1 / 8

'Negarea crizei nu reprezinta o solutie'

Asteptarile lui Robert Maxim (foto), Managing Partner Ensight Management Consulting, de la viitorul Executiv se refera in primul rand la elaborarea unui plan anticriza eficient si realist, la sustinerea mediului economic si la folosirea parghiilor specifice pentru a pregati ceea ce specialistii numesc o “aterizare lina” pentru economia Romaniei.

Robert Maxim, unul dintre cei mai renumiti consultanti in management de pe piata locala, considera ca principalele directii ale planului de guvernare ar trebui sa sustina mediul de afaceri autohton, cu precadere pe stimularea economiei reale, relaxarea fiscalitatii si mentinerea cotei unice de impozitare.

In opinia sa, urmatoarele sase luni trebuie abordate cu prudenta si cu un plan concret de masuri anticriza. "Majoritatea economiilor europene sunt afectate de criza iar consecintele incep sa se resimta si la noi. Negarea crizei si optimismul nemarginit nu reprezinta o solutie. Problemele sunt deja vizibile: volatilitatea Bursei, ingradirea accesului la creditare si la finantare, lipsa lichiditatilor, scaderea productiei, inchiderea unor fabrici, somaj, amanarea investitiilor straine in Romania (cazul Voestalpine, care se dorea cea mai mare investitie din Romania), mutarea unor fabrici in tarile vecine (exemplul Kraft)", explica Robert Maxim.

El remarca cum politicienii s-au aratat foarte optimisti pana acum in ceea ce priveste criza, sustinand ca aceasta va ocoli tara noastra. "Romania nu este o insula izolata, care va ramane imuna la criza care deja afecteaza economiile tarilor europene. Economiile statelor sunt legate intre ele, daca una este lovita si celelalte vor resimti efectele", adauga Maxim.

Intrucat multi parteneri comerciali ai Romaniei provin din spatiul UE, problemele economice ale acestor tari se vor rasfrange si asupra economiei tarii noastre, crede consultantul de business. "De aceea, cred ca este necesar ca viitorul guvern sa aiba pregatit un plan de masuri pentru o eventuala perioada de recesiune economica", spune Robert Maxim.

El adauga ca politica fiscala atenta trebuie sa fie o prioritate pentru orice guvern, mai ales in contextul economic actual pentru ca, in perioada de criza, economia se confrunta cu o lipsa a lichiditatii si a finantarii. "Cresterea impozitelor va conduce la reducerea profiturilor. De asemenea, Romania nu va mai fi la fel fe atractiva pentru investitorii straini, in situatia in care a crescut si costul fortei de munca. Romania este in competitie cu tarile din jur pentru atragerea investitorilor straini, iar cota unica de impozitare reprezinta un avantaj", enunta Robert Maxim.

Potrivit lui Robert Maxim, instabilitatea politica nu va ajuta deloc mediul economic, existenta unui guvern stabil ar putea transmite un mesaj pozitiv mediului de afaceri si intarzierea numirii unui guvern atrage dupa sine intarzierea aplicarii unui plan de masuri anticriza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri