a ajuns la 7% - cel mai mare avans inregistrat in ultimii noua ani. Anul trecut insa, cresterea PIB a fost de 4,1%, sub asteptarile Guvernului, care miza pe un procent de 4,5%. In urmatorii ani, cresterea economica este asteptata sa se tempereze, pe masura ce efectul masurilor fiscale adoptate in ultimii ani va disparea.

Masurile de relaxare fiscala, precum si masurile macroeconomice prociclice au dus la o largire a deficitului de cont curent al Romaniei, tara fiind nevoita astfel sa se imprumute tot mai mult, si devenind in acest fel mai vulnerabila la socurile financiare externe.

Potrivit celor mai recente date publicate de BNR, deficitul de cont curent al Romaniei era de 7,08 mld euro la finalul lunii august 2019. Pentru comparatie, la finalul lunii august 2016 (n.red. PSD a revenit la guvernare in ianuarie 2017 – premier Sorin Grindeanu), deficitul de cont curent era de 2,1 mld. euro.

De asemenea, datoria externa a Romaniei era de 108,9 mld. euro in august 2019, cu 21% mai mult decat nivelul de 90 mld. euro inregistrat in august 2016.

Evolutia datoriei externe

source: tradingeconomics.com

Chiar si asa insa, datoria publica reprezinta in prezent circa 35-38% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, un nivel ce poate sa fie considerat confortabil luand in calcul acelasi indicator inregistrat la nivelul celorlalte tari din Europa sau din lume.

Cresterea rapida a pensiilor si salariilor, peste productivitate, a marit riscul de supraincalzire a economiei, fapt remarcat si de agentia Fitch Ratings. De altfel, inflatia a fost cu greu tinuta in frau in ultimii trei ani, nivelul acesteia urcand de la aproape zero in ianuarie 2017, la un maxim de 5,4% in mai 2018, si la 3,5% in septembrie 2019.

Evolutia inflatiei


source: tradingeconomics.com

Cursul de schimb EUR/RON
a urcat cu 5% in cei aproape trei ani de guvernare PSD. Chiar daca nu a inregistrat variatii majore, traiectoria evident negativa a leului a ramas o problema a ultimelor guverne, deprecierea leului fiind asteptata sa continue mai ales avand in vedere evolutia deficitului de cont curent.

Evolutia cursului de schimb




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri