Agricultura a sustinut cresterea economica

Agricultura a sustinut cresterea economicaProdusul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 9,1% in al treilea trimestru al acestui an, pana la 139,4 miliarde lei (38,9 miliarde euro), ceea ce reprezinta o crestere usoara peste asteptarile analistilor, iar avansul economic la noua luni este de 8,9%, potrivit ultimului raport al Institutului National de Statistica (INS).

Cu toate acestea, specialistii sunt in continuare pesimisti in privinta cresterii economice din ultima parte a anului si inceputul lui 2009, pe fondul crizei financiare internationale.

In primele noua luni ale anului aflat in desfasurare, PIB-ul Romaniei a fost de 335,2 miliarde de lei, echivalentul a 92,1 miliarde de euro.

„Cresterea economica din trimestrul al treilea se datoreaza rezultatelor excelente ale agriculturii din aceasta vara, cu atat mai mult cu cat acest sector atinge o pondere de peste 12% din PIB in al treilea trimestru al unui an agricol foarte bun. Sectorul constructiilor a afisat, de asemenea, rezultate bune in intervalul iulie-septembrie, nefiind influentat negativ la acea vreme de criza financiara internationala ce a reizbucnit la mijlocul lunii septembrie”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Eugen Sinca, analist financiar in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

Industria va incetini din T4

Industria va incetini din T4De aceeasi parere sunt si analistii Raiffeisen Bank Romania (RZB), care au atentionat asupra scaderilor substantiale din industrie si servicii, iar in ceea ce priveste consumul, cererea a crescut, din cauza consumului final al gospodariilor (probabil influentat si de cresterea consumului individual in ceea ce priveste productia in agricultura).

"In aceeasi masura, nivelul investitiilor a scazut, probabil din cauza incetinirii sectorului de constructii, ramanand totusi la un ritm mare de crestere”, mentioneaza economistii RZB in raportul privind cresterea economica pe T3.

Analistii au estimat cresterea economica din al treilea trimestru intre 8,2% si 9%, sustinuta in continuare de constructii si servicii, in timp ce pentru industrie, acestia anticipasera ca se contureaza o tendinta de decelerare.

„Industria va incetini din trimestrul al patrulea, ca urmare a reducerii comenzilor externe, dar si interne, iar aceasta evolutie va conduce si la incetinirea cresterii economice. Preturile productiei industriale s-ar putea reduce in urmatoarele luni, ca urmare a scaderii cotatiilor principalelor materii prime pe bursele internationale (petrolul s-a ieftinit cu 68% fata de maximul atins in luna iulie 2008, cuprul cu 59%, platina cu 60% in acelasi interval, cerealele au scazut, de asemenea, pe principalele piete), dar si ca urmare a unei activitati interne mai slabe in industrie”, a detaliat Sinca, pentru Wall-Street.

Romania pe prima pozitie in randul statelor din UE

Romania pe prima pozitie in randul statelor din UESi potrivit detaliilor publicate de Eurostat, agricultura a inregistrat in al treilea trimestru o crestere a valorii adaugate brute de 34,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce constructiile au avansat cu 28,6%. Institutul National de Statistica (INS) va prezenta detaliile cresterii economice din al treilea trimestru intr-o conferinta de presa din 15 decembrie.

Cresterea economica din trimestrul al treilea plaseaza Romania pe prima pozitie in randul statelor din UE, potrivit Eurostat.

"Cresterea economica se datoreaza unei conjuncturi favorabile din partea agriculturii. Fara agricultura, PIB-ul nu ar mai fi fost la fel de ridicat si vom observa aceasta tendinta inca din ultimul trimestru al acestui an, cand vom vedea o decelerare economica destul de importanta, la 7,5%", a spus, citat de NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, estimeaza ca sectorul constructiilor va avea in continuare o contributie importanta la avansul PIB, fiind sustinut de consumul ridicat, dar anticipeaza o temperare a cresterii economice in intervalul 7-8% in ultimul trimestru al acestui an.

"Inertia cresterii economice se va mentine si in ultimul trimestru. Cred ca vom vedea in continuare o contributie de doua cifre a constructiilor, insa evolutia ulterioara depinde de infrastructura si de deciziile pe care le va lua noul guvern in acest sens", a mentionat Anghel.

Cu toate acestea, incepand din 2009, avansul PIB va incetini, corelat cu evolutia inregistrata in celelalte state europene, considera economistul-sef al BCR.

Crestere economica la fel ca in 2004

Crestere economica la fel ca in 2004In trimestrul precedent din 2008, Romania a avut o crestere economica de 9,3%, in timp ce pe primul semestru al lui 2008 PIB-ul sporise cu 8,8% fata de ianuarie-iunie 2007.

Ultima data cand tara noastra a inregistrat cresteri economice situate in jurul valorii de 9% a fost in ultima parte a anului 2004. Totodata, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat, in toamna, pentru acest an, o crestere economica de 9,1%, PIB-ul urmand sa ajunga la 505 miliarde lei. In 2007, PIB-ul Romaniei a atins valoarea de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro), in crestere cu 6% fata de 2006.

Pentru trimestrul patru al anului in curs, analistii asteapta o temperare a acesteia, insa accentuarea temperarii, cred acestia, va fi abia la inceputul lui 2009.

Prognozele RZB in estimarea activitatii economice in T2 au fost confirmate, intrucat cresterea PIB-ului, in afara de agricultura, a inceput sa piarda din vitalitate inca din T3. Specialistii bancii asteapta in continuare o descrestere in urmatoarele trimestre, ca urmare a conditiilor de creditare din ce in ce mai restranse, a scaderii economice prevazuta pentru zona euro, dar si din cauza politicii monetare restrictive.

„Totusi, aceasta nu va trebui sa se reflecte intr-o mare masura in evolutia PIB-ului in T4, fiind foarte posibil ca rata de crestere sa ramana la un nivel inalt, datorita contributiei importante aduse de agricultura. Vedem in continuare o crestere a PIB-ului cu aproximativ 8,5% in 2008”, se mentioneaza in raportul RZB.

„Incepand cu T4, cresterea economica va incetini sub influenta crizei financiare internationale, dar sunt sanse mari ca pe ansamblul anului 2008 sa se situeze la cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, in jur de 8,3%. In 2009, cresterea se va situa considerabil sub PIB-ul potential, ceea ce ar trebui sa conduca si la diminuarea presiunilor inflationiste”, a explicat Sinca.

Rata de crestere a PIB-ului va fi insa mult mai scazuta in 2009. In ciuda conditiilor aspre de creditare pentru finantarile externe, fondurile UE alocate Romaniei in 2009 si pentru anii urmatori, destinati in special infrastructurii si agriculturii, vor amortiza efectele in ceea ce priveste cresterea PIB-ului.

Sefii companiilor vad o incetinire economica

Sefii companiilor vad o incetinire economicaEconomia se extinde deasupra potentialului sau, iar un exces de cerere agregata va persista, ceea ce va duce la cresterea deficitului de cont curent si a inflatiei.

"In 2009, ne asteptam la o inevitabila ajustare a cererii domestice. Este de preferat ca aceasta ajustare sa vina in urma unor schimbari in politicile macroeconomice (adica o politica fiscal-bugetara si a veniturilor mai restrictiva). Credem ca acesta este cel mai verosimil scenariu, intrucat o alternativa ar fi o ajustare brutala dirijata de piata”, se mai mentioneaza in raportul analistilor RZB.

La randul lor, sefii firmelor romanesti din industrie si constructii se asteapta la inrautatirea situatiei economice in ultimele doua luni din 2008 si in ianuarie 2009, fapt care va atrage si concedieri, in timp ce preturile ar urma sa creasca, conform anchetei INS.

In acest sens, potrivit opiniilor exprimate in luna noiembrie, managerii companiilor anticipeaza o reducere usoara a activitatii din industria prelucratoare, un declin sever in constructii si mentinerea activitatii din comertul cu amanuntul.

Pe de alta parte, managerii din servicii mizeza pe o evolutie buna a activitatii din acest sector pana la inceputul anului viitor in raport cu cele trei luni anterioare, arata INS.

Specialistii din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, diminuarea volumului productiei (sold conjunctural -7%). Aceasta tendinta este influentata in special de estimarile de scadere accentuata a productiei din ramurile metalurgiei (sold conjunctural -76%), prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (sold conjunctural -75%) si mijloace de transport rutier (sold conjunctural -50%).

Totadata, pentru aceste industrii, specialistii din domeniu vad o reducere deosebit de accentuata a numarului de salariati (solduri conjuncturale -64%, -43%, respectiv -26%). Scaderea personalului este estimata si pentru sectoarele de masini si echipamente si masini si aparate electrice (solduri conjuncturale -29%, -27%). Pentru intreaga industrie romaneasca, soldul conjunctural este de -15%.

Pesism in randul managerilor de firme mari

Pesism in randul managerilor de firme mariManagerii firmelor foarte mari - cu cel putin 500 de salariati - au cele mai mari temeri legate de evolutia din perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2009, estimand atat scaderea productiei (sold conjunctural -24%), cat si a numarului de salariati (sold conjunctural -29%).

In urmatoarele trei luni, preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +24%), dar intr-un ritm ceva mai lent decat in estimarea precedenta (+34%).

Managerii din industrie au estimat ca in acest an investitiile realizate vor fi, in termeni reali, la nivelul celor din anul anterior, o usoara crestere fiind evidenta doar in cazul companiilor cu peste 500 de salariati.

Ei au apreciat insa ca in 2009, investitiile vor fi sub nivelul din acest an, apreciind ca doar in cazul firmelor mari si foarte mari investitiile de anul viitor ar putea sa le depaseasca usor pe cele din acest an.

Conform estimarilor din luna noiembrie 2008, pentru urmatoarele trei luni, managerii din constructii prognozeaza o scadere puternica a activitatii (sold conjunctural -31%), dar si a stocului de contracte si comenzi din constructii (sold conjunctural -30%). In acest sector, activitatea este afectata in mod obisnuit de apropierea iernii.

Acestia estimeaza ca si numarul de salariati din sectorul constructiilor va scadea (sold conjunctural -21%) si ca preturile lucrarilor de constructii vor creste intr-un ritm accelerat (sold conjunctural +36%), dar mai putin intens decat in luna anterioara (sold conjunctural +48%).

Comenzile din comert vor scadea

Comenzile din comert vor scadeaPentru intervalul noiembrie 2008 - ianuarie 2009, managerii au estimari pesimiste privind tendinta din comertul cu amanuntul, ca urmare a situatiei economice mondiale. Cele mai afectate vor fi firmele mici (1-49 salariati), multe dintre acestea putand fi impinse spre faliment de concurenta puternica facuta de hipermarketuri, potrivit INS.

Totusi, in sectorul comertului cu amanuntul, situatia economica din urmatoarele trei luni este estimata sa se imbunatateasca usor (sold conjunctural de +5%).

De asemenea, in privinta vanzarilor de marfuri, soldul conjunctural este, de asemenea, pozitiv, de +4%.

In schimb, managerii din sector vad o reducere a comenzilor totale de marfuri (sold conjunctural -7%). Comenzile catre furnizorii interni inregistreaza un sold conjunctural de -6%, iar comenzile externe au un sold conjunctural de -9%.

Trei din patru angajatori din comertul cu amanuntul prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector.

Si in acest sector, managerii firmelor mizeaza pe o crestere a preturilor (sold conjunctural +27%).

Sefii din servicii au asteptari optimiste pentru finalul de an

Sefii din servicii au asteptari optimiste pentru finalul de anSituatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +19% in ancheta INS, spre deosebire de observatia facuta de analistii RZB. Companiile mijlocii (50-249 de salariati) din acest sector mizeaza pe o crestere puternica a cererii de servicii (sold conjunctural +23%), urmate de societatile foarte mari (+16%) si firmele mici (1-49 de salariati), cu un sold conjunctural de +5%.

Conform estimarilor din luna noiembrie 2008, cererea de servicii va creste usor, in urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +7%).

Managerii din servicii estimeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -12%) si ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 70% din opiniile exprimate.

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se specifica in comunicatul INS.

Investitiile in economia nationala au crescut la 9 luni cu 28,2% fata de perioada similara a anului trecut

Investitiile realizate in economia nationala in primele noua luni au fost de 57,42 miliarde de lei sau 15,8 miliarde de euro, cu 28,2% mai mari decat in perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor INS, cresterea se datoreaza in special investitiilor in constructii noi, care au crescut cu 31,1% la noua luni in 2008.

Astfel, ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi au avut o pondere de 52% din totalul investitilor in economia Romaniei in intervalul ianuarie - septembrie 2008, ajungand la aproape 29,78 miliarde lei, in crestere cu aproape o treime fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Apoi, investitiile in utilaje, inclusiv in mijloace de transport, au reprezentat circa 41% din totalul investitiilor din primele noua luni, insumand 23,42 miliarde de lei, cu 22,9% mai mult decat in perioada de comparatie din 2007.

Alte cheltuieli cu investitiile la noua luni au fost de 4,2 miliarde lei, inregistrand o crestere anuala de 42,1%.

Doar pe trimestrul al treilea din 2008, investitiile realizate in economia romaneasca au fost cu 23,6%, mai mari decat in trimestrul similar al anului anterior, atingand aproape 25 miliarde de lei.

Lucrarile de constructii noi au avut cea mai insemnata pondere in totalul investitiilor, circa 56%, ajungand la aproximativ 13,9 miliarde lei, in urcare cu 27,9% comparativ cu trimestrul III din 2007.

Iar investitiile in utilaje, inclusiv in mijloace de transport, au reprezentat 35% din totalul investitiilor din trimestrul III, insumand 8,72 miliarde lei, cu 15,1% mai mult decat in perioada iulie-septembrie de anul trecut.

Alte cheltuieli cu investitiile in al treilea trimestru din 2008 s-au ridicat la 2,34 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 36,7% fata de acelasi interval al anului trecut.

In plus, in perioada iulie-septembrie din acest an s-a constatat o scadere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in totalul investitiilor cu 4,7 puncte procentuale, in timp ce ponderea investitiilor in alte cheltuieli a crescut cu 0,7 puncte procentuale, iar a lucrarilor de constructii noi cu 4 puncte procentuale.

Cele mai multe investitii, potrivit INS, au fost efectuate in ramuri industriale cum ar fi: comertul si serviciile (34,4%), industria (31,9%), constructii (19,7%), alte ramuri (10%).

Pe de alta parte, cele mai putine investitii au fost facute in agricultura (4%).