Criza financiara

Criza financiaraCriza creditelor ce a izbucnit in SUA, in august 2007, a ajuns si in Europa, iar efectele sale sunt resimtite in prezent si pe piata romaneasca.

Fie ca vorbim de o criza a capitalismului, ori de criza unui sistem care s-a indepartat de valorile fundamentale ale capitalismului, ultimele trei luni de zile au provocat un sentiment panicard multor jucatori si comentatori economici.

Wall-Street a consultat, in aceasta perioada, manageri din toate pietele, analisti de top din zona de investitii, piete de capital si real-estate pentru a surprinde cele mai relevante invataturi ale crizei care genereaza evenimente grave si inedite.


Criza economica internationala a produs mari fluctuatii si pe piata economica din Romania, afectand atat piata bursiera, cat si piata valutara. Bursele de la Bucuresti s-au prabusit pe 8 octombrie astfel ca Bursa de Valori Bucuresti a fost inchisa intreaga zi, urmata de piata din Sibiu. Efectele s-au resimtit si pe piata valutara unde leul a scazut aproape de pragul de 4 lei, fiind nevoie de interventia bancii centrale pentru a-l intari.

Guvernatorul Bancii Nationale a dat asigurari ca sistemul bancar din Romania este stabil, explicand ca bancile straine care detin participatii pe piata romaneasca nu isi pot scoate banii in orice conditii.

Falimentul Lehman Brothers

Falimentul Lehman BrothersIntr-una dintre cele mai dramatice zile din istoria Wall Street, 15 septembrie 2008, Bank of America accepta sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers intra in faliment.

"Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata", spunea atunci Peter Peterson, cofondatorul Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity. Care au fost in ultimele doua luni trairile si lectiile celor mai importanti manageri din zona de investitii din Romania?

Miscarile umilitoare, care au redesenat peisajul american al finantelor, au marcat un capitol important capitol dintr-un an tumultuos in decursul caruia institutii financiare, candva mandre, au fost ingenuncheate, ca urmare a pierderilor de zeci de miliarde de dolari, din cauza investitiilor pe piata imobiliara si pe cea ipotecara.

Nationalizarea unor giganti financiari si implicarea Statului in economie

Nationalizarea unor giganti financiari si implicarea Statului in economieDupa falimentul Lehman Brothers, preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America si nationalizarea American International Group (AIG), guvernul american a adoptat “ Legea pentru stabilizarea economica” menita sa salveze sistemul financiar american de la colaps.

In Europa mai multe guverne au anuntat planurile de salvare a sistemului bancar, care prevad, in total, acordarea a circa 1.500 miliarde euro pentru recapitalizarea bancilor sau garantarea finantarii. Masura vine dupa ce mai multe banci europene s-au confruntat cu probleme de lichiditate.

- 17 februarie - Banca britanica Northern Rock este nationalizata.

- 7 septembrie - Trezoreria americana decide nationalizarea bancilor Fannie Mae si Freddie Mac, dupa ce acestea au suferit pierderi financiare importante.

- 28 septembrie - Compania de asigurari belgiano-olandeza Fortis este ajutata de statele belgian, olandez si luxemburghez. Banca britanica Bradford and Bingley este nationalizata.

- 30 septembrie - Banca Dexia este nationalizata de autoritatile franceze si belgiene.

- 8 octombrie - Londra anunta un plan de salvare care include o nationalizare partiala a bancilor

Cel mai prost an pentru Bursa de la Bucuresti

Cel mai prost an pentru Bursa de la BucurestiAnul 2008 va ramane scris in istoria financiara, din cauza evenimentelor care au prabusit toate doctrinele si ideologiile economice si au reformulat topul gigantilor lumii. Bursa din Bucuresti nu a fost ocolita de criza. In ultimele luni, investitorii si-au vazut portofoliul scazand accelerat, iar brokerii s-au confruntat cu panica, disperare si momente unice.

Scaderile in piata de capital americana incep in luna august, cand bancile centrale intervin cu lichiditati. Criza incepe sa se propage la nivelul tuturor burselor din lume, deci, implicit si la BVB. Scaderile din ultima parte a anului trecut au manifestat influente inca din prima zi de tranzactionare din 2008, cand “efectul lunii ianuarie” nu a mai reprezentat o regula, pentru prima oara dupa noua ani consecutivi.

Cel mai bun trimestru pentru economie

Cel mai bun trimestru pentru economieCresterea economica peste asteptari din al treilea trimestru a fost alimentata mai ales de evolutia conjuncturala din agricultura si de mentinerea unui ritm ridicat al avansului din constructii.

In trimestrul precedent din 2008, Romania a avut o crestere economica de 9,3%, in timp ce pe primul semestru al lui 2008 PIB-ul sporise cu 8,8% fata de ianuarie-iunie 2007.

Ultima data cand tara noastra a inregistrat cresteri economice situate in jurul valorii de 9% a fost in ultima parte a anului 2004. Totodata, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat, in toamna, pentru acest an, o crestere economica de 9,1%, PIB-ul urmand sa ajunga la 505 miliarde lei. In 2007, PIB-ul Romaniei a atins valoarea de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro), in crestere cu 6% fata de 2006.

Leul, un an volatil

Leul, un an volatilMoneda nationala incepea anul 2008 la 3,5915-3,6080 lei/euro, iar in la finele anului, dupa cateva luni agitate, bate la usa pragului de 4 lei/euro.

De asemenea, nu este exclusa varianta atingerii unui nivel de 4,2 lei/euro, mai ales la inceputul lui 2009.

Deprecierea soc a leului din urma cu doua luni, pana aproape de 4 lei/euro, i-a nelinistit pe sefii companiilor romanesti, indeosebi cei cu activitati de import, dar si pe romanii care au credite in euro, obligati sa suporte povara cresterii dobanzii.

Reactia companiilor si a populatiei la fluctuatii de curs este foarte sensibila, astfel incat este oportuna dezbaterea privind evolutia cursului valutar: Va reveni aproape de patru lei, se va duce in jos? Aceasta este doar una dintre intrebarile-cheie pentru anul urmator.

Creditarea a incetinit puternic

Creditarea a incetinit puternicCreditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in noiembrie cu 1,1% fata de luna precedenta, insa ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat semnificativ a doua luna la rand, la 38,3%, de la 44,8% in octombrie, arata cele mai recente date publicate de banca centrala.

Specialistii vad insa necesara revizuirea regulamentului pentru a debloca creditarea.

Normele de creditare vor fi modificate din ianuarie 2009, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, insa Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), nu este "foarte optimist" referitor la decizia pe care banca centrala o va lua privind noul regulament de creditare.

Piata auto ajunge la nivelul din 1999

Piata auto ajunge la nivelul din 1999Vanzarile de masini noi au inceput sa scada incepand din luna mai.

Piata auto a inregistrat o scadere la un nivel care nu a mai fost atins din 1999, in contextul crizei financiare globale, astfel ca inmatricularile de masini noi din primele 11 luni ale 2008 au scazut cu 7,5% si in noiembrie 53% fata de perioada similara din 2007.

Principalele cauze ale scaderilor din ultima perioada au fost determinate atat de criza financiara globala, care se resimte intr-o anumita masura si in Romania, in special in ceea ce priveste restrangerea creditului, dar mai ales intrarilor masive de vehicule uzate, care pana la mijlocul lunii decembrie au beneficiat de taxe reduse.

Blocajul din imobiliare: Prima scadere de preturi, in luna februarie

Blocajul din imobiliare: Prima scadere de preturi, in luna februarieDupa noua trimestre de crestere consecutiva, anul 2008 a adus prima scadere de preturi in piata imobiliara, inregistrata in luna februarie, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Astfel, in luna februarie s-a inregistrat o scadere de 3%, aproximativ 50 euro/mp, fata de 1 ianuarie 2008, cand pretul mediu al unui apartament in Bucuresti era de 1.826 euro/mp.

2008 urma sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, peste 8.000 de unitati fiind asteptate numai la nivel de Bucuresti si imprejurimi. Insa criza financiara a lovit cel mai vizibil dezvoltatorii de rezidential, iar multe proiecte au fost puse pe lista de asteptare.

„Anul 2008 a inceput in forta. Primele semnale de stopare a trendului ascendent au fost sesizate la inceputul verii. Apoi, tot mai multe proiecte, ale caror lansari fusesera anuntate pentru a doua jumatate a anului, au fost amanate. In paralel, tot de la jumatatea anului, piata locuintelor vechi a inceput sa scada luna de luna”, ne-a explicat Adrian Ghimpau, directorul departamentului rezidential al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Inghetarea pietei de M&A

Inghetarea pietei de M&APiata de fuziuni si achizitii (M&A) a inghetat in ultimul trimestru din 2008. Cea mai notabila tranzactie a ultimelor trei luni a fost preluarea Romenergo, companie care desfasoara mai multe activitati in domeniul energiei electrice, de catre un grup de investitori romano-britanic pentru o suma de circa 20 mil. euro.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor incheiate in Romania in primele noua luni ale acestui an a ajuns la 1,426 miliarde de dolari, dupa un trimestru al treilea, cu un total de 126 milioane de euro, mai slab decat T3 din 2007, potrivit calculelor Wall-Street.

Daca in primul semestru din 2008 s-au incheiat 24 de tranzactii, cu o valoare totala de 1,3 miliarde de euro, ultimele trei luni au adus pe piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii), pe fondul crizei internationale, doar 7 tranzactii relevante, cu o valoare agregata de 126 milioane de euro.

Un studiu recent al Thomson Reuters spune ca valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor inghetate in ultimul trimestru este de 322 mld. dolari, egala cu valoarea deal-urilor incheiate in aceasta
perioada.

Un alt studiu publicat de UBS releva ca o treime dintre tranzactiile anuntate anul acesta in US au fost oprite.

Restantele la credite

Restantele la crediteDin ce in ce mai multi clienti din Statele Unite, dar si din Europa nu si-au mai achitat creditele de tip "subprime" (credite ipotecare cu grad ridicat de risc), ceea ce a provocat primele falimente ale unor institutii bancare specializate.

Si in Romania restantele romanilor la credite au ajuns la 2,49 miliarde lei (680 milioane euro) la finalul lui octombrie, in crestere cu 141% fata de octombrie 2007, in timp ce ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate aproape s-a dublat in aceeasi perioada.

Pretul petrolului, cel mai mic nivel din 14 iulie 2004

Pretul petrolului, cel mai mic nivel din 14 iulie 2004Petrolul continua sa se ieftineasca, pretul acestuia coborand sub 40 dolari/baril, in contextul noilor date ce indica o deteriorare puternica a cererii pe piata de profil. Acesta a atins 39,88 dolari/baril, in timpul sedintei, cel mai mic nivel din 14 iulie 2004.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat ca obsesia pietei legata de scaderea cererii nu se va incheia prea curand, iar pretul petrolului va continua sa scada, in contextul adancirii crizei economice.

Criza si somajul tehnic

Criza si somajul tehnicDacia, Elba Timisoara, Kraft Foods, Nokia Rompetrol si Michelin sunt doar cateva dintre companiile care au anuntat anul acesta ca trimit in somaj un numar considerabil de angajati, in contextul crizei internationale.

Mai multe companii si-au inchis anul acesta portile pentru diferite perioade de timp, iar altele au anuntat disponibilizari.

Criza in multinationalele din Romania: Nokia si Michelin isi trimit angajatii in somaj

Anul retrogradarilor

Anul retrogradarilorIn 2008, reactia agentiilor de evaluare au atras inca o data atentia, prin coborarea ratingurilor de tara, asupra contextului ingrijorator al crizei financiare, dublat in cazul Romaniei de alegerile parlamentare.

Agentia de evaluare Fitch a anuntat scoaterea Romaniei din categoria statelor "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+', iar pentru creditele pe termen lung in lei, de la ‚BBB+’ la ‚BBB-.

In acelasi timp, plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.

La nivelul economiei romanesti efectele crizei nu sunt inca pe deplin resimtite, iar Coface se asteapta la o accentuare a deprecierii cursului de schimb pentru a regla deficitul de cont curent, iar devalorizarea leului si cresterea dobanzilor vor afecta atat populatia, cat si companiile cu datorii in valuta, conform scenariului Coface Romania.

ISD-urile au crescut cu 37,4%

ISD-urile au crescut cu 37,4%Investitiile straine directe in Romania au crescut cu 37,4%, pana la 8,157 miliarde euro in perioada ianuarie-octombrie 2008 fata de intervalul similar din 2007, acoperind deficitul de cont curent in proportie de 56,5%, arata datele BNR.

Astfel, in primele zece luni ale anului trecut, investitiile straine directe se cifrau la 5,936 miliarde euro, acoperind 44,5% din deficitul de cont curent, proportie cu 12 procente mai mica fata de cea aferenta intervalului ianuarie - octombrie 2008.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele zece luni ale acestui an, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 51,3%, iar creditele intra-grup restul de 48,7%, se mai arata in comunicatul emis vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cea mai mare tranzactie din piata imobiliara locala

Cea mai mare tranzactie din piata imobiliara localaCompania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a achizitionat un proiect imobiliar in Bucuresti, care cuprinde ansamblul rezidential Upground si doua imobile de birouri dezvoltate de un grup de oameni de afaceri din Grecia si Marea Britanie, pentru 340 milioane de euro.

Tranzactia a fost o vanzare-cumparare la termen (forward purchase), urmand ca proiectele sa fie achizitionate la finalizarea constructiei si a reprezentat cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania.

„Fiind o tranzactie de tip forward purchase, inseamna ca RREEF Real Estate a intrat cu aproximativ 20% din suma totala, adica cel mult 70 milioane de euro, aceasta reprezentand valoarea de equity pe baza caruia s-a facut tranzactia”, ne-a explicat Georgiana Anghelus, consultant in cadrul diviziei de investitii a companiei Colliers International.

Cel mai mare deal din 2008

Cel mai mare deal din 2008Preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro, ocupa prima pozitie in ierarhia celor mai importante tranzactii din 2008, aceasta fiind si cea mai mare tranzactie din istoria pietei asigurarilor din Romania.

Grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca.

Dupa ce a cumparat BT Asigurari cu 100 milioane euro la sfarsitul anului trecut, Groupama a acceptat sa preia si divizia OTP Garancia Insurer de la banca OTP, una dintre cele mai importante companii de asigurari din Ungaria. In tranzactie au fost incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, Romania si Slovacia.

Asiban, al treilea asigurator de pe piata romaneasca, ajunsese pe buzele multor grupuri financiare importante, ca AXA (Franta), Eureko (Olanda), Fondiaria (Italia), Aegon (Olanda), sau Generali (Italia), insa marii castigatori au fost francezii de la Groupama.

Achizitia Asiban de catre grupul francez Groupama este cea mai spectaculoasa tranzactie realizata in istoria pietei asigurarilor din Romania, iar consultantul francezilor, Raiffeisen Investment, a avut un rol decisiv in realizarea dealului.

Anul performantei pentru publicitatea online

Anul performantei pentru publicitatea onlineDaca pana anul acesta piata de publicitate online a fost privita de clienti si advertiseri drept un domeniu abscons, 2008 a reprezentat momentul extinderii si dezvoltarii, fapt demonstrat de gradul de competenta si numarul persoanelor din industrie, decizia publisherilor de a-si infiinta propriile regii de vanzari, achizitii si investitii importante care au oferit credibilitate pietei.

Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, InternetCorp., MediaPro Interactiv, ProTV si Realitatea-Catavencu au decis de comun acord sa renunte la auditarea realizata de Trafic.ro, urmand sa utilizeze, atat in relatia cu publicul, cat si cu clientii si agentiile de publicitate, doar datele oferite de sistemul de masurare oficiala a traficului online, Studiul de Audienta si Trafic pe Internet (SATI), efectuat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT).

Piata de publicitate online din Romania a atras in primul semestru al anului 2008 investitii in valoare totala de 33.873.413 lei (9,2 mil. euro), in timp ce, in 2007, valoarea acestor investitii s-a ridicat la 42.603.201 lei (12,7 mil. euro), potrivit studiului “Romanian Online Advertising Study”(ROADS), realizat de IAB Romania si PricewaterhouseCoopers.

Agitatie in telecom

Agitatie in telecomPiata romaneasca de telefonie mobila a cunoscut in 2008 o crestere mai incetinita fata de anii trecuti, insa a fost marcata de evenimente importante.

Zapp, unul din operatorii de telefonie mobila, a lansat anul acesta serviciile 3G si serviciile prepay in urma strategiei operatorului de a-si creste semnificativ portofoliul de clienti.

RCS&RDS a continuat extinderea pe telefonia mobile, cu 1,2 milioane de clienti pe acest segment, anunta totodata o posibila extindere a DigiMobil in Ungaria.

Romtelecom a devenit in 200 noul operator de comunicatii mobile din Romania, ANRCTI desemnand compania SC Romtelecom SA drept castigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.

Listatea primului emitent international

Listatea primului emitent internationalPrima jumatate a anului a adus o premiera la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin listatea primului emitent international, Erste Bank (EBS).

Debutul actiunilor bancii austriece, dupa listarea prin metoda passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social, a avut loc la data de 14 februarie.

Pe piata de capital din Bucuresti au fost listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, carora li s-au adaugat 722.918 actiuni noi in cadrul programelor Employee Share Ownership Programme (ESOP) si Management Stock Option Programme (MSOP) la finalul lunii mai.

In primele luni, acest emitent nu a fost extrem de atractiv pentru investitorii romani. Cotatiile Erste si fluctualiile de pret au fost influentate de evolutia emitentului de la Viena, unde este concentrat, dar si de evolutia generala a pietei de capital.

De asemenea, prima jumatate a anului 2008 a fost caracterizata de o intensa tranzactionare pe fundamente emotionale, dar si de un numar record de oferte publice initiale: Casa de Bucovina, STK Emergent, Teraplast, Contor Group si Pomponio.

Antreprenori locali, deveniti milionari in 2008

Antreprenori locali, deveniti milionari in 2008Mai mult de 30 de antreprenori locali au devenit milionari ori si-au marit averea, ca urmare a exit-urilor realizate in primele noua luni ale acestui an.

Daca in prima jumatate a lui 2008, in top au fost fostii actionari Bere Mures, care au primit 150 mil. euro pentru actiunile detinute in cadrul companiei, ultimul trimestru l-a scos in evidenta doar pe Doru Mardare, fondatorul si proprietarul ITC Networks, care a vandut 95% din companie pentru aproximativ 15 milioane de euro, suma vehiculata in presa de specialitate. Aceasta este si cea mai relevanta tranzactie incheiata anul acesta in sectorul IT.

Compania ITC Networks, fondata in anul 2000 cu o investitie initiala de 200.000 de dolari, este specializata in outsourcing pentru industria telecomunicatiilor.

“La noi, astazi, nu as incuraja potentialii vanzatori locali sa avanseze in discutii decat pe tranzactii a caror componenta strategica pentru cumparator le face macar partial imune la situatia internationala. Cate astfel de companii, atractive oricand, avem astazi e insa o chestiune delicata”, spune Doru Lionachescu.

Cea mai mare tranzactie din advertising-ul local

Cea mai mare tranzactie din advertising-ul localPreluarea Tempo de catre Aegis Media, cea mai mare tranzactie din advertising-ul local, a primit in septembrie OK-ul Concurentei.

Tempo Media detine active de 1,3 milioane euro, conform unui comunicat citat de Reuters.

Tempo Media a fost creata initial ca divizia media a agentiei romanesti de publicitate Tempo Advertising SRL, una dintre cele mai importante companii de publicitate independente din regiune.

Singura tranzactie imobiliara inceputa si finalizata in 2008

Singura tranzactie imobiliara inceputa si finalizata in 2008Compania Black Sea Global Porperties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu prin interemediul Rompetrol Holding SA, a depus o oferta de 37,8 milioane de euro pentru preluarea fondului de investitii Fabian Romania, la care mai detine deja peste un sfert din actiuni, aceasta fiind singura tranzactie imobiliara inceputa si finalizata in acest an.

BSGP a achizitionat la inceputul lunii noiembrie 25,2% din actiunile Fabian Romania, prin intermediul companiei Finite Assets Limited. Ambele companii sunt detinute integral de catre Rompetrol Holding si sunt inregistrate in Insulele Virgine Britanice.

Tranzactia pentru preluarea fondului a fost inceputa in acest an, in conditiile in care toate trazactiile imobiliare finalizate in 2008 au fost, de fapt, tranzactii incepute inca din 2007. Aparent, ea nu poate fi considerata o cu tranzactie „distressed assets” (n.r.: active detinute de vanzatori aflati in situatii defavorabile), deoarece fondul de investii nu a aratat ca se confrunta cu probleme financiare pe piata locala.

Companiile romanesti, la cumparaturi in tarile din regiune

Companiile romanesti, la cumparaturi in tarile din regiuneDupa Romstal care s-a extins pe piata din Serbia, prin preluarea companiei private Doming, Policolor care a achizitionat o fabrica in Bulgaria sau Rompetrol care a cumparat o retea de benzinarii in Franta, industria IT a consemnat in 2008 o tranzactie regionala in care actorul puternic, cumparatorul, este o companie romaneasca: Siveco.

Siveco Romania, cea mai mare casa romaneasca de software si unul dintre principalii integratori regionali de aplicatii, a preluat integral compania Latona, important jucator de pe piata bulgareasca de IT, cu care producatorul roman de software colaboreaza inca din 2003.

De asemenea, compania International Railway Systems (IRS), detinuta de omul de afaceri Cristian Burci, a atacat in mai piata din Serbia prin cumpararea a 49% din holdingul feroviar Friulexport.

Yahoo a intrat in Romania

Yahoo a intrat in RomaniaDupa ce la sfarsitul lui 2007 Yahoo negocia cu oficialii guvernamentali intrarea pe piata romaneasca, anul acesta gigantul american a facut primul pas pe teren romanesc, prin angajarea lui Bobby Voicu in functia de manager de comunitate.

Serviciul de instant messaging al Yahoo are in Romania o cota de peste 95% - o situatie unica in Europa, care transforma piata romaneasca in una dintre cele patru piete-cheie pentru Yahoo, alaturi de Rusia, Turcia si Polonia.

Dupa angajarea lui Bobby Voicu, Yahoo a promis lansarea portalului Yahoo.ro in toamna lui 2008. Termenul a fost depasit, iar oficialii Yahoo nu au anuntat un nou deadline. Alte planuri ale gigantului american sunt construirea unei retele de dezvoltare, unde comunitatea locala sa construiasca aplicatii cu ajutorul arhitecturii deschise, si cresterea incasarilor din publicitate, care este vanduta in Romania prin Mediacafe.

Pe de alta parte, un alt gigant al Internetului si-a redus activitatea pe piata romaneasca. In 2008, reprezentantul Google pentru Romania, Radu Tudorache, a fost recrutat de Romtelecom. Google nu si-a anuntat intentia de a recruta un nou manager pentru Romania.