Romanii fara acte se intorc primii

Romanii fara acte se intorc primii"Este vorba despre cei care au lucrat fara acte sau cei care nu au avut posibilitatea sa lucreze legal perioada necesara pentru a primi ajutor de somaj in Spania si Italia. Din informatiile pe care le avem, multi dintre cei care stau acum in Spania si Italia s-au mutat impreuna pentru a-si putea plati chiriile, deoarece nu mai aveau bani", a mai spus Muscalu.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) se asteapta ca multe dintre persoanele care se intorc sa fie muncitori necalificati sau cei care nu au putut sa-si exercite meseria in care sunt calificati in Romania.

El a dat exemplul asistentelor medicale care lucreaza in Spania in domeniul social.

Ionel Muscalu a precizat ca la sfarsitul lunii octombrie erau inregistrati in Spania 31.000 de someri proveniti din Romania, respectiv 18.000 someri romani in Italia, potrivit NewsIn.

Romania poate absorbi pana la 130.000 de persoane care revin in tara

Romania poate absorbi pana la 130.000 de persoane care revin in taraReprezentantul ANOFM a mai spus ca piata fortei de munca din Romania poate absorbi pana la 130.000 de persoane care revin in tara si a exemplificat cu lucrarile publice comunitare care necesita un numar mare de angajati.

"In primele luni ale anului 2008 s-au platit din fondurile ANOFM indemnizatii la nivelul salariului minim pe economie pentru aproape 30.000 de someri incadrati in lucrari publice precum reparatii si intretinere scoli, poduri sau curatarea albiilor de rau", a mai spus Muscalu.

Potrivit acestuia, cei care se intorc pot fi angajati temporar daca nu-si pot gasi singuri de lucru pentru maximum un an de catre primarii si comunitatile locale si "pot beneficia de somaj daca vor cumula contributii timp de 12 luni in ultimii doi ani de activitate".

Romanii care se intorc din Spania vor sa-si dezvolte o afacere

Romanii care se intorc din Spania vor sa-si dezvolte o afacereMajoritatea romanilor din Spania care si-au manifestat intentia de a se intoarce in tara sunt persoane cu bani ce vor sa-si dezvolte o afacere in tara, a declarat sociologul Dumitru Sandu, dupa un sondaj efectuat, in septembrie, in randul a 800 de imigranti romani din Comunidad de Madrid.

Peste 42% dintre cei intervievati au declarat ca vor sa se intoarca in mod sigur in tara in urmatoarea perioada, in timp ce doar 29% spun ca vor sa se stabileasca in regiunea Madrid.

"Incep sa se intoarca nu numai cei fara calificare, ci si antreprenorii care au afaceri acolo si vor sa-si dezvolte afaceri si in Romania. Oamenii care nu mai au un loc de munca in Spania nu vin in Romania, asa cum se anunta de autoritati, ci spun ca aleg sa lucreze intr-o alta tara din Europa unde se plateste la fel de bine, precum Irlanda. In plus, somerii romani spun ca prefera sa ramana acolo si sunt dispusi sa-si reduca drastic cheltuielile", a precizat Dumitru Sandu.

In ce priveste intentia de a se intoarce in tara in 2009, doar 14% dintre cei care s-au stabilit in regiunea capitalei Spaniei spun ca vor sa se intoarca, in timp ce cei mai multi din cei chestionati -33% - intentioneaza sa revina in Romania pana in 2013. Alti 15% spun ca nu vor sa revina acasa mai devreme de cinci ani, in timp ce 29% dintre cei chestionati sustin ca sunt incantati de Spania si nu se gandesc sa revina in tara.

Sociologul sustine ca cele mai mari pretentii ale romanilor care vor sa se intoarca nu sunt legate de salariu, ci de performantele invatamantului si de nivelul birocratiei din institutiile statului.

Romanii sunt cea mai mare comunitate imigranta din Madrid si din localitatile limitrofe capitalei Spaniei, potrivit ultimului recensamant facut de autoritatile spaniole in luna aprilie. In regiunea Comunidad de Madrid traiesc in acest moment peste 170.000 de romani.