1 / 7

Baltazar: Opinia Moody’s trebuie luata in vedere

Analistul agentiei de rating Moody's Kenneth Orchard declara, ieri, ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

“Opinia Moody’s mi se pare o ipoteza de calcul, trebuie luata in vedere, dar nu cred ca este cea mai probabila. O recesiune inseamna cel putin 2 trimestre succesive de scadere a produsului intern brut, ori eu nu cred ca se va intampla asa ceva”, a declarat, pentru Wall-Street, analistul financiar Bogdan Baltazar.

El atrage atentia ca evolutia economiei va depinde foarte mult de planul de guvernare al noului executiv.

“Sigur ca foarte multe depind de intelepciunea viitorului guvern, in sensul inghetarii in ce priveste bugetarii a cheltuielilor cu salariile, a inghetarii salariilor nu a cresterii acestora de pana la 30%. Depinde de asemenea de initierea unor programe bugetate, a unor proiecte de lucrari publice de infrasturctura, care nu se realizeaza datorita coruptiei si incompetentei”, comenteaza Baltazar.

Moody's estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial.

“In privinta cresterii economiei romanesti cred ca ar fi intr-un scenariu optimist o crestere de 4%, iar intr-o varianta probabila cresterea va fi de 1,5-2%. Nu va fi o presiune pe deficitul de cont curent pentru ca vor scadea, din pacate, importurile”, enunta Bogdan Baltazar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri