8 / 9

Obiectele de arta: Investitii rentabile, dar pe termen lung

In ultimul timp, plasamentele in obiectele de arta au intrat tot mai puternic in vocabularul investitorilor romani.

Randamentul investitiilor facute in arta in 2007 este o chestiune de timp. Mediu si lung. “Din analizele noastre pentru vanzarile de arta realizate de casele de licitatie din Romania in ultimii ani, castigurile sunt foarte importante. Unele dintre cotatiile artistilor romani au crescut si de 10-15 ori”, a declarat, pentru Wall-Street, Dan Tudor, coordonatorul proiectului tudor-art.com.

In opinia lui Dan Tudor, aceste salturi pot fi determinate de cresterea interesului pentru opera unui anume artist sau de micsorarea numarului de lucrari aflate in miscare pe piata de arta. Un singur lucru e sigur, afirma coordonatorul tudor-art.com: in peste 16 ani de activitate a caselor de licitatie din Romania, cotatiile artistilor romani au mers numai in sus.

“Anul 2007 este si acela al unui salt important al celui mai bun pret la care s-a adjudecat un tablou intr-o licitatie din Romania”, afirma Tudor. Timp de mai multi ani, topul celor mai bine vandute lucrari a fost dominat de Fata culcata in iarba a lui Nicolae GRIGORESCU, u/p (32x55), adjudecat la casa de licitatie ALIS pentru 59 900 euro, in 9 noiembrie 2003. Pragul primei sute de mii de euro a fost atins recent de Studiu pentru un portret, u/c (47x72), o lucrare a lui Nicolae TONITZA, adjudecata la casa de licitatie MONAVISSA pentru 100 000 euro, in 4 noiembrie 2007, potrivit lui Dan Tudor.

2008. Un tablou revine in salile de licitatie dupa 10-12 ani. Pentru cei care au investit in urma cu 10 ani si doresc sa-si marcheze profitul in 2008, castigurile vor fi foarte importante, spune Dan Tudor. Sunt artisti pentru care cotatiile au crescut si de 100 de ori in aceasta perioada de timp. De asemenea, sunt colectionari care isi vor marca profitul in 2008 numai in masura in care au sesizat pe piata noi oportunitati. Una dintre acestea este deschiderea granitelor europene pentru circulatia operelor de arta. “Personal, cred ca vor sosi pe piata de arta investitori noi, nemultumiti de randamentul oferit pana acum pe alte piete de investitii. Bursa, de exemplu”, opineaza Dan Tudor.

Care au fost cel mai bine vandute opere in 2007? Pragul primei sute de mii de euro a fost atins recent de Studiu pentru un portret, u/c (47x72), o lucrare a lui Nicolae TONITZA, adjudecata la casa de licitatie MONAVISSA pentru 100 000 euro, in 4 noiembrie 2007. O alta lucrare care a trecut de performantele inregistrate anterior in salile de licitatie din Romania este Nud cu esarfa galbena, u/c (90x65), a lui Theodor PALLADY, adjudecata la ALIS in 18 martie 2007, pentru 75 758 euro.

“Cred ca 2007 a fost un an al tatonarii pietei de arta romanesti - ca oportunitate de investitie - si de investitorii romani importanti si de capitalul strain venit in Romania”, spune coordonatorul tudor-art.com.

Prin natura sa, piata de arta nu ofera atata informatie despre oportunitatile de investitie, cum o face bursa, de exemplu, crede Tudor. Potrivit lui Tudor, informatia de incredere, cotatiile artistilor, sunt deseori reduse la comentarii empirice sau la consideratii estetice, ceea ce tine inca departe de acesta piata pe marii colectionari europeni.

“Cred ca anul 2008 va continua pe piata interna a artei ritmul de crestere avut in 2007. Circulatia libera a lucrarilor de arta pe continent va da mai multa vizibilitate artistilor romani si acest lucru se va simti cu siguranta in urmatorii ani si in galerii si in salile de licitatie de arta din Romania”, conchide Dan Tudor.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri