1 / 26

Tintele macro rasturnate

Tinta de inflatie a fost ratata, fiind estimata la aproape 6% la finele anului, fata de obiectivul initial de 5%, plafonul maxim al tintei asumate de BNR.

Astfel, atat adancirea deficitului contului curent al balantei de plati, care in acest an ar putea atinge sau chiar depasi 13-14% din PIB, cit si de reinflamarea inflatiei, care va inregistra in 2007 primul an de intoarcere a trendului de scadere dupa 1999, sunt doua componente macroeconomice care vor ramane amenintatoare si in 2008.

Analistii internationali se asteapta la mentinerea sau chiar inrautatirea situatiei economice a Romaniei, potrivit unui studiu intocmit de Erste Bank, majoritatea celor intervievati enuntand insa ca situatia actuala este acceptabila.

Romania, alaturi de statele baltice si de Bulgaria, se afla intr-o zona periculoasa in cazul a sapte din cei 11 indicatori principali folositi de banca daneza Danske Bank pentru a evalua starea economiilor din zece tari din Europa Centralasi de Est.

Romania sta bine doar in cazul a trei parametri, care constau in ponderea redusa a creditului neguvernamental in produsul intern brut (PIB), rezervele valutare suficient de mari si deficitul bugetar redus.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri