2 / 5

Croitoru: S&P s-a concentrat in mod nedrept pe Romania

Standard&Poor's s-a concentrat in mod nedrept pe Romania, prin decizia de scadere a ratingului, in conditiile in care deficitul de cont curent a inceput sa scada ca pondere in PIB, la fel si viteza de crestere a creditului, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru (foto).

"Deficitul de cont curent a inceput sa scada (ca pondere in produsul intern brut, n.r.). Cred ca, in cazul S&P, a fost vorba de o inclinatie catre argumentele negative. Este adevarat ca s-a inrautatit climatul international, dar cred ca s-au concentrat in mod nedrept pe Romania", a explicat Croitoru, potrivit NewsIn.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca deficitul de cont curent "era la un nivel ridicat si anul trecut" si ca, in ultimele luni, autoritatile au luat masuri de diminuare a dezechilibrelor economice, facand referire la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In primele opt luni ale acestui an, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut nesemnificativ, cu 1,55% pana la 10,006 miliarde euro, de la 9,853 miliarde euro in acelasi interval din 2007, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In primul semestru al anului, economia Romaniei a crescut cu 8,8%, produsul intern brut ajungand la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro).

"Argumentele agentiei de rating sunt valide, politica fiscala nu este suficient de tare, iar deficitul de cont curent este mare, dar autoritatile au luat masuri, si am sa ma refer la BNR. Rata dobanzii de politica monetara a crescut, este la 10,25%, iar ritmul de crestere a creditului s-a temperat in ultimele luni, pe fondul restrictiilor impuse de banca centrala. Este adevarat, insa, ca avansul de pana acum al creditarii s-a adaugat la vulnerabilitatile Romaniei", a adaugat Croitoru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri