7 scenarii de investitii in 2008

7 scenarii de investitii in 2008Legea investitiilor enunta ca „nu toate ouale se depun in acelasi cos“. Pentru a lua cea mai buna decizie de investire a unor sume mari de bani, orice persoana ar trebui sa fie la curent cu tot ceea ce se intampla in lume, pe piata monetara si valutara, pe zona bursiera, cea imobiliara, dar sa aiba si cunostinte despre arta.

Pentru a acoperi aceasta nevoie, oamenii de afaceri citesc publicatiile de business, printre care se numara si Wall-Street.

Am cautat pentru 2008 plasamentele care promit sa genereze cele mai mari randamente. Vor fi acestea obiectele de arta sau investitiile pe bursa? Cu cat mai poate creste BET-ul in 2008? Leul sau euro, care va fi moneda cea mai eficienta pentru plasamentele in depozite? Ce oportunitati de investitii mai sunt pe piata imobiliara din Romania?

Wall-Street a analizat cele mai atractive optiuni de investitie pentru 2008, fie ca vorbim de un profil de investitor conservator, fie de un om de afaceri deschis la risc. Gasiti astazi sapte slide-uri care descriu estimari pentru fiecare instrument, cu avantajele si dezavantajele sale.

Imobiliare: Randamentele ajung si la 50%

Imobiliare: Randamentele ajung si la 50%Randamente peste media europeana. Asta cauta investitorii straini cand vin cu bani in real-estate-ul romanesc. Vor mai fi randamentele din domeniul imobiliar si in 2008 peste media regionala?

In primul rand, randamentele difera foarte mult pe piata imobiliara in functie de sector, insa si alti factori influenteaza yield-urile din industrie: durata, valoarea investitiei, stadiul de dezvoltare al proiectului in care se investeste sau capacitatea de finantare a investitorului.

Piata imobiliara a fost in 2007 extrem de profitabila si mai sigura decat cea de valori, bazandu-se pe o crestere a pietei rezidentiale in medie cu 20% pe an, putand ajunge chiar si la 50% pentru unele proiecte, potrivit specialistilor Colliers.

Studiu de caz. Iata un exemplu de calcul al randamentului investitiei, indicator ce se obtine raportand profitul rezultat la capitalul investit.

Pentru o achizitie off-plan (intr-o cladire aflata inca in stadiul de proiect) a unui apartament la un pret de 200.000 euro, dezvoltatorul ofera ca metoda de plata sistemul 25% avans + 75% la livrare. Cumparatorul va plati 50.000 euro avans la semnarea ante-contractului de vanzare-cumparare, urmand a plati 150.000 euro la livrare.

Aplicand o crestere de 20% pe an, la finalizarea constructiei (pentru care s-a calculat o medie de doi ani) apartamentul se va putea vinde cu 288.000 euro. In momentul livrarii, suma restanta poate fi obtinuta printr-un credit ipotecar astfel incat investitia proprie va consta doar in avansul initial.

Profitul brut rezultat va fi dat de pretul de vanzare al apartamentului din care se scade avansul de 50.000 euro platit la achizitionarea acestuia si suma restanta de 150.000 euro, obtinandu-se 88.000 euro. Raportand aceasta suma la investitia initiala se obtine un randament al investitiei de 176% in doi ani, performanta foarte greu realizabila pe oricare alta piata.

Outlook 2008. Piata imobiliara romaneasca ramane foarte atractiva pe termen lung, de peste trei ani, mai ales pe segmentele de birouri si retail, piete care vor continua sa asigure randamente mai bune in comparatie cu cele din alte tari membre ale Uniunii Europene, potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania.








Fonduri mutuale: Revenire in 2008?

Fonduri mutuale: Revenire in 2008?Fondurile orientate pe actiuni, cele mai performante, dar si cele mai volatile dintre fondurile mutuale, ar putea aduce anul viitor un randament mediu cuprins intre 15 si 25%, conform lui Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Analistii estimeaza ca randamentele ridicate oferite de fondurile mutuale in comparatie cu dobanzile bancare vor atrage un interes tot mai ridicat din partea investitorilor pentru aceste instrumente de plasament.

Totusi, fondurile mutuale cu plasamente preponderent in actiuni au suferit o corectie a activelor nete de 10,4% in ultima luna si o reducere drastica a randamentelor anuale, ca urmare a scaderilor inregistrate pe piata bursiera romaneasca.

Fondurile mutuale sunt, insa, de obicei judecate prin performanta pe ultimele 12 luni anterioare,pentru ca in luna noiembrie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe care fondurile de actiuni au o expunere ridicata, a inregistrat serioase corectii negative.

Totusi, mai multe fonduri de actiuni au "reusit" in premiera in ultimele 12 luni sa coboare cu randamentele sub performantele fondurilor monetare, iar unul dintre ele chiar sa inregistreze un randament negativ.

Dintre fondurile de actiuni, in topul randamentului pe ultimele 12 luni, conduce KD Maximus, administrat de KD Investments Romania, cu 24,4%, fata de 36,8% in perioada anterioara, urmat de Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, cu un randament de 23,9%, fata de 38,4% in intervalul precedent.

Consultat de Wall-Street, Razvan Pasol crede ca fondurile orientate pe obligatiuni ar putea aduce in 2008 un randament mediu de 7-8%.

La fondurile de obligatiuni, in ultimele 12 luni, Orizont, administrat de Certinvest, a inregistrat o crestere cu 7,5%, iar Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, are un randament de 6,9%. Podiumul e completat de BCR Clasic, administrat de BCR Asset Management, cu o performanta de 5,6%, urmat de Vanguard Protector, administrat de Vanguard Asset Management, cu un randament de 5,4%.









Actiunile pe Bursa, componenta investitionala de luat in calcul pentru 2008

Actiunile pe Bursa, componenta investitionala de luat in calcul pentru 2008Cel mai probabil, Bursa va aduce si in 2008, randamente decente, iar cei care au investit pana acum pe Bursa, nu ar trebui sa renunte la acest obicei si in 2008.

Majoritatea brokerilor de pe piata sunt optimisti in privinta cresterilor pe care Bursa locala le-ar putea inregistra in 2008, considerand ca la nivelul indicelui BET piata ar mai putea creste cu aprozimativ 20% fata de nivelul actual.

Razvan Pasol, director executiv Intercapital Invest, vede pentru BET-C o crestere de 30-40% si pentru BET-FI un avans cuprins intre 20 si 40%. “Anul 2008 va aduce randamente putin mai mari decat cele de anul acesta, dar nu cred ca semnificativ”, enunta Pasol, care estimeaza pentru anul urmator aproximativ cinci IPO-uri (oferte publice primare) la BVB.

In comparatie, membrii consiliului director al Bursei din Viena vor sa deruleze sapte noi IPO-uri in anul urmator.

De asemenea, bursele din strainatate vor fi o oportunitate de investitie in 2008. In opinia lui Pasol, aceastea vor fi atractive in masura in care sunt si acum, adica performante in general sub cele din Romania pentru piete mature si comparabile pentru piete emergente. “In aceste conditii, consider ca piata din Romania ramane o destinatie principala pentru investitorii romani”, opineaza Pasol.

Spre exemplu, Bursa de la Viena a inregistrat in acest an schimburi lunare medii de 14,6 miliarde euro, in crestere cu 39% fata de anul precedent, si a ajuns, la mijlocul lunii decembrie, la o capitalizare de 154,5 miliarde euro.

Depozite bancare: Lei sau Euro?

Depozite bancare: Lei sau Euro?“Pentru un castig sigur, investitii in depozite in lei”, aceasta era una din regulile plasamentelor in instrumente financiare cu venituri fixe.

In mod cert, in 2007, cele mai vanate instrumente de investitii oferite de banci au fost depozitele in moneda nationala si conturile de economii.

Asa cum ne spune si analistul Dragos Cabat, presedinte, CFA Romania, in mod ideal, ar trebui sa fie indiferent in ce moneda facem depozite. Astfel, daca piata ar fi perfecta, moneda pentru care dobanda este mai mare ar trebui sa se deprecieze cu valoarea diferentialului de dobanda. Eventualele diferente reziduale se pot datora numai perceptiei asupra riscului diferit intre cele doua tari.

In realitate, am constatat cu totii ca in ultimii ani depozitele in lei au adus un randament mult mai bun in termeni reali decat cele in euro, tinand cont de aprecierea leului si de rata superioara la depozite, ceea ce demonstreaza ca pietele sunt imperfecte.

“Pentru anul 2008, ma astept la o depreciere a leului fata de euro cu peste 10%, in timp ce diferentialul de dobanzi va fi de aproximativ 4.5 - 6%. Asadar, estimez ca depozitele in euro vor aduce randamente mai bune decat cele in lei”, spune Dragos Cabat. Totusi, Cabat insista ca nu exista "castig sigur" decat pentru rate ale dobanzii foarte mici.

Pe ce mizam in 2008: Leu sau Euro?

Pe ce mizam in 2008: Leu sau Euro?2007, un an nebun pe piata valutara din Romania: leul si-a continuat intarirea fata de euro si dolar in prima parte anului cu maxime istorice atinse in vara, care se apropiau de cursul 3 lei/euro.

Sfarsitul lunii noiembrie a consemnat deprecierea brutala a leului pana la cotatii de 3,69 lei/euro care stimuleaza exporturile, dar ar putea avea ca efecte negative urcarea inflatiei, reducerea investitiilor straine si marirea ratelor la creditele in valuta.

Deprecierea leului de la finele acestui an are, potrivit specialistilor, doua cauze principale: neincrederea investitorilor nerezidenti cu privire la evolutiile macroeconomice din Romania si turbulentele de pe pietele financiare internationale, care au afectat intreaga regiune prin retragerea investitorilor de pe pietele emergente, considerate cu risc mai ridicat.

“Tinand cont de mediul inflationist global din ultimul semestru, care probabil se va extinde si in anul 2008, estimez o crestere a ratei dobanzilor la depozite cu inca 1 - 3% in primul semestru al anului 2008 si o stabilizare sau chiar o usoara scadere cu 0.5 - 1.5% a ratei dobanzii in semestrul al doilea din 2008”, enunta Dragos Cabat.

In opinia lui Cabat, evolutia leului in anul urmator ar trebui sa fie una de depreciere. Pasul acestei deprecieri poate varia de la unul gradual, lent in mod normal pana la unul abrupt in cazul in care turbulentele de pe pietele financiare internationale vor continua.

“Mai exista si posibilitatea, improbabila si care nu este de dorit, a revenirii trendului de apreciere a leului fata de euro, daca fondurile speculative vor reveni in Romania. Din punct de vedere al sustenabilitatii economice, deprecierea graduala ar fi de dorit; totusi, volatilitatea cursului va depinde mult de contextul international”, conchide Cabat

Unit-linked: Randamente de maximum 30%

Unit-linked: Randamente de maximum 30%Companiile de asigurari prezente pe piata autohtona, care ofera produse complexe, ajung la concluzia ca romanii sunt tot mai interesati sa-si asigure pe termen lung stabilitatea financiara.

Chiar daca asigurarile de viata reprezinta una dintre cele mai bune alternative de investitii pe termen lung, pot miza pe un tip de produse mai complex: asigurarile unit-linked.

Randamentul posibil obtinut in 2008 dintr-o investitie intr-o asigurare de tip unit linked difera foarte mult de schema investitionala aleasa. Acesta ar putea fi cuprins intre 5% pe an pentru schemele cu risc mic (plasamente in depozite bancare, obligatiuni si titluri de stat) si 30% pentru schemele cu risc ridicat (actiuni bursiere ponderate cu obligatiuni) pentru titlurile in lei.

Chiar daca date oficiale pentru o comparatie a randamentelor fondurilor unit-linked pentru 2007 nu au fost inca publicate, acestea pot merge de la sub zero la suta pana la peste 30% - in cazul fondurilor nou-lansate, potrivit specialistilor Generali, consultati de Wall-Street. Un randament mediu insa, la nivel de piata, poate fi intre 5% si 10% pentru fondurile cu risc scazut si de pana la 15%-25% in cazul fondurilor cu risc ridicat.

Moneda care cunoaste cel mai mare randament in acest tip de investitie este leul, acest lucru fiind un lucru comun tuturor tipurilor de investitii din economia romaneasca.

In ceea ce priveste ponderea investita din prima de asigurare, aceasta este aleasa de client, singura conditie fiind sa existe totusi un minim care sa acopere prima de asigurare de viata

Ce sunt asigurarile unit-linked? Mai multe companii de pe piata romaneasca incearca sa-si atraga clientii folosind urmatorul mecanism: acestea incearca sa explice clientilor ca este mai profitabil sa investeasca in produse de genul asigurari de viata cu prima unica decat sa tina aceiasi bani in banca, pentru ca ar putea castiga mai mult cu astfel de polite si, in plus, beneficiaza de asigurarea de viata.

In esenta, produsele analizate de noi sunt “asigurari de viata cu componenta investitionala”. Astfel, un procent din prima platita de persoana asigurata este destinata acoperirii riscului asigurat, restul sumei de bani fiind investiti in unitati de fond (de aici si numele – unit-uri). In prima instanta, avantajul principal este reprezentat de faptul ca riscul investitiei apartine asiguratului.

"Principala caracteristica a produsului unit-linked este componenta participativa, in cadrul aceleiasi polite, a riscului si investitiei. Riscul investitional este integral controlat si asumat de catre contractant, in timp ce protectia este asistata si garantata de asigurator," declara pentru Wall-Street Marius Onofrei, director de comunicare in cadrul Allianz-Tiriac.

In cazul asigurarilor unit-linked, clientii depun toata prima de asigurare intr-o singura transa, la inceputul contractului, iar compania de asigurari, prin intermediul consilierilor sai financiari ( aici apare un avantaj), ii sfatuieste cum sa-si plaseze banii in diverse produse financiare pe piata de capital autohtona sau internationala.

Obiectele de arta: Investitii rentabile, dar pe termen lung

Obiectele de arta: Investitii rentabile, dar pe termen lungIn ultimul timp, plasamentele in obiectele de arta au intrat tot mai puternic in vocabularul investitorilor romani.

Randamentul investitiilor facute in arta in 2007 este o chestiune de timp. Mediu si lung. “Din analizele noastre pentru vanzarile de arta realizate de casele de licitatie din Romania in ultimii ani, castigurile sunt foarte importante. Unele dintre cotatiile artistilor romani au crescut si de 10-15 ori”, a declarat, pentru Wall-Street, Dan Tudor, coordonatorul proiectului tudor-art.com.

In opinia lui Dan Tudor, aceste salturi pot fi determinate de cresterea interesului pentru opera unui anume artist sau de micsorarea numarului de lucrari aflate in miscare pe piata de arta. Un singur lucru e sigur, afirma coordonatorul tudor-art.com: in peste 16 ani de activitate a caselor de licitatie din Romania, cotatiile artistilor romani au mers numai in sus.

“Anul 2007 este si acela al unui salt important al celui mai bun pret la care s-a adjudecat un tablou intr-o licitatie din Romania”, afirma Tudor. Timp de mai multi ani, topul celor mai bine vandute lucrari a fost dominat de Fata culcata in iarba a lui Nicolae GRIGORESCU, u/p (32x55), adjudecat la casa de licitatie ALIS pentru 59 900 euro, in 9 noiembrie 2003. Pragul primei sute de mii de euro a fost atins recent de Studiu pentru un portret, u/c (47x72), o lucrare a lui Nicolae TONITZA, adjudecata la casa de licitatie MONAVISSA pentru 100 000 euro, in 4 noiembrie 2007, potrivit lui Dan Tudor.

2008. Un tablou revine in salile de licitatie dupa 10-12 ani. Pentru cei care au investit in urma cu 10 ani si doresc sa-si marcheze profitul in 2008, castigurile vor fi foarte importante, spune Dan Tudor. Sunt artisti pentru care cotatiile au crescut si de 100 de ori in aceasta perioada de timp. De asemenea, sunt colectionari care isi vor marca profitul in 2008 numai in masura in care au sesizat pe piata noi oportunitati. Una dintre acestea este deschiderea granitelor europene pentru circulatia operelor de arta. “Personal, cred ca vor sosi pe piata de arta investitori noi, nemultumiti de randamentul oferit pana acum pe alte piete de investitii. Bursa, de exemplu”, opineaza Dan Tudor.

Care au fost cel mai bine vandute opere in 2007? Pragul primei sute de mii de euro a fost atins recent de Studiu pentru un portret, u/c (47x72), o lucrare a lui Nicolae TONITZA, adjudecata la casa de licitatie MONAVISSA pentru 100 000 euro, in 4 noiembrie 2007. O alta lucrare care a trecut de performantele inregistrate anterior in salile de licitatie din Romania este Nud cu esarfa galbena, u/c (90x65), a lui Theodor PALLADY, adjudecata la ALIS in 18 martie 2007, pentru 75 758 euro.

“Cred ca 2007 a fost un an al tatonarii pietei de arta romanesti - ca oportunitate de investitie - si de investitorii romani importanti si de capitalul strain venit in Romania”, spune coordonatorul tudor-art.com.

Prin natura sa, piata de arta nu ofera atata informatie despre oportunitatile de investitie, cum o face bursa, de exemplu, crede Tudor. Potrivit lui Tudor, informatia de incredere, cotatiile artistilor, sunt deseori reduse la comentarii empirice sau la consideratii estetice, ceea ce tine inca departe de acesta piata pe marii colectionari europeni.

“Cred ca anul 2008 va continua pe piata interna a artei ritmul de crestere avut in 2007. Circulatia libera a lucrarilor de arta pe continent va da mai multa vizibilitate artistilor romani si acest lucru se va simti cu siguranta in urmatorii ani si in galerii si in salile de licitatie de arta din Romania”, conchide Dan Tudor.