Efectele crizei vor persista inca unu sau doi ani,

Efectele crizei vor persista inca unu sau doi ani,"Efectele crizei financiare internationale se muta in economia reala a Romaniei si situatia nu se va normaliza in mai putin de unu-doi ani, iar in perioada urmatoare vom mai asista la vesti proaste", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru (foto).

El a mentionat ca romanii sunt cei mai optimisti europeni (conform studiilor) necenzurandu-si deloc consumul in favoarea economisirii.

„Putini romani realizeaza ce vremuri grele traim. In acest context al crizei, cresterile de 15-20% pe retail sunt stranii, de aceea cred ca romanii au nevoie de un comportament mai prudent, focusat pe economisire”, a adaugat Dumitru.

Circa doua treimi (65%) dintre romani nu au apelat la niciun instrument de economisire, nivel care plaseaza Romania pe ultimul loc din peste 20 de tari in care a fost realizata o cercetare de piata de catre GFK Romania, la comanda Aviva plc, si publicata recent de compania de asigurari.

In prezent, Romania se confrunta cu scaderea cererii pe pietele de export, ceea ce a condus la doua efecte grave in economia reala: reduceri ale productiei si disponibilizari numeroase.

Wall-Street lanseaza astazi Harta Crizei Economice, o unealta utila pentru vizualizarea efectelor crizei economice - judet cu judet.

Agentiile de rating, puse la zid. Romania este o tara investment grade

Agentiile de rating, puse la zid. Romania este o tara investment gradePrivind efectele negative (scaderea atractivitatii tarii noastre in randul investitorilor straini) asupra economiei datorate retogradarii ratingurilor de catre agentiile de rating Standar& Poor’s (S&P) si Fitch, analistii financiar-bancari au subliniat inca o data ca Romania are toate motivele sa ramana cu un rating din categoria investment grade.

Analistii considera deciziile celor doua agentii ca nefondate, in conditiile in care tara noastra beneficiaza de sustinerea economico-financiara a Uniunii Europene (UE).

"In prezent, Romania are toate motivele sa fie in categoria de rating investment grade, in conditiile in care avem ancora UE, care este extrem de importanta. Scoaterea Romaniei din aceasta categorie este un eveniment fara precedent in Uniunea Europeana", a mai comentat Dumitru.

La randul sau, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca, privind prin prisma pierderii de credibilitate a agentiilor de rating, rolul Comisiei Europene si al Fondul Monetar international (FMI) va deveni din ce in ce mai important.

"In acest vid de expertiza, vom asista la o crestere a influentei Comisiei Europene si FMI, iar Romania trebuie sa acorde foarte multa atentie recomandarilor acestora pe viitor", a spus Anghel.

Radu Craciun (foto), director investitii in cadrul Interamerican Pensii, a dorit sa sublinieze doua aspecte in ceea ce priveste agentiile de rating si recaptarea credibilitatii acestora, cat si decizia lor cu privire la Romania.

In primul rand, Craciun a mentionat faptul ca este nevoie de agentiile de rating, insa acestea sa functioneze in alt cadru, in care sa fie mai putin expuse conflictelor de interese.

Cat despre retogradarea ratingurilor de tara, aceasta decizie este corecta in ceea ce priveste riscurile suplimentare, insa decizia este incorecta prin scoaterea tarii noastre din categoria de rating investment grade.

S&P a scazut cu o treapta calificativul Romaniei la sfarsitul lui octombrie, decizie care a scos tara din categoria investment grade, motivul principal invocat fiind dependenta in crestere de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure.

In data de 10 octombrie, agentia Fitch a hotarat, de asemenea, retrogradarea tarii noastre, coborand cu doua trepte ratingul Romaniei pana la un nivel din afara categoriei investment grade.

In prezent, tara noastra este singura tara din UE care are calificativ din afara categoriei investment grade de la doua din cele trei mari agentii de rating.

Moody's mentine Romania in categoria investment grade si a anuntat, de asemenea, ca nu va lua nicio decizie de rating pana la inceputul lui 2009.

Majorarea impozitelor va fi cel mai probabil solutia noului guvern

Majorarea impozitelor va fi cel mai probabil solutia noului guvernPe de alta parte, Dumitru a mentionat ca agentiile de rating au dreptate cand ne atrag atentia asupra politicilor autoritatilor de la Bucuresti. „Sa ne uitam la economia romaneasca si sa ne facem temele in ceea ce priveste politicile fiscale, monetare si bugetare”.

Astfel, analistii au spus ca oricare va fi noul guvern (indiferent de culoarea politica) va apela la majorarea taxelor pentru a creste veniturile bugetare, in conditiile cheltuielor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constand intr-o corectie prin inflatie si curs, mult mai dureroasa.

"Exista un consens ce trebuie sa aiba loc o corectie la nivel economic in 2009 si depinde daca aceasta va fi dura sau lina. In acest context, avem de ales intre taxe mai mari si inflatie mare, si depreciere de curs", a detaliat Dumitru, care considera ca ajustarea prin politica fiscala este solutia cea mai putin rea.

Cresterea salariilor fiind promisa de majoritatea partidelor in campania electorala, masura va fi imposibil de evitat, iar singura posibilitate de compensare ramane in aceasta situatie majorarea impozitelor.

In acest context, Lucian Anghel (foto) atrage atentia ca politica monetara a fost deja utilizata la maxim si nu mai trebuie sa fie singura in fata socurilor in economie, iar Guvernul trebuie sa ajute banca centrala.

Salariile trebuie sa creasca la acelasi nivel cu productivitatea si nu mai rapid decat aceasta

Salariile trebuie sa creasca la acelasi nivel cu productivitatea si nu mai rapid decat aceastaSpecialistii au mentionat ca o crestere a salariilor cu un ritm anual de peste 20% in ultimul an este un nivel nesustenabil.

"Salariile ar trebui aduse cu „cu piciorele pe pamant”, s-au ridicat prea mult, necorelat cu productivitatea muncii. Daca productivitatea creste cu 10%, atunci este normal ca si cresterile salariale sa fie de 10%, altfel nivelul acestora este nesutenabil si incurajeaza consumul", a explicat Dumitru.

Majorare de TVA sau a cotei unice?

Majorare de TVA sau a cotei unice?Specialistii cred ca solutiile viitoarei guvernari vor viza fie majorarea taxei cu valoare unica adaugata (TVA), fie majorarea cotei unice.

Directorul de la Interamerican si Florin Ilie, director al ING Securities, considera ca majorarea TVA este solutia cea mai putin „dureroasa”, in conditiile in care o astfel de masura ar descuraja consumul, iar aceasta taxa este mai usor de incasat.

"TVA-ul este mai usor de incasat. Solutia noului guvern va tine cont de cat de acceptabila este masura, in conditiile in care populatia sustine cota unica. Majorarea TVA ar putea fi facuta diferentiat, fara a lovi in populatia saraca", a detaliat Ilie.

Dumitru crede ca solutia preferabila ar fi majorarea cotei unice, dar aplicata diferentiat.

Lucian Anghel considera ca impactul majorarii taxelor va fi mai vizibil asupra inflatiei si mai putin asupra produsului intern brut (PIB).

Economistul-sef al BRD, Florian Libocor (foto), a atras atentia ca majorarea taxelor nu este o solutie pentru 2009, deoarece aceasta incurajeaza evaziunea fiscala si crede se pot lua altfel de masuri pentru a evita cresterea taxelor.

De asemenea, acesta considera ca se mai pot face foarte multe si pe partea de colectare a taxelor. „Ultimele studii din 2002 aratau ca nivelul economiei subterane era de 45% din PIB, conform OSIM, si de 25% din PIB, conform INS. De aceea, cred ca pe partea de colectare se pot face minuni”, a subliniat Libocor.

Scenariile economistilor pentru viitor. Aterizare dura sau lina in 2009?

Scenariile economistilor pentru viitor. Aterizare dura sau lina in 2009?In general, economistii vad posibila evitarea unei aterizari dure, insa este evident ca anul viitor va aduce o reducere semnificativa a cresterii economice.

Specialistii contactati de Wall-Street.ro au estimat o crestere economica in jurul valorii de 4% pe parcursul anului viitor. Cei mai optimisti - chiar de peste 5%, iar cei pesimisti de 3,5%.

Dupa un an 2009 dificil, companiile care vor reusi sa treaca peste aceste probleme vor fi mult mai performante, considera economistul-sef al BCR.

Directorul Pioneer Asset Management, Florin Dolea (foto), a declarat: "Semnele in economie abia incep sa apara. Ma astept la scaderi, poate chiar dramatice, de profitabilitate, dar aceasta perioada dificila va revigora mediul de afaceri din Romania", a declarat Dolea, care a adaugat ca spera ca "lucrurile sa se linisteasca si banul sa circule mai bine in a doua parte a anului viitor".

Principalele categorii sociale care vor fi afectate de criza financiara mondiala prin scumpirea creditarii, cat si prin ingreunarea accesarii acestora vor fi cele doua principale surse de consum din prezent.

Cei care beneficiau de economii de la rudele din strainatate si categoria persoanelor care lucrau pe 1.200-1.500 de euro fiind dispusi la aceasta data sa lucreze pe mai putin sau chiar isi cauta loc de munca, a explicat Craciun.

„Cei mai afectati vor fi cei mai indatorati!”, a specificat Libocor.

Libocor a tinut sa spuna ca nu este vorba despre niciun fel de aterizare, ci de revenirea la o normalitate dupa aceasta perioada de crestere accelerata. „Nu este vorba nici despre aterizare lina, nici dura, ci despre faptul ca revenim la un nivel normal, echilibrat. Orice ciclu presupune cresteri si scaderi. Acum scadem si depinde de masurile care vor fi luate cat vom sta in aceasta situatie, insa taiati astepatrile de cresteri pentru urmatorii 2 ani”, a mai spus Libocor.

De asemenea, analistii cred ca vom asista la o echilibrare in portofoliul bancilor, pe fondul crizei, in privinta portofoliilor de depozite fata de cele de credite, bancile ajustand pana la niveluri atractive de 11-12% dobanda la depozite. „Criza va ajuta la ajustarea comportamentului oamenilor, care vor fi obligati de dificultatile economice sa-si schimbe focusul pe economisire”, a mai spus Dumitru.

Analistii au cazut de acord ca, in urmatoarele sase luni, ar trebui sa avem o imagine mult mai clara asupra masurilor care vor fi luate, in conditiile in care perioada imediat dupa alegeri este cea mai potrivita pentru adoptarea de masuri nepopuliste, masuri despre care politicienii nu vorbesc, insa analistii considera de competenta lor sa atraga atentia (masuri nepopuliste precum scaderea salariilor, majorarea taxelor etc.).

Cat despre trecerea la moneda unica europeana in 2014-2015, aceasta schimbare se va putea produce in conditiile in care societatea civila va pune presiune pe urmatoarea guvernare, iar adoptarea euro sa fie urmatoarea tinta nationala.

Principala problema insa in adoptarea monedei europene ramane inflatia, unul din criteriile de la Maastricht care trebuie respectate pentru a putea adopta euro, iar in ultimii doi ani banca centrala a ratat tinta de inflatie, nivelul acesteia ramanand crescut.

Astfel, rata anuala a inflatiei a accelerat usor in a zecea luna a acestui an, pana la 7,39%, nivel peste asteptarile analistilor, ca urmare a scumpirilor inregistrate la alimente, marfuri nealimentare si mai ales servicii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Unii analisti anticipau ca inflatia anuala se va situa in octombrie intre 6,7% si 7,2%, in timp ce altii mizau pe o stagnare fata de septembrie, la 7,3%.

Rata anuala se temperase in septembrie pana la 7,3%, dupa ce in august scazuse la 8,02%. In iulie, inflatia atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%.

Pe langa celelalte conditii de trecere la euro, rata inflatiei nu trebuie sa fie mai mare de 1,5% fata de media celor mai mici rate ale inflatiei in primele trei tari, cele mai performante din acest punct de vedere (adica sa fie sub 3%) din UE. Celelalte conditii cer ca rata dobanzii, pe termen lung sa nu depaseasca cu mai mult de 2% media acesteia in trei tari cu cele mai mici rate de dobanda (adica sa fie sub 8,5%).

Apoi, sa nu fi procedat la o devalorizare a monedei proprii pe parcursul a doi ani ce preced intrarea in Uniune.

Datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB. Si nu in ultimul rand, valuta nationala sa faca parte din ERM de minim 2 ani.

„Deficitul de cont curent a crescut si nu creste - este important sa mentionam asta, cat despre deficitul bugetar mare, acesta este normal pentru o tara emergenta”, a mai explicat Libocor.

Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele noua luni, un deficit de 7,17 miliarde lei (2 miliarde euro), suma care echivaleaza cu 1,42% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2008, de 505 miliarde lei.

Deficitul de cont curent al Romaniei a stagnat dupa primele opt luni ale acestui an, dupa ce crescuse cu 12% pana in iulie, pe fondul intrarilor mari din transferuri curente si majorarii excedentului din servicii in august.

Astfel, deficitul balantei de plati a fost in primele opt luni ale acestui an de 10,006 miliarde euro, fata de 9,853 miliarde euro in acelasi interval din 2007, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Bursa Cea mai afectata, dar posibil prima entitate care isi va reveni

Potrivit specialistilor, piata de capital se poate stabiliza mai devreme decat restul economiei autohtone, insa dupa o perioada de asteptare a investitorilor.

Presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol (foto), estimeaza ca este posibil ca piata de capital sa-si revina mai devreme, insa preturile si lichiditatea vor ramane scazute pentru o perioada.

"Cred ca la finele lui 2009 vom asista la o revenire a pietelor de capital, iar la un trend ascendent vom asista in 2010. Sigur, tendinta va fi data tot de marile piete internationale. Vom avea perioade de reveniri si perioade de scaderi, de aceea recomanda prudenta", a spus Pasol.

Pasol a mai adaugat ca revenirea va fi precedata de o perioada de asteptare, in care o parte a investitorilor va fi atrasa de plasamente in instrumente cu venituri fixe, mai sigure ca actiunile in acest context ingrijorator al crizei.