Scaderile de la BVB indica un moment propice de investire

Scaderile de la BVB indica un moment propice de investireSpecialistii spun ca nivelurile joase la care se afla in acest moment actiunile listate pe piata de capital sunt foarte interesante si merita inceperea unei investitii. Chiar daca acum preturile sunt mici, un portofoliu creat in aceasta perioada va adduce randamente bune cand trendul se va intoarce.

“Daca privim pentru utmatorii doi ani de zile si facem o comparatie intre piata financiara si alte variante de plasament cum ar fi piata imobiliara din Romania, este clar ca bursa se afla dupa aproape un an de scaderi si acum reapare momentul propice pentru a lua pozitii de acumulare. Este mai confortabil sa investesti pe un segment care deja a scazut si unde impactul crizei internationale a fost in mare parte inglobat in preturi, decat pe alte segmente unde situatia este incerta", ne-a declarat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Acesta ne-a mai explicat ca, in acest moment, din ce in ce mai putini participanti spera la cresteri, iar o atitudine contrariana ar sugera faptul ca acum este un moment foarte bun de investitie la bursa. “Ca dovada a acestui sentiment general al investitorilor, sub spectrul informatiilor negative din ultima vreme, aproape ca nu s-a observat ca cineva care intra pe piata acum o luna si cumpara SNP, BRD sau Erste Bank avea acum un randament de peste 15%", a mai spus Tudorescu.

Acesta propune unui investitor alocarea, in prima faza, a jumatate din portofoliu in actiuni solide, care vor reactiona primele la o crestere a burselor, si cealalta jumatate in instrumente monetare de tipul depozitelor si obligatiunilor.

“Componenta monetara a portofoliului ii asigura dobanzi bune si posibilitatea replierii in totalitate pe actiuni odata ce se va contura o directie pozitiva a bursei", a explicat analistul.

Investitia la Bursa: Recomandata pentru orizonturi de timp de peste 6 luni

Investitia la Bursa: Recomandata pentru orizonturi de timp de peste 6 luniInvestitia in titlurile listate pe piata de capital ramane in continuare o alternativa interesanta, mai ales ca piata a ajuns la un nivel foarte scazut, preturile actiunilor fiind atractive. Principala conditie recomandata de specialisti pentru investitia la bursa se refera la alegerea unui orizont de timp de cel putin 6 luni si a unei politici investitionale prudente.

Cand se formeaza un trend descendent, orice potential investitor ar trebui sa fie constient ca preturile sunt atractive, cu atat mai mult cu cat scaderile de la BVB au fost de o amploare mare.

Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital, recomanda investitorilor incepatori sa isi faca o politica prudenta: “Portofoliul sa fie undeva la 20-30 de procente din suma si sa aiba o tinta indepartata de timp. Este foarte important sa fie inteles faptul ca la bursa nu se castiga repede si trebuie ales un orizont de 6 luni-un an, cel putin. In cazul in care preturile vor continua sa scada dupa momentul inceperii investitiei, ar fi indicat ca investitorul sa mai foloseasca din bani pentru a continua sa cumpere. In timp, isi va forma un portofoliu sub pretul mediu de achizitie si trebuie sa fie constient ca scaderile se vor opri si trendul se va inverse”, ne-a declarat acesta.

Riscurile sunt peste tot, dar bursa este mai transparenta

Riscurile sunt peste tot, dar bursa este mai transparentaRiscul exista in orice domeniu de investitie. Recomandarile specialistilor pentru orice investitor implica prudenta, acumulare si o stabilire foarte clara a obiectivelor.

“Nu este sanatos sa investesti toti banii in acelasi lucru. O anumita suma trebuie pastrata pentru nevoi neprevazute de cash pe termne scurt. In functie de orizontul investitional se face o alegere: cu cat acesta este mai mare, cu atat bursa este o investitie interesanta.

Travesram o perioada in care preturile activelor au crescut foarte mult, perspectivele asupra riscului au scazut, suntem intr-o etapa relativ matura in procesul acesta de convergenta a preturilor activelor. Este foarte bine sa avem in permanenta in vederea diversificare a investitiei”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Acesta ne-a facut o scurta comparatie intre piata de capital si cea de real-estate. Principala concluzie a fost ca bursa este mult mai transparenta si mai accesibila.

“Investitiile in imobiliare necesita niste elemente birocratice care de multe ori dau batai de cap, in timp ce la bursa lucrurile sunt mai simple. Sistemul de impozitare este diferit – 1% pentru investitiile mai mari de un an-, in timp ce in real-estate platesti 3% din valoarea tranzactiei”, a mai spus Ion. Aceste lucruri trebuie puse foarte bine in balanta in momentul inceperii unei investitii.



Horatiu Florescu, Colliers: Ne putem astepta la o revenire a randamentelor

Horatiu Florescu, Colliers: Ne putem astepta la o revenire a randamentelorInvestitiile in piata imobiliara implica un capital solid si o durata a investitiei mai mare, insa profitul este pe masura. Horatiu Florescu, vicepresedintele companiei Colliers International, este de parere ca un sector puternic si practic fara riscuri il reprezinta spatiile de birouri.

“Oferta de spatii de birouri, actualmente de aproximativ 600.000 mp, este cu mult sub cerere. Nici noile livrari anuntate in 2008, ce vor aduce stocul total la inceputul anului viitor la 1.200.000 mp nu acopera cererea. De aceea, rata de neocupare - aproape nula, precum si posibilele cresteri ale chiriei pe zonele centrale (CBD-Central Business District) fac investitiile in astfel de produse foarte atractive”, a explicat Florescu.

In opinia vicepresedintelui Colliers, odata cu remedierea situatiei privind criza financiara, ce a determinat o stagnare pe piata investitiilor imobiliare, ne putem astepta la o revenire a randamentelor apropiata de nivelul mediu al anului trecut, adica 6% pe segmentul de birouri.

In ceea ce priveste investitiile in spatiile de birouri, Horatiu Florescu spune ca nu exista suma minima, iar pentru fondurile de investitii durata recuperarii investitiei nu este relevanta, ci durata investitiei, pe care si-o stabileste fiecare fond in functie de strategia de investitie.

“Exista insa fonduri institutionale, care de regula investesc pe o perioada de minim cinci ani si asa zisele fonduri speculative, care au o alta abordare iar durata investitiilor este de 3-5 ani”, a precizat specialistul Colliers.

Potrivit vicepresedintelui Colliers, primul pas pe care un investitor trebuie sa-l faca atunci cand intra pe piata spatiilor de birouri il reprezinta cunoasterea amanuntita a pietei, dupa care fiecare fond actioneaza specific.

Radu Lucianu, CBRE|Eurisko: Preturile sunt in stagnare pe rezidential

Radu Lucianu, CBRE|Eurisko: Preturile sunt in stagnare pe rezidential“Cu cat produsul are o calitate mai buna, cu atat este mai profitabila si investitia. Un profit maxim si risc minim implica produse de calitate, din punct de vedere al constructiei si tehnic, cu chiriasi de prim rang si cu contracte ce asigura o chirie sustenabila pe termen mediu-lung”, este de parere si Georgiana Anghelus, consultant al Diviziei de Investitii, Colliers International.

Aceasta afirma ca, atata timp cat cererea pentru produse de investitii imobiliare este cu mult peste ceea ce ofera piata in acest moment, nu ar trebui sa existe prea multe riscuri.

“Totusi, anumite riscuri exista pe segmentul de retail, in orasele care se confrunta cu un exces de spatii comerciale raportat la numarul de locuitori. Unele dintre aceste proiecte nu vor mai fi livrate sau vor fi livrate cu intarziere. Altele se vor “chinui” sa supravietuiasca”, a concluzionat Georgiana Anghelus.

In ceea ce priveste randamentele asteptate in a doua partea a anului 2008, Radu Lucianu, Managing Director CBRE|Eurisko, este de parere ca, pe segmentul spatiilor de birouri, acestea se vor situa intre 7,5% si 9%. Potrivit acestuia, pe segmentul rezidential, preturile sunt in stagnare, iar pe cel de terenuri, chiar in scadere.

Pe toate trei segmentele, in cea de-a doua parte a anului 2008, Lucianu afirma ca nu vor exista cresteri ale preturilor, ci eventual scaderi de 10%.

Desi terenurile implica, in opinia managerului CBRE|Eurisko, cele mai mari riscuri dintre segmentele pietei imobiliare, cel care investeste isi poate recupera banii in 15 ani. Cea mai rapida recuperare o ofera birourile, circa 10 ani, in timp ce, pe segmentul rezidential, investitiile pot fi recuperate in 20 de ani.



Pe ce mizam in a doua parte a anului: Leu sau Euro?

Pe ce mizam in a doua parte a anului: Leu sau Euro?In ultimii ani depozitele in lei au adus un randament mult mai bun in termeni reali decat cele in euro, tinand cont de aprecierea leului si de rata superioara la depozite, ceea ce demonstreaza ca pietele sunt imperfecte.

Cursul de schimb valutar EUR/RON previzionat de UniCredit Tiriac pentru sfarsitul anului este de 3.58, adica o usoara apreciere fata de nivelul actual datorita evolutiei pozitive a economiei romanesti si a intrarilor de capital strain. Factorii cei mai semnificativi care au contribuit la deprecierea leului au fost scderile pieelor financiare internaionale i schimbarea sentimentului investitorilor strini fa de ara noastr.

“Totusi, ameliorarea usoara a imbalantelor macroeconomice cum ar fi scaderea inflatiei si imbunatatirea capacitatii de export, dar si stabilizarea pietelor financiare internationale incepand cu a doua jumatate a anului 2008 sunt de asteptat sa influenteze pozitiv cursul de schimb valutar”, ne-a declarat Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank.

De asemenea, Rozialia Pal crede ca avansul dobanzilor pe piata interbancara (ROBOR) ca rezultat al maririi dobanzii de politica monetara, scaderea lichiditatii de pe piata interbancara si asteptarile privind posibile mariri de dobanda in viitor determina inasprirea conditiilor de creditare in lei.

Referitor la euro, s-a produs o crestere a costurilor (primei) de risc si de lichiditate si aceste costuri se adauga la EURIBOR, in functie de riscul pe care il prezinta finantarea, spune Rozalia Pal.

Incepand din iulie 2007, costurile mentionate pentru Romania vazuta prin prisma 5yCDS (credit default swap pentru maturitate de cinci ani), care reprezinta un fel de asigurare de risc a creditorului, au crescut cu mai mult de 100 de puncte de baza (un punct procentual). “Astfel, refinantarea institutiilor de credit din Romania pe piata internationala a devenit mai scumpa, ceea ce sta la baza inaspririi conditiilor de creditare in euro”, explica Pal.

Moneda nationala s-ar putea aprecia pana la finalul anului chiar si sub asa numitul nivel de echilibru de 3,50 lei/euro, in conditiile in care evolutia cursului va fi marcata de oscilatii permanente, in functie si de dinamica investitiilor in economia romaneasca, potrivit BRD.

Astfel, fluctuatiile cursului de schimb leu/euro sunt de asteptat sa se incadreze in 2008 in +/-10% fata de asa numitul nivel de echilibru de circa 3,50 lei/euro si exista premise ca la finalul acestui an cursul de schimb sa se situeze sub nivelul acesta de echilibru, in functie si de evolutia investitiilor in economie.

Unit-linked - Randamentele vor creste odata cu revenirea pietei de capital

Unit-linked - Randamentele vor creste odata cu revenirea pietei de capitalChiar daca asigurarile de viata reprezinta una dintre cele mai bune alternative de investitii pe termen lung, pot miza pe un tip de produse mai complex: asigurarile unit-linked.

Totusi, fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata unit-linked au inregistrat un declin in primele luni ale acestui an.

“Conform evolutiilor pietei de capital, in acest an programele de investitii care au avut actiuni in portofoliu au marcat o descrestere la nivelul pretului unit-ului, in vreme ce portofoliile care contin exclusiv investitii in obligatiuni si instrumente ale pietei monetare s-au revigorat prin cresterea la nivelul acestei piete a dobanzilor”, ne-a spus Shah Rouf, directorul general al Aviva Grup Romania.

Cu toate acestea, evolutia descendenta a portofoliilor care cuprind actiuni este in masura sa ofere detinatorilor unor astfel de politie achizitia unui numar mai mare de unit-uri la aceeasi valoare de plata a primei.

Shah Rouf estimeaza pentru a doua parte a anului o revigorare a pietei de capital si implicit a programelor de investitii care contin actiuni, iar dobanzile probabil vor cunoaste o stabilizare la nivelul actual pe masura ce presiunile inflationiste se vor reduce.

Randamentul posibil obtinut in 2008 dintr-o investitie intr-o asigurare de tip unit linked difera foarte mult de schema investitionala aleasa. Acesta ar putea fi cuprins intre 5% pe an pentru schemele cu risc mic (plasamente in depozite bancare, obligatiuni si titluri de stat) si 30% pentru schemele cu risc ridicat (actiuni bursiere ponderate cu obligatiuni) pentru titlurile in lei.

In cazul Aviva, durata minima prevazuta in contract este de cel putin 5 ani, insa nu trebuie inteles ca fix dupa acest interval o polita united linked va aduce castigul scontat. “Este mai bine sa privim acest tip de investitie pe un termen mai lung, fie si pentru faptul ca ii este atasata o asigurare. Acest lucru genereaza niste costuri care se adauga la conditiile variabile ale pietei financiare, fiind necesar termene mai mari pentru un profit bun”, spune Shah Rouf.

La produsele cu componenta de investitie ponderea investitiei din prima de asigurare depinde de mai multi factori: nivelul sumei asigurate pentru care s-a optat, atasarea si numarul clauzelor aditionale atasate, de aceea nu exista un raspuns standard care poate fi exprimat procentual. Situatia se particularizeaza pentru fiecare caz in parte.

In primul trimestru al anului 2008, moneda cu cel mai mare randament a fost dolarul, potrivit Aviva. In privinta programelor de investitii unit linked 2/3 dinre acestea sunt in moneda nationala (RON) si 1/3 in alte valute (EUR si USD).

Ce sunt asigurarile unit-linked? Mai multe companii de pe piata romaneasca incearca sa-si atraga clientii folosind urmatorul mecanism: acestea incearca sa explice clientilor ca este mai profitabil sa investeasca in produse de genul asigurari de viata cu prima unica decat sa tina aceiasi bani in banca, pentru ca ar putea castiga mai mult cu astfel de polite si, in plus, beneficiaza de asigurarea de viata.

In esenta, produsele analizate de noi sunt “asigurari de viata cu componenta investitionala”. Astfel, un procent din prima platita de persoana asigurata este destinata acoperirii riscului asigurat, restul sumei de bani fiind investiti in unitati de fond (de aici si numele – unit-uri). In prima instanta, avantajul principal este reprezentat de faptul ca riscul investitiei apartine asiguratului.