Pe ce se bazeaza speculatiile

Pe ce se bazeaza speculatiileEconomistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, apreciaza ca Turcia este aproape de a cere finantare din partea FMI.

De asemenea, un articol publicat de Times Online arata ca Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea recurge la imprumuturi din partea Fondului Monetar International (FMI), pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie in editia online ca "Romania, Lituania, Serbia si Bulgaria s-ar afla in discutii cu FMI pentru un imprumut", dar nu citeaza surse.

Speculatiile FAZ se bazeaza pe faptul ca in actuala situatie fragila, vecini ai Romaniei - precum Ungaria si Ucraina - au facut deja acest pas.

O serie de alte publicatii de limba germana - Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online - scriu la randul lor ca Romania ar fi urmatoarea tara din UE afectata de turbulentele financiare.

Neil Mellor, strateg valutar in cadrul Bank of New York Mellon, considera ca statele baltice si Bulgaria sunt deosebit de expuse la criza din pietele financiare.

Directorul FMI, Dominiqe Strauss-Kahn, a anuntat recent ca institutia va acorda in urmatoarele zile un "ajutor financiar substantial" Ungariei.

FMI a acodat Ucrainei un imprumut de 16,5 miliarde de dolari, conditionat de adoptarea unor masuri anticriza, face din Ungaria a patra tara care primeste un ajutor FMI din luna septembrie, dupa Georgia si Islanda.

FMI: Nu ne aflam in astfel de discutii

FMI: Nu ne aflam in astfel de discutiiFondul Monetar International (FMI) a precizat, in cursul zilei de ieri, ca nu se afla in discutii legate de un eventual sprijin financiar acordat Romaniei, ca reactie la relatarile din presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.

"Am luat cunostinta de referirea din The Economist de saptamana trecuta la anumite tari, inclusiv Romania, care ar fi in discutii cu FMI despre un sprijin financiar. Nu avem discutii despre vreun astfel de sprijin in acest moment cu Romania, dar mentinem o politica de dialog permanent cu autoritatile romane", se arata in comunicatul FMI, semnat de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez-Ansola.

In primul semestru al anului, economia Romaniei a crescut cu 8,8%, produsul intern brut ajungand la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro).

Cristian Popa: Romania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea FMI

Cristian Popa: Romania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea FMIRomania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea Fondului Monetar International (FMI), in conditiile in care rezervele valutare acopera datoria pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei in proportie de peste 90%, a declarat, potrivit NewsIn, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

"In acest moment, Romania nu are interes sa apeleze la instrumentele de urgenta puse la dispozitie pentru finantare de FMI, insa ramanem in discutii cu ei pentru evaluari", a declarat Popa.

"Si arhitectura economica actuala vede FMI ca pe un coordonator al oferirii de asistenta. Nu este vorba de asistenta pe termen lung, ci de urgenta", a adaugat el.

Viceguvernatorul a mentionat ca FMI face eforturi in paralel cu tarile emergente, in conditiile in care "evenimentele care se precipita in prezent nu au neaparat de-a face cu fundamentele economice ale economiei unui stat".

"Este adevarat ca alte tari din jurul nostru au apelat la ajutorul FMI, insa deocamdata Romania nu a facut acest lucru", a mai spus Popa.